Fitch’in ardından Moody’s’te Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltti. Bu durum, daha yüksek miktarlı ve uzun vadeli sermaye girişlerinin önünü açarken, büyümenin de hızlanmasına destek verebilir.
Piyasaların uzun süreden beri beklediği not artışı, Türkiye’ye yabancı fonların ve sermaye akışının gelişini hızlandırması açısından önem taşıyor. Çünkü, bazı büyük emeklilik fonlarının yönetim stratejileri, bono ve borsalarına yatırım yapacakları ülkelerin en az iki derecelendirme kuruluşundan ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye çıkartılması şartını arıyor.
Bu gelişmeler nedeniyle BIST endeksi gün içinde 93.116 ile seans içi rekorunu kırdı. Ancak, daha sonra yaşanan kâr satışlarıyla günü yüzde 0.02 düşüşle 91.924 puandan tamamladı. Gösterge tahvilin faizi de yüzde 4.63’le tarihinin en düşük seviyesine geriledi.
Dolar 1.84 TL’yi aştı
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i 121.8 baz puandan 106 puana kadar geriledi. Öte yandan, dolar/TL ise 11 ayın en yüksek seviyesi olan 1.8469’a kadar yükseldi. Sepet bazında TL ise Mart 2012’den bu yana en yüksek olan 2.1079 seviyesine çıktı.
Hisse ve bono piyasasındaki olumlu seyre karşın dolarda yaşanan yükselişin Merkez Bankası’nın
faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin beklentilerin yanı sıra not artışı sonrasında kâr satışları etkili oldu.
Garanti Yatırım’dan Tufan Cömert şu değerlendirmede bulundu:
“Birkaç gün iyimserlik sürer, sonra yataya döner, ardından kâr satışları başlar diye düşünüyorduk. Piyasadan 1 milyar dolar çıktı diye tahmin ediyorum. Sadece yabancı değil yerli de hafta başından bu yana alış tarafında. Merkez Bankası faizi indirdikçe yerli yatırımcının da TL tutma iştahı azalıyor. Dolar mevduat faizi ile TL mevduat faizi arasındaki fark yerli yatırımcı açısından artık doların tercih edilmesine yol açacak seviyede.”
Piyasaya giriş hız kaybetti
Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından not artışının piyasalar üzerindeki etkisiyle ilgili olarak şu değerlendirmede bulunuldu: “İkinci not artırımı öncesinde bono ve hisse piyasalarında fon akımları hızlanırken, not artırımın ardından akımların hızını kaybettiği görülüyor.
Görünüm ‘durağan’
BIST endeksi Fitch’in not artırım tarihinden bu yana (5 Kasım 2012) yüzde 26, yılsonunda beri ise yüzde 18 prim yaptı. Endeks 93.116 ile rekor seviyeleri gördükten sonra gelen kâr realizasyonlarıyla geriledi.”
Moody’s önceki akşam Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu ‘Ba1’den ‘Baa3’e yükseltti ve not görünümünü ‘durağan’ olarak açıkladı. Moody’s, not artırma gerekçesi olarak, “Yakın zamanda elde edilen ve gelecekte kaydedilmesi beklenen kilit ekonomik ve kamu finansmanı ölçütlerinde ilerlemeler” olduğunu gösterdi.
Not artırımı için bir diğer gerekçe olarak da, “Moody’in beklediği yapısal ve kurumsal reformlar alanında ilerlemeler, uluslararası sermaye akımlarından kaynaklanabilecek şoklara karşı var olan mevcut kırılganlığı azaltacaktır” ifadesine yer verdi.
Ekonomistlere göre, hükümetin almış olduğu politika önlemleri arasında, cari açığın azaltılması, yeni emeklilik sistemi ile tasarruf oranlarının artırılmasına yönelik adımlar ve enerji konusundaki yatırımlar bulunuyor.
Sırada S&P var
Türkiye’nin kredi notunu BB+ ile yatırım yapılabilir notun bir basamak altında tutan S&P’nin de önümüzdeki aylarda not artıracağı ifade ediliyor. Analistlere göre, bundan sonra piyasa S&P’nin not artırmasını konuşacak.
NELER GETİRECEK
* Uzun vadeli fonlama kaynaklarına uygun maliyetlerle ulaşılabilecek.
* Emeklilik fonları ve portföy girişlerinde artış olacak.
* Ülke risk primleri geriliyor.
* Finansal piyasalarda oynaklık ve şoklara karşı duyarlılık azalıyor.
* İstikrarlı bir ekonomik büyüme.
9 Mayıs’ta ‘zaman dilimimiz yok’ demişti
Moody’s 9 Mayıs’ta, Türkiye’nin kredi notunun geçerliliğini koruduğu, yeniden gözden geçirme için de herhangi bir zaman dilimi olmadığını açıklamıştı. Mayıs ayının ilk haftasında Moody’s ve S&P yetkililerinin Ankara ve İstanbul’a gelerek özel sektör temsilcileri ile bazı görüşmeler yapması piyasalarda ‘not beklentisini’ artırmıştı.
‘Çözüm süreci de etkiledi
Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü,”Moody’s’in not arttırımı kararının alınmasında yakın zamanda gerçekleşen ekonomik ve politik gelişmelerin payı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Ünlü şöyle devam etti: “Ekonomik ve mali faktörlerin bu not arttırımı üzerinde etkin faktörler olduğu belirtilse de PKK ile yaşanan ateşkesin ve Kuzey Irak enerji kaynakları ile ilgili erişim sorunlarının çözülmesi gibi barışa katkı sağlayan adımların da Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşmasında önemli rol oynadığı açık. Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkinin düzelmesi ve Türkiye’nin bölgedeki barış için de önemli bir konuma sahip olması, uluslararası arenadaki önemini de artırdı.”