<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakNoter tapuya da girmek istiyor----

Noter tapuya da girmek istiyor

Noter tapuya da girmek istiyor
27 Ekim 2014 - 07:00 www.finansingundemi.com

Yılda 5 milyona yakın ikinci el araç satış ve tescilini yapan noterler şimdi gayrimenkul satışlarında da yetki istiyor

Her yıl milyonlarca otomobilin satışını gerçekleştiren noterler şimdi gözünü gayrimenkule dikti. Türkiye Noterler Birliği, 2. el araç satışının ardından gayrimenkul satışlarında da yetki istiyor.
Noterlere yetki verilmesinin ardından elektronik entegrasyonla 2. el araç satışının artık 10 dakikada gerçekleşebildiğini belirten Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, “İşlemin kolaylaşması nedeniyle ikinci el araç satışlarında yüzde 335 artış yaşandı. Eski sistemde yılda 1.4 milyon ikinci el araç satış ve tescili yapılabilirken bugün bu rakam 4.9 milyon.
Gayrimenkul alım - satım işlemlerinin de Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi noterlerde yapılması; hukuki güvence, ülke ekonomisi ve kolaylık açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Tasarı hazırlanıyor

1512 sayılı Noterlik Kanunu’nda yapılacak değişiklik için Adalet Bakanlığı tarafından Noterlik Kanun Tasarısı Bilim Komisyonu oluşturulduğunu belirten Tutar, taşınmaz mal devri ve hukuki sözleşme safahatının noterliklerde düzenlenmesinin gündemde olduğunu kaydetti.
Yunus Tutar ile Adalet Bakanlığı bürokratlarının da arasında bulunduğu heyet, AB üyesi noterlerin yetki alanlarını ve çalışma şeklini incelemek için geçtiğimiz hafta Almanya’nın başkenti Berlin’deydi.
Federal Noterler Birliği’nin gayrimenkul hukuku ve şirketler hukukundan sorumlu yönetim kurulu üyesi Dominik Hueren’le bir araya gelen heyet, AB yetkililerinden noterlerin hukuki işlem alanlarına ilişkin bilgiler aldı.

‘81 ilde varız’

Noterlik kurumunun AB mevzuatına uyumu için noterlerin yeni roller üstlenmesi gerektiğini belirten Yunus Tutar, şunları dile getirdi:
“Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlerde yapılmasıyla noterler tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecek.
Ülkemizdeki 81 il ve 863 ilçede toplam 1771 noterlik bulunuyor. Mülkiyetin nakline esas olacak taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılması halinde, ister gerçek, ister ise tüzel kişi olsun iş sahipleri, tapu dairelerine gitmeden kendilerine en yakın noterde satış işlemini yapabilecek.”

Güvenlik için hacker tuttular

Türkiye genelinde 678’i 1. sınıf, 512’si 2.sınıf ve 581’i 3. sınıf olmak üzere toplam 1771 noterlik var. Noterlerin 687’si kadın ve 887’si erkek.
Noterlik sırası bekleyen 35 bine yakın hukukçu var. Ülke genelinde 5 bin 600 kişiye istihdam sağlayan noterler, yeni bir düzenlemeyle hukukçulardan oluşacak ‘noter yardımcısı’ kurumunun da hayata geçmesini istiyor. Böylelikle hukuk mezunlarına ciddi bir iş olanağı yaratılacağını belirten Yunus Tutar, elektronik veri sistemini dış saldırılara karşı korumak için sürekli sisteme saldırı yapıldığını ancak 6 aydır yapılan saldırılara karşın bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Tutar, sistemin yedeğini kurmak için depremin en az olduğu İç Anadolu’da Felaket Kurtarma Merkezi kuracaklarını söyledi.

'Sahtecilik azalabilir' 

Yunus Tutar yeni sistemin getireceği avantajları da şöyle anlattı:
“Ülkemizde devletin kendisi, eksperler, bankalar gibi çok sayıda aktör taşınmaz işlemlerinde rol oynuyor. Prosedürlerin ortasında bulunacak olan noter, müdahaleleri organize ederek işlemleri kolaylaştıracaktır. Noter aynı zamanda kendisine başvuran kişiye hukuki danışmanlık yapacak.
Taşınmazın gerçek hak sahibini sistematik bir şekilde araştıracak. Satış sürecine de katılacaktır. Gerektiğinde bu kimlikle satış müzakeresinin içinde yerini alacaktır.

Kimlik doğrulanacak

Dolayısıyla sözleşmeler, tarafsız, bağımsız, hukuk eğitimi almış, sorumlulukla donatılmış noterin katılmasıyla işlemin hukuki güvenliği sağlanmış olacak. Kimlik doğrulama işlemi daha sağlıklı yapılacak, sahtecilik en az seviyeye indirilecektir. Vasi tarafından yapılacak işlemlerde vesayet ve denetim makamlarından izin alınması bilinçli olarak sağlanacak. Diğer izne tabi işlemlerde de aynı yol izlenecektir.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)