Obama'dan Çin itirafı
ABD Başkanı Obama, ABD ekonomisinin toparlandığını ancak Çin'in alt yapı yatırımlarındaki başarısının gelecekte kendileri için sorun olacağını söyledi
ABD Başkanı Barack Obama, Amerika'nın dünyada yatırım için tercih edilen ilk ülke konumunu yeniden kazandığını belirtirken, altyapı yatırımları için gerekli kaynakların bulunamaması durumunda bunun değişebileceğini söyledi.
Amerikan iş dünyasının önde gelen yöneticileriyle buluşan Obama, ülke ekonomisinin son dönemde gösterdiği gelişmeye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ekonominin nisan-eylül döneminde son 10 yılın en iyi 6 aylık performansını gösterdiğine dikkati çeken Obama, "İşsizlik son 6 yıldır ilk kez yüzde 6'nın altına geriledi. ABD, son 6 yıldır Avrupa, Japonya ve tüm gelişmiş ülkelerin toplamından daha fazla insana istihdam sağladı, bu bizim rekoru daha da yukarı taşımalıyız" şeklinde konuştu.
Obama, ülkenin ihracat rakamlarının rekor seviyelere çıktığına işaret ederken, ABD'nin yatırım için en çok tercih edilen ülke unvanını Çin'den devraldığını ileri sürdü. Buna karşın, Çin'in rekabet potansiyelinin hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Obama, Çin'in altyapı yatırımlarına büyük önem verdiğine dikkati çekerek, "Eğer Çin bizimkilerden daha iyi limanları, havaalanlarını, akıllı şebekelerini bu hızda inşa edebiliyorsa bu, zamanla bizim için bir sorun olacak" dedi.
ABD'nin altyapı programlarına öncelik vermesi gerektiğinin altını çizen Obama, özel sektör temsilcilerinin ekonomiye ilişkin sorularını da yanıtladı.
Obama, bir soru üzerine ülkedeki en önemli sorunlardan birinin vergi sistemindeki boşluklar olduğunu dile getirdi. ABD'nin dünyada en yüksek kurumlar vergisine sahip olduğunu söyleyen Obama, bazı şirketlerin sistemdeki boşlukları kullanarak vergi kaçırmasının ekonomiye ciddi zarar verdiğini savundu.
Obama, bu noktada, "Şirket karlarının son 60 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının yanı sıra borsanın da yüzde 150 değer kazanmasına rağmen, işçi ücretleri ve gelirlerinde kayda değer bir artış olmadı. Bu halk arasında huzursuzluk yaratan etkenlerden biri" ifadelerini kullandı.
"ÇİN'İN İYİ SEBEPLERİ VAR"
ABD Başkanı, bir başka soru üzerine küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini de paylaştı. Japonya'nın analistleri şaşırtan bir küçülme eğilimine girdiğini belirten Obama, yaklaşan seçimlerin gerekli ekonomik politikaları geciktirebileceği öngörüsünde bulundu.
Obama, ayrıca Avrupa ekonomisinin de düşük iç talep ve enflasyon yüzünden zorda olduğu değerlendirmesinde bulunurken, gelişmiş ülke ekonomilerinin de son dönemde hız kestiğine dikkati çekti.
Çin'in yavaşlayan büyüme için iyi sebepleri olduğunu ileri süren Obama, "Çin, ihracat merkezli bir modelden, iç talebin önemini kavrayan bir modele kayıyor ve para harcamak için yeterli güveni kazanmış, büyüyen bir orta sınıfa sahip. Bu ekonominin baştan sona yeniden organize edilmesini gerektiriyor" diye konuştu.
RUSYA KONUSUNDA İYİMSER DEĞİL
Obama, seçim dönemini geride bırakan Brezilya'nın da daha hızlı büyüme göstermesi gerektiğinin altını çizerken, Rusya konusunda iyimser olmadığını söyledi. Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa ülkelerini de olumsuz etkilediğini kaydeden Obama, Rus halkının ise ekonomideki baskının etkilerini henüz yeteri kadar hissetmediğini iddia etti.
Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in perspektifinin, Rus halkının baskısı olmadan değişmeyeceğini ve yaptırımların bunun için devam ettirileceğini sözlerine ekledi.