Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Ortadoğu'nun nükleer silah sahibi tek gücü İsrail'le perde arkasından işbirliği yapıp İran'a karşı vekalet savaşları yürütürken, nükleer açıklamaları yoğunlaşıyor.
Yeni Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman el Suud, kraliyetin planladığı nükleer güç programının iki atom reaktörüyle başlayacağını, bu program için uranyum üretmeyi ve zenginleştirmeyi istediklerini söyledi.
REAKTÖRLE DENEME AÇIKLAMASI
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentindeki enerji toplantısında basın toplantısı düzenleyen Prens Bin Salman "İhtiyatlı ilerliyoruz, iki nükleer reaktörle ilgili denemeler yapıyoruz" dedi.
Nükleer reaktörler için ihaleye gitmeyi planlayan Suudi Arabistan'ın Enerji Bakanı, nihayetinde nükleer program kapsamında nükleer yakıt çevrimi de yapmak istediklerini, buna yakıt için uranyum zenginleştirmenin dahil olduğunu duyurdu.
2020'de ihaleye çıkılması beklenen milyarlarca dolarlık nükleer enerji tesisi projesiyle ilgili ABD, Rusya, Güney Kore, Çin, Fransa'nın şirketleri öngörüşmeler yürütüyor.
İRAN URANYUM ZENGİNLEŞTİRİNCE MESELE
Suudi Arabistan'ın de facto lideri kabul edilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 2018 yılında yaptığı açıklamada, İran'ın geliştirmesi durumunda kendilerinin de nükleer silah geliştireceğini söylemişti.
Nükleer yakıt çevrimi için uranyum zenginleştirme, nükleer silah üretimine kapı açtığı için hassas bir konu. ABD'nin başını çektiği ülkeler, yıllardır uranyum zenginleştirme konusu üzerinden İran'ın nükleer programını kıskaca alıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la 2015 tarihli nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran'a 'en ağır yaptırımlar' eşliğinde 'maksimum baskı' uygulamasını Suudi Arabistan destekliyor.
ABD YASAL ENGEL TANIMIYOR
Ancak ABD'nin Atom Enerjisi Yasası'na göre Suudi ihalesine ABD şirketlerinin girebilmesi için Riyad'ın Washington'la nükleer teknolojinin barışçı kullanımına dair anlaşma imzalaması gerekiyor.
Suudi yetkililer ise kraliyetin uranyum zenginleştirme ve kullandığı yakıtı yeniden işlemden geçirme ihtimalini elinden alacak bir anlaşmayı imzalamayacaklarını söylüyor.
Mart ayında ABD Enerji Bakanı Rick Perry'nin Suudi kraliyetiyle herhangi bir anlaşma öncesi Amerikalı şirketlerin nükleer güçle ilgili önçalışma yapmalarına izin veren yetkilendirme belgelerini çoktan imzaladığı ortaya çıkmıştı.
Perry, ABD olmazsa Rusya ya da Çin'in Suudi Arabistan'a yardım edeceği savunmasını yapmıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.