Obama'dan Türkleri ilgilendiren açıklama
ABD Başkanı Barack Obama, yetkilerini kullanarak aralarında Türklerin de bulunduğu yaklaşık 5 milyon yasa dışı göçmeni etkileyen planı açıkladı
Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Barack Obama, ülkenin göçmenlik sisteminin bozuk olduğunu belirterek, yasa dışı göçmenlerin ABD'de yaşamanın sorumluluklarını yerine getirmediklerini ve korkuyla gölgede yaşamaya çalıştıklarını kaydetti.
Obama, artık sınırların tarihte hiç görülmediği kadar güvenli hale getirildiğini ve yasa dışı göçmenlerin sınırda yakalanmasının artmasıyla yasa dışı girişlerin azaldığını dile getirdi.
Obama, kendisinden önceki Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanların yaptığı gibi, kendi yetkilerini kullanarak bugün bir adım atacağını belirterek, bunları şöyle açıkladı:
"Bir; sınırlarımızdaki korumayı güvenlik güçlerimiz için ek kaynaklarla artıracağız ki, yasa dışı geçişlerin önlenmesini ve sınır dışı edilebilmeleri hızlandırabilsinler. İki; iş dünyasından birçok liderin önerdiği gibi yüksek yetenekli göçmenler, buradaki okullardan mezun olanlar ve girişimcilerin burada kalıp ekonomimize katkı sağlamalarını kolaylaştıracağım. Üç; halihazırda ülkemizde yaşayan milyonlarca yasa dışı göçmenin sorumluluk üstlenmeleri için adımlar atacağım" dedi.
"MİLYONLARCA İNSANI SINIR DIŞI ETMEK GERÇEKÇİ DEĞİL"
Özellikle üçüncü adıma işaret eden Obama, ABD’nin göçmenler ülkesi olarak bilinmesinin yanında kanunlar ülkesi de olduğunu anımsattı.
Suça karışan yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmesinin yüzde 80 arttığını belirten Obama, ancak güvenlik güçlerinin bu çabalarında öncelikler yaratarak, aileleri ve çocukları değil suçluları sınır dışı etmeye odaklanacaklarını bildirdi.
"Dürüst olalım, milyonlarca insanı takip edip, sınır dışı etmek gerçekçi değil. Aynı zamanda Amerika olarak biz bu değiliz" diyen Obama, suça karışmamış ve uzun süredir ülkede olan yasa dışı göçmenlerle ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onların hayalleri ve milliyetçiliği aynı bizim gibi, bir önceki başkan (George W.) Bush’un belirttiği gibi onlar da Amerikan hayatının bir parçası. Biz bu insanların ülkenin kurallarına uymasını istiyoruz, kuralları çiğnedikleri için adil olmayan şekilde ödüllendirilmesini istemiyoruz. Dolayısıyla bir anlaşma ortaya koyuyoruz. Eğer Amerika’da 5 yıldan fazla kalıyorsanız, Amerikan vatandaşı ve kanuni kalma izni olan (Yeşil Kart) çocuklarınız varsa, eğer suç geçmişiniz yoksa, bu ülkeye vergi vermek istiyorsanız, bu ülkede sınır dışı korkunuz olmadan geçici (statüyle) kalmak için başvurabilirsiniz. Perde arkasından çıkabilirsiniz. Sizleri sınır dışı etmeyeceğiz."
"O ZAMAN BİR KANUN GEÇİRİN"
Cumhuriyetçiler arasında Obama’nın bu adımının anayasaya uygun olmadığı yönünde bazı görüşler mevcut.
Konuşmasında bu konuya değinen Obama, düzenlemenin herkesi ve ülkeye yeni girenleri kapsamadığına işaret ederek, attığı adımın da hem kanuni olduğunu hem de diğer Cumuhuriyetçi ve Demokrat başkanların attığına benzer olduğunu söyledi.
Kongre’ye çağrı yaparak, kapsamlı reform geçirmeleri halinde onaylayacağını ve bu planın da o zaman geçerliliğini yitireceğini bildiren Obama, "Benim yetkilerimi veya Kongre’nin başaramadığı noktada adım atmamı sorgulayan bazı Kongre üyelerine de tek cevabım var: O zaman geçirin bir kanun" dedi.
Obama, ayrıca, "Kongre sırf bu konuda uzlaşmadık diye, bütçeyi geçirmeyerek yine hükümetin kapanmasına neden olmamalı" diye konuştu.
"BİZ DE BİR ZAMANLAR YABANCIYDIK"
Bazı Amerikalılar'ın göçmenlik konusundaki kaygılarını da duyduğunu belirten Obama, "Herşeyin ötesinde bu, nasıl bir ülke olduğumuz ve geleceğimizle ilgili bir konu. Çocukları ailelerinden koparan bir ülke miyiz, yoksa aileleri bir arada tutan mı? Burada dünyanın en iyi üniversite öğrencilerini yetiştiren ülke olarak, bunları ülkelerine gönderip orada bize rakip iş yaratmalarını sağlayan bir ülke miyiz, yoksa burada iş yaratmalarını tercih eden bir ülke miyiz? Konu göçmenlik olunca siyasetten daha fazlasına ihtiyacımız var. Korkularımıza değil, umutlarımıza odaklanan gerçekçi, düşünceli tartışmalara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.
ABD’nin her zaman göçmenler ülkesi olduğuna dikkati çeken Obama, "Biz de bir zamanlar yabancıydık" diye konuştu.
GÖÇMENLİK PLANI 3 AYAKTAN OLUŞUYOR
Obama’nın açıkladığı düzenleme üç ayaktan oluşuyor.
Birinci olarak "yasa dışı göçmenliği sınırda önleme" başlığı, sınırdaki önlemlerin artırılmasını ve yasa dışı göçmenlerin buralarda daha etkili şekilde yakalanarak sınır dışı edilmesini içeriyor.
Düzenlemenin ikinci ayağında ailelerin değil, suçluların sınır dışı edilmesi öncelik haline getiriliyor.
Üçüncü ayak da ülkede 5 yıldan fazla süredir yaşayan, ABD vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi çocuğu olan yasa dışı göçmenlerin geçmişlerinin kontrol edilip, vergilerini ödemeleri sağlanarak, sorumluluk göstermeleri isteniyor ve bu noktada bu kişilerin ülkede geçici statüsünde yasal olarak kalabilmelerinin yolunu açılıyor.
Beyaz Saray, düzenlemenin yaklaşık 5 milyon yasa dışı göçmenin hayatını etkilemesini bekliyor. Ülkede yaklaşık 11 milyon kaçak göçmen bulunuyor.
Senato kanadının geçen yıl onayladığı göçmenlik reformunu Temsilciler Meclisi’nin geçirmemesi üzerine Obama, bir süre önce kendi yetkileri dahilinde bir kanun hükmünde kararname çıkaracağını duyurmuş, ancak Kongre’deki Cumhuriyetçiler buna sert bir şekilde karşı çıkmıştı.
Cumhuriyetçilerin Obama’nın başkanlık yetkisini kullanmasının, olası bir kapsamlı göçmenlik reformunu tamamen rafa kaldıracağı uyarısına rağmen Obama, bu konuda kararlı olduğunu belirtmişti.
BEYAZ SARAY ÖNÜNDE KUTLAMA
Öte yandan Washington’da çok sayıda göçmen, yeni göçmenlik planını Beyaz Saray önünde Amerikan bayrakları sallayıp şarkılar söyleyerek kutladı.
İngilizce ve İspanyolca Başkan Obama’ya teşekkür mesajları içeren dövizler taşıyan kalabalık, sık sık İspanyolca şarkılar söyledi.
Kalabalık, Obama’nın Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçtiği sırada ise başkana yönelik desteklerini artırdı.