<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNot indirimlerinin etkileri piyasaya nasıl yansıyacak?----

Not indirimlerinin etkileri piyasaya nasıl yansıyacak?

Not indirimlerinin etkileri piyasaya nasıl yansıyacak?
19 Ağustos 2018 - 13:14 www.finansingundemi.com

Piyasalar not indirimine ciddi bir tepki vermezken, uzmanlar Türkiye’ye haksızlık yapıldığı görüşünde

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor's ve Moody's, Türkiye'nin kredi notunda art arda indirime gitti. Son not indirimleri ile birlikte, Türkiye “yatırım yapılabilir ülke” seviyesinden bir adım daha uzaklaştırılmış oldu.

DW Türkçe’ye konuşan uzmanlara göre, ekonomisi kötüye giden Türkiye’nin notunun indirilmesi sürpriz değil; ancak S&P ve Moody’s’in art arda not indirmesi Türkiye’ye yönelik bilinçli bir tavır alındığı izlenimini güçlendirir nitelikte.

Arjantin ve Yunanistan ile aynı seviye

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P) dün akşam Türkiye ile ilgili beklenen kredi not kararını açıkladı. Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşüren S&P, ülkenin kredi görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti. Böylelikle Türkiye’nin kredi notu, dünyanın en sorunlu ekonomileri olarak değerlendiren Arjantin, Fiji ve Yunanistan ile aynı seviyeye gerilemiş oldu.

Not indirimleri, piyasalara nasıl yansıdı?

Dolar kuru not kararlarından olumsuz etkilenmezken, karar öncesi bulunduğu 6.04 seviyesinden 6,017 seviyelerine kadar geriledi. Not indirimlerinin dolar kuruna olumsuz etki etmemesinde piyasaların S&P'nin not indirimine gideceği beklentisini önemli ölçüde fiyatlaması etkili oldu.

S&P’nin değil ancak Moody’s’in aynı gece not indirimi yapmasının beklenmedik bir gelişme olduğunu dile getiren TEB Yatırım Araştırma Müdürü ve Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Buna karşın piyasalara bir etkisi olmadı. Son dönemde pek çok olumsuz gelişme fiyatlara yansıdığı için borsa açıldığında not indirimi ile ilgili satış olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Son not indirimleri ile birlikte Türkiye’de şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artacağını kaydeden Övünç Gürsoy, şöyle konuştu:

“Fakat şu aşamada biz bankalar açısından büyük bir risk görmüyoruz. Özellikle Avrupalı bankalar, Türk bankalara sendikasyon kredisi açmak konusunda aktifler. Türkiye ile AB’nin son dönemde yakınlaşması ile birlikte, Türkiye’nin borçlarının yüzde 100’e yakın çevrilebileceğini düşünüyorum.”

"Türkiye’ye haksızlık yapıldı”

Not indirimi kararlarını DW Türkçe’ye değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç ise, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye haksızlık yaptığı görüşünde.

İki büyük kredi derecelendirme kuruluşunun aynı akşam not indirimi kararı açıklamasının Türkiye’nin ekonomik bir saldırı altında olduğuna dair kanıyı güçlendirdiğini kaydeden Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç, “Elbette Türkiye’nin ekonomik sorunları var, makroekonomik göstergeleri giderek bozuluyor. Ama Türkiye ekonomisi bu kadar hızlı ve peş peşe not indirimlerini de hak etmiyor” dedi.

Henüz birkaç ay önce açıklanan not indirimi kararlarının ardından yeni bir not düşürme dalgası yaşandığını dile getiren Prof. Ardıç, “Oysa Türkiye’nin mevcut sorunlarına zaten birkaç ay içinde çözüm getirmesi mümkün değil. Türkiye ekonomisinin zor durumda olduğunu herkes görüyor. Ama durumu Türkiye’den kötü pek çok ülke için not indirimi yapılmazken, Türkiye’nin notları sürekli düşürülüyor. Bu da bir gerçek” diye konuştu.

“Borç para bulmak zorlaşacak”

Not indirimleri sonrasında Türkiye’nin "yatırım yapılabilir" seviyedeki ülkelerle arasının giderek açıldığına işaret eden Prof. Ardıç, “Bu durum, Türkiye’nin gelecek dönemde dışardan borç para bulmasını daha da zorlaştıracak bir etken” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye yönelik tehditkar üslubunun ekonomide her geçen gün başka bir olumsuz gelişmeye yol açtığına işaret eden Prof. Kaya Ardıç, şunları söyledi:

“Başta Merkel (Almanya Başbakanı Angela Merkel) ve Macron (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) olmak üzere Avrupa Birliği’nin bu süreçte Türkiye’nin anında yer alması çok olumlu bir gelişme. Unutmayalım ki, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi bir boyutu da vardır. ABD yönetiminden emir almaz ama ABD’nin güttüğü politikalardan da esinlenirler.”

"2019'da ekonomi küçülecek”

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2019 yılında daralmasının beklendiği belirtilirken, Türk ekonomisine ilişkin de bazı uyarılarda bulunuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni ekonomik modelin "spesifik ekonomik önerilerden yoksun" olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Durağan görünüm Türkiye'nin kredi notlarına yönelik gelecek 12 aydaki risk dengesini yansıtıyor. Türk Lirası'ndaki oynaklık ve ödemeler dengesinde keskin ayarlama Türkiye ekonomisini baltalar."

Yıl sonu dolar kuru beklentisi 6,90

S&P açıklamasında, Türkiye ekonomisine ilişkin tahminler de paylaşıldı. Buna göre kuruluş, yıl sonu dolar kurunu 6,90 TL, 2017’de 851 milyar dolar olarak gerçekleşen milli geliri ise 688 milyar dolar olarak öngördü. S&P tahminlerinde, Türkiye’nin kişi başına geliri de 2018 sonunda 10 bin 597 dolardan 8 bin 400 dolara kadar gerileyecek. S&P, mayıs ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye indirmiş, yerli para cinsinden notunu ise "BB+"dan "BB"ye düşürmüştü.

Moody's'den sürpriz not indirimi 

S&P’nin hemen ardından bir başka büyük kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's de Türkiye'ye ilişkin sürpriz bir not indirimi kararı açıkladı.

Moody's Türkiye'nin uzun dönem kredi notunu ‘Ba2'den ‘Ba3'e düşürürken, kredi görünümünü ise "negatif"e çevirdi. Şirketten yapılan açıklamada, hükümetin kısa vadede etkili ve uyumlu ekonomik bir plan sunması halinde, kredi notunun artırılabileceği belirtildi.

17 Türk bankasının da notunu düşürmüştü

8 Mart'ta da Türkiye'nin kredi notunu ‘Ba1'den ‘Ba2'ye düşüren Moody's, not görünümünü de "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Moody’s ayrıca, 8 Haziran’da 17 Türk bankasının notunu düşürmüş, notunu düşürdüğü bankaları da kapsayan 19 finansal kurumun notlarını da yeni bir indirim için izlemeye almıştı. Moody’s’in notunu düşürdüğü bankalar ise şöyle sıralanmıştı: ING Bank Türkiye, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Akbank, Alternatif Bank, Denizbank, Eximbank, HSBC Türkiye, Odeabank, Şekerbank, Türkiye Ekonomi Bankası, TSKB, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası.

Fitch de temmuzda notu düşürdü

S&P ve Moody’s ile birlikte bir diğer büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings de 13 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu "BB+"dan "BB" seviyesine indirmiş ve not görünümünün ise "negatif" olduğunu açıklamıştı. Not indirimine ilişkin yapılan açıklamada ise, Türkiye’nin ekonomi politikalarına olan güvenin azaldığına ve makro ekonomik istikrar üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığına vurgu yapılmıştı. DW Türkçe

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • avila20 Ağustos 2018 11:19

    adamlar gelecekteki duruma göre değerlendirme yapip not indirimi yapıyor.ilerisini iyi gormuyorlar demekki not düşürüldü.neyi haksizlik? yatirim yapacak insan ilerideki duruma göre vaziyet alır. islerin kotu olduğu anda not indirse, zaten insanlar coktan yatırım yapmış olur.o zaman yatırımcı der: ben yatırım yaptim simdi mi yatırım yapilamayacak oldugu soyluyosun!

  • Kerim Uysal19 Ağustos 2018 23:47

    Kredi kuruluşlarının beklentileri cuma günü kapanışa doğru piyasalarda fiatlandı.Sonuç doların yükselmesi borsa ya yarıyor.Kredi kuruluşların açıklamaları ister pozitif olsun ister negatif borsa lehine fiatlanıyor.Kısaca borsa için korkunun ecele faydası kalmadı artık.Ölmüş elek kurttan korkmaz misali , yeşillenerek cevap veriyor.

  • Bika19 Ağustos 2018 23:40

    Son 10 yıldır kişi başı milli gelir hemen hemen yerinde sayıyor ( 3,6 milyon Suriyeli üretici ve tüketici olarak milli hasıla hesabına giriyor da nedense kişi başına düşen milli gelir hesabında yok) . Bu yıl TL 'de olan değer kaybı sonucunda kişi başına düşen milli gelirde büyük düşüş olacak, 3 yıl önce 200 bin dolar olan konutlar şu an 100 bin dolara alıcı bulamıyor. Yoksullaşmayı bir gün herkes tadacak.

  • Özer19 Ağustos 2018 22:41

    Bu kuruluşların ABD güdümünde olduğu açık. Avrupa bankaları türk bankalarına kredi veriyor. Bu durumda bizi dünyanın en sorunlu ekonomilerinin bir tutan kredi derecelendirme kuruluşlarını tanıyamamış gerekir.

  • tunc19 Ağustos 2018 20:08

    cokta tinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

  • KILIÇ19 Ağustos 2018 19:50

    UGRAŞACAK İŞ ARIYORLAR EVLAT BAS GİT İŞİNE AKSİ HALDE SENİN NOTUNADA BAŞLARIM.

  • keskin19 Ağustos 2018 18:51

    piyasa bunu olumlu fiyatlar çünkü endeks tepki alışı ile kapandı son dönemde not indikten sonra piyasalar hep artı kapattı.zaten kötü olan notun piyasaya etkisi ne olacak

  • dd19 Ağustos 2018 17:50

    İYİ KARŞILANMAYACAGI KESİN. BORSA BİTTİ ZATEN. ZARARINA SATIŞ YAPIYORLAR. BÖYLE BANKA HİSSESİMİ OLUR?.

  • Dansismaz19 Ağustos 2018 14:18

    Bence biz kendi derecelendirme kurulusumuzu kuralim , durmadan notumuzu artirsin , digerleri de hasetinden catlasin ::))

  • Halildemirci19 Ağustos 2018 14:13

    Derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu indirmesi tamamen siyasidir piyasaları etkileyeceğini zannetmiyorum

  • KILIÇ19 Ağustos 2018 14:03

    muatap almıyoruz onlar çalıp oynasın resmi olarakta tanımıyoruz açıklaması yapılmalı.