Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından bölge sakinlerinin bir kısmı kendi şehirlerinde yeni bir hayat kurmaya çalışırken kimi vatandaşlar çareyi başka şehirlere göç etmekte buluyor. Deprem açısından az riskli görülüp göç etmek açısından sıcak bakılan şehirlerden biri de Kıkklareli.
Kırklareli, 'deprem riski' bulunmayan iller arasında gösterildi. Bu durum, kentteki ev ve arsa fiyatlarını etkiledi. Büyük talep oluştu. Lüleburgaz, Babaeski ve Vize ilçelerinde ev ile arsa fiyatları 3'e katlanırken, kentte kiralık daire sıkıntısı başladı.
ANORMAL BİR ARTIŞ
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, "Olası deprem senaryoları gündemde. Onun dışında da buraya talepler söz konusu. Bizim 1-2 yıl öncesine kadar 7-8 bin konut fazlamız vardı. Hepsi satıldı, kirada boş yer bulunmuyor. Kiralar birkaç kat yükseldi. 83 bin nüfuslu küçük bir şehiriz. Birdenbire hormonlu bir büyüme ile karşı karşıya kalırsak; mevcut sorunlarımız içinden çıkılmaz hal alan bir yumağa dönüşür. Devletin bu konuda bir politika üretmesi lazım" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile bir protokol çalışması içinde olduklarını da söyleyen Kesimoğlu, "Hiçbirimiz arzu etmeyiz ama olası bir depremde Kırklareli, bir toplanma bölgesi olabilir. 18 bin 500 metrekare kapalı pazar yeri yaptık. Oraya birtakım malzeme toplanabilir, geniş arazilerde insanlar barınabilir. Çünkü olası bir depremde İstanbul'da bir kaos yaşanacak. Buralar da biraz sığınılacak liman haline dönüşecek. Bugünden çalışarak, planlarımızı yaparak, o süreçte nasıl bir komşuluk yapabiliriz, nasıl katkı sunabiliriz onun çalışmaları içerisindeyiz" diye konuştu.
'KİRALIK EV YOK'
Kırklareli'de 20 yıldır emlakçılık yapan Fatih Türköz de İstanbul'dan bölgeye yoğun bir talep olduğunu belirterek, "Hiçbir zaman, böyle bir talep görmedik. Yaklaşık 20 yıldır sektördeyiz. İstanbul bölgesinden özellikle bu bölgeye yoğun bir talep var. Afet bölgesinden de bir talep görüyoruz. Fakat yer karşılama konusunda sıkıntımız büyük. Kiralık problemi var. Kiralık ev kalmadı. Satılıklarda da günbegün enflasyon sonucunda fiyatlar artmaya başladı." dedi.
"DAİRE VE ARSALAR 3'E KATLANDI"
Özellikle arsa fiyatlarının 3'e katlandığını söyleyen Türköz, "Depremden önce Kırklareli merkezde güzel bir mahallede 2+1 daire 900-950 bin TL aralığında bulunurken, şu an 1 milyon 100-1 milyon 250 bin TL civarında bulunabiliyor. Çok fiyat artışı olmadı. Ama arazilerde, özellikle tarla ve arsa yatırımlarında 6-7 ay öncesinde 30-40 bin dönümü çalıştığımız bölgelerde şu anda tam 3'e katlamış vaziyetteyiz. 120 bin, 150 bin gibi rakamlar konuşuluyor" diye konuştu.
Emlakçılık yapan Ferda Pekçeer de kentte kiralık ev kalmadığını belirterek, "Şu anda elimizde kiralık mevcut değil. Diğer emlakçı arkadaşlar bile bize 'Elinizde var mı?' diye soruyor. Şu an maalesef çok sıkıntı yaşıyoruz. Deprem öncesi talepler tek tekti, fazla yoğun değildi. Maalesef çok üzücü bir olay yaşadık. Ondan dolayı gelenler daha çok. Şu anda talepleri karşılayamayız. Fiyatlarda kısmi bir artma var. Arz-talep meselesi ama yer yok. Gelen talepler deprem bölgesinden de var, İstanbul'dan da var" dedi.
"GÖÇLER SINIRLI OLMALI"
Kırklareli Doğa ve Kültür Derneği Başkanı Göksal Çiğdem de iklim krizi nedeniyle su kaynaklarının yeterli olmadığını, bu nedenle göçün sınırlı olması gerektiğini söyledi. Çiğdem, "Şu anda Kırklareli'de depremden korkarak göçler olacak. Fakat gelecek göçe buradaki doğal kaynakların yetip yetmeyeceğinin de hesaplanması gerekiyor. Yaşanan iklim krizi nedeniyle müthiş bir kuraklık yaşıyoruz. Çok insan gelecek, barınmak için ideal bir yer. Fakat doğal kaynakların yeterli olup olmayacağı göz önüne alınmalı. Göçler, daha çok doğal kaynakların olduğu, insanların yaşamını sürdürebileceği yerler olmalı ve bu sayı da sınırlı olmalı. O kapasite aşılırsa; sonuçta hem gelenler hem de burada yaşayanlar mağdur olur" diye konuştu.
"AZ FİYAT ÇEKİP PAHALIYA VERİYORLAR"
Selin Semiz de kiralık ve satılık ev bulamadığını söyleyerek, "Bugün emlakçılarla görüştüm. Hem kiralık, hem satılık baktım, bulamadım. Bir de işlerine geldiği gibi, 'yok' diyorlar. Bir de '4-5 bin' diyorlar, sonra 7 bine kiralıyorlar. Kırklareli'de o yüzden biraz sıkıntı var" dedi.
Salih Alan da Kırklareli'nin İstanbul gibi çarpık yapılanmasından korktuğunu anlatarak, şöyle dedi:
"Kıyasladığında İstanbul, bugün ne halde? Bugün burası öyle olursa ne olur? Burasını bir hükmü kalmaz, bir yaşantı olmaz. Bu sakinlik olmaz. Buradaki tatlı hayat sona erecek. 300 bine aldığımız evler, bugün 1,5-2 milyon. Bunun sonu ne olacak?"
Riskli semtlerdeki konut fiyatları, dudak uçuklatıyor
Depremde hangi semtler daha riskli?
İstanbul'da kira fiyatları hangi semtte yükseldi?
İstanbul’daki riskli binalar için yeni finans modeli
SEN HİÇ TATİL YAPMADAN İT GİBİ ÇALIŞ... ADAMLAR GELSİN SAHİLLERDE AYAKLARINI UZATSIN DENİZE KARŞI OHHH NARGİLE PÜFÜRDETSİN MANGAL KEYFİ YAPSIN DENİZ MANZARALI 8 KİŞİ DUBLEX DAİRE EV TUTSUN BAŞKASININ ÜLKESİNDE ZEVKİ SEFA SÜRSÜN...HAYRAN KALASI ARAP MİLLETİ
Nüfus nüfus nüfus fare gibi kontrolsüz üremenin dünyayı kirletmesi her anlamda taşıması mümkün degil
Nüfus planlaması olmazsa sonun felaket olacağı besbelli idi orta dogu arap hamasetleri sonunda gelinen durum kıtlıga giden yol fakirlik yolsuzluk sefalet kalabalık öngörülemeyen nüfus sonu kaosa çıkan kargaşa
1 TEMMUZ 2023 DEN İTİBAREN MÜLK SAHİBLERI İLE BİLHASSA DÜŞÜK GELİRLİ ESKİ KİRACILAR ARASINDA ANLAŞMAZLIKLAR TAVAN YAPABİLİR İSTENMEYEN OLAYLAR YAŞANABİLİR TÜM İLERİ GÖRÜŞLÜ BELEDIYE BAŞKANLARI/BELEDİYELER VALİLİKLER DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN TEDBİR AMAÇLI KİRALIK KEFİLSİZ ŞARTSIZ ŞURTSUZ PREFABRİK EV SOSYAL KONUT YAPIMINA HEMEN BAŞLAMALIDIR 1 TEMMUZ GELMEDEN STOK ARZI YARATILMALIDIR İHTİLAFA DÜŞEN ÖNCELİKLE DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRALANMALIDIR
Nerede çokluk orada hertürlü kargaşa yoksulluk varoş cehalet musibet aslolan kaliteli insan birikimi az nüfus teknik devlet olabilmenin cadaşlıgıdır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.