Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya-Ukrayna savaşının 9. gününde Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıkması dünyada paniğe neden oldu. Zelenskiy, 'Rusya dünyada Nükleer Santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçti. Olası bir patlama Avrupa'nın yıkımına yol açar' ifadelerini kullandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da yaptığı açıklamada nükleer santralde olası bir patlamanın Çernobil'den on kat daha büyük olacağını belirtti.
MEF Üniversitesi İİSBF Dekanı Mustafa Kibaroğlu, nükleer tehdide ilişkin CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. İşte Kibaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar...
"Nükleer reaktörlerin kapasitesi bununla direkt alakalı, Avrupa'nın en büyük reaktörü... Felaket senaryolarını konuşurken bir yandan da gerçeğe odaklanmamız gerekiyor. Şu an itibariyle böyle bir tehdidin söz konusu olmadığını bize gösteriyor. Nükleer reaktörler veya nükleer reaktörlerin içinde kullanılan yakıtlar, gerek reaktörün içindeyken gerek stoklandıkları ya da atık yakıtlar, bütün bunlar son derece korunaklı ortamlarda, yerin altında ve çelik birtakım önlemlerle. Dolayısıyla yüzeydeki bir yangının nükleer yakıta erişmesi pek mümkün değil ama nükleer reaktörlerin kazaları daha ziyade teknik bir arızadan bomba gibi patlamasıyla çevreye zarar veriyor.
"DAHA SORUMLU AÇIKLAMALAR YAPILMASINA GEREK VAR"
Bugün ortaya çıkan yangının reaktörün kazaya uğramasına neden olacak düzeyde olmadığını tahmin etmiyorum. 10 katı büyük olacak demek önlem alınması açısından söylenmiş olabilir ama daha sorumlu açıklamalar yapılmasına gerek var.
"BUGÜN YAŞANAN DURUMDA NÜKLEER REAKTÖRÜN BİR TEHDİT ALTINDA OLMADIĞINI ANLIYORUZ"
Çevre ülkeleri etkilemekle kalmaz, Çernobil'de yaşanan kaza sonrası Avrupa'nın tamamını sarmıştı. Çok büyük bir patlama olduğu takdirde uzun günler boyunca rüzgarların ne yönde olacağı ilk etkiyi gösterir. Bugün yaşanan durumda nükleer reaktörün bir tehdit altında olmadığını anlıyoruz.
Dünyada 450 kadar nükleer reaktör var. Nükleer reaktörler son derece hassas teknolojilerdir. Tüm dünya buraya dikkat etmek durumundadır. 1970'li 80'li yıllarda nükleer tesislere karşı bir saldırı yapılmaması, 2 ülke arasında savaş olsa dahi oralara saldırı yapılmaması konusunda uluslararası sözleşmeler var. Rusya da bu sözleşmelere taraf. Eğer buradaki saldırı çok da bilinçsizce aldıkları kararsa ayrı bir konu, Rusya'dan yukarıdan bir emir gelerek saldırı yapıldıysa Rusya'nın çok önemli bir prensibi görmezden geldiğini gösteriyor. Nükleer tesislerden ne kadar uzak durulursa o kadar iyi olur.
"BU TESİSLERİN BU ÇATIŞMALARIN DIŞINDA KALMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"
Orada yaşanan kargaşada devlet dışı gruplar, terör grupları da bu durumdan istifade ederek zafiyetten dolayı nükleer tesise başka yönde saldırı yapabilirler. 11 Eylül'den sonra en önemli güvenlik önlemleri nükleer tesislerin etrafında alınmaya başlandı. Burada bir savaş ortamı var, ciddi bir zafiyet var. Bu zafiyetten istifade etmek isteyecek terör grupları olabilir. Bu tesislerin bu çatışmaların dışında kalması büyük önem arz ediyor.
Putin'in hep söylediği bir şey var; NATO'nun çok fazla genişlediği ve verilen sözlerin tutulmadığını, stratejik silahların yerleştirildiğini... Nükleer tehdit altında hissettiğini hep söyledi. Ukrayna-Rusya arasındaki çatışmanın temelinde ülkesinin nükleer bir tehdit altında sürekli olarak vurgulaması var.
"BU İŞİN ŞAKASI YOK, DÜNYANIN SONUNU GETİREBİLECEK KADAR BİR TIRMANMAYA GİDEBİLİR"
Putin'in aklıselimle hareket etmesi lazım, dünyayı tehdit etmekten vazgeçmesi lazım. Bu işin şakası yok, çünkü bir şekilde tırmanırsa bundan ötesi nükleer dehşet etkisi altında dünyanın sonunu getirebilecek kadar bir tırmanmaya gidebilir. Diplomatların konuyu ele alıp bir çözüm bulmaları gerekiyor."
Nükleer sızıntı var mı? Resmi açıklama geldi!
Zaporijya Nükleer Santrali'nin elektrik üretimindeki payı yüzde 20
Zaporjiya Nükleer Santrali'nde yangın çıktı
NATO'dan savaş açıklaması: Daha kötüsünü göreceğiz!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.