Uzun süredir beklenen ve Borsa İstanbul’un yeni zirveleri görmesine imkan sağlayan haber nihayet perşembe akşamı Başbakan’ın ABD ziyareti sırasında geldi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “Ba1”den “Baa3“e yükseltti ve not görünümünü durağan olarak açıkladı. Böylelikle Türkiye’nin kredi notu, Fitch’in ardından Moody’s tarafından da yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmiş oldu.
Bu gelişmenin önemi artık Türkiye için “yatırım yapılabilir” notu veren iki ayrı derecelendirme kuruluşunun olması. Söz konusu not artışı ile birlikte sermaye piyasasında atakların büyüyerek devam etmesi bekleniyor. Bu gelişme düşük
faiz ortamında paranın adresini borsa olarak öne çıkaracak.
Fonların önü açıldı
PhillipCapital’in girişimiyle Malezya ve Singapur’da yatırım forumlarına katılan ve Singapur’da gelişmeleri değerlendiren Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan da kurumsal fonlar açısından derecelendirme kuruluşlarının verdiği notun önemine dikkat çekiyor.
Turhan, “Kurumsal fonlar açısından, uymak zorunda oldukları yasal düzenlemeler içerisinde, yatırım yapılabilir kategoride varlıklara yatırım yapmak önemli bir husus. Dolayısı ile siz ne kadar ikna ederseniz edin gerekli kredi notu sağlanmadığı zaman bazı fonlar yatırım yapamıyor” diyor.
Not artışı ile bu fonların önü açıldı. Turhan, “Bir kere bunlar gelecek. Özellikle kurumsal yatırımcılar ve portföyler için ve Türkiye ile ilgili özel bir bilgisi olmayan yatırımcılar için ben bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum” diyor.
Turhan’ın açıklamaları piyasa profesyonelleri tarafından da sıklıkla dile getiriliyor. Not artışı ile birlikte orta ve uzun vadede borsanın önü açılmış oldu. Önümüzdeki süreçte bunun etkilerini sermaye piyasalarında fazlasıyla göreceğiz. 27 Mayıs haftasında Singapur’un çok büyük bir yarı resmi fonu konumunda olan Temasek, hem yönetim kurulu hem de teknik heyet olarak, son derece geniş bir heyet ile Türkiye’yi ziyaret edecek.
Yeni rekorlar kırılabilir
Borsa’da muhtemel işbirliklerini değerlendirecekler. Görünen o ki not artışı ile birlikte, yeni işbirlikleri yeni atılımların önü de açılacak.
Hisse senetleri piyasasında yaşanan rallide en büyük etkilerden biri yabancı sermaye akışı ve düşen faizler nedeni ile
banka hisselerine gelen alımlar. Görünen o ki, düşük
faiz ortamı bankaların ve hisse senetlerinin gözde olmaya devam etmesine neden olacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bir süre önce küresel negatif
Faiz ortamına dikkat çekerek “Küresel bazda düşük faiz daha uzun süre devam edebilir, reel negatif faize hazırlıklı olun” demişti.
Seçici davranılmalı
Merkez Bankası’nın son toplantısında da faiz indirimine gitmesi, gösterge tahvilin faizinin yüzde 4.76’ya kadar gerilemesini sağladı.
Faiz tarihi dip seviyelerde seyrediyor. Bu da paranın borsaya akmasına neden oluyor. Gösterge faiz cuma gününü 4.79 seviyesinden kapattı.
Moody’s kararı sonrası elbette bir süredir ralli yapan hisse senetlerinde yorgunluk belirtileri görülebilir ancak BIST 100 Endeksi zirvede olmasına rağmen hâlâ dip seviyelerinde olan hisse senetleri var. Çıkış büyük hisselerle gerçekleştiği için küçük ve orta ölçekli hisselerde büyük ataklar henüz gerçekleşmedi.
Şimdi hisse senetlerinde seçicilik daha fazla öne çıkmaya başlayacak. Bu nedenle bilançosu ile öne çıkan şirketlerin hisse senetlerinde biraz daha fazla hareketlenmeler görülebilir.
BORSAYI 100.000’E TAŞIYACAK HİSSELER
Yurtdışı merkezli kurumsal yatırımcılar yatırım yaparken belli kurallara göre hareket etmek zorunda. Bu kurallardan birisi de mümkün olduğunca likit ve belli bir hacmi olan hisselerden alım yapmaları ile ilgili bulunuyor. Bu özelliklere sahip olan hisseler ise ağırlıklı olarak
banka sektöründe yer alıyor. Bu nedenledir ki endeksin 100 bine çıkışında yine ağırlıklı olarak
Banka hisselerinin performansı belirleyici olacak.
Yüksek kâr edenler
Borsa şirketlerinin ilk çeyrek sonuçları açıklandı. İlk çeyrekte yüzde 50’nin üzerinde kâr artışı sağlayan 32 borsa şirketi var. En yüksek kâr artışını sağlayan bu 32 borsa şirketinin 2012 yılının ilk üç aylık döneminde net kârı 1 milyar 471 milyon TL iken 2013’ün üç aylık döneminde 5 milyar 469 milyon TL oldu.
Bundaki en büyük etki elbette Anadolu Efes’in. ™irketin bir önceki yılın üç aylık döneminde 102 milyon TL olan kârının bu dönem 2 milyar 591 milyon TL’ye yükselmesi toplam kârlılığı da yukarı çekti. Akbank, Sabancı Holding, Coca Cola, Emlak Konut GMYO, Ereğli Demir Çelik, TEB, Tekfen Holding gibi borsa şirketlerinin ilk çeyrekte 140 milyon TL’nin üzerinde kar açıklaması da toplam karlılığı olumlu yönde etkiledi.
Sabancı ve Anadolu Grubu önde
En yüksek kâr artışı sağlayan şirketler içinde Sabancı ve Anadolu Grubu şirketleri dikkat çekiyor. Sabancı Grubu; Akbank, Sabancı Holding, Brisa ve Çimsa ile öne çıkıyor.
Anadolu Grubu ise Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Adel Kalemcilik şirketleriyle en yüksek kâr artışı sağlayan şirketler sıralamasında yerini alıyor.
Yılın ilk çeyreğinde en yüksek kâr artışını açıklayan 32 borsa şirketi içinde Taraf Gazetecilik de yer alıyor. Taraf’ın 2012’nin üç aylık döneminde 462.663 TL olan net kârı yüzde 109 oranında artış göstererek 967.308 TL’ye çıktı.
BANKALARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?
BIST 100 Endeksini zirveye banka hisseleri taşıdı.
Banka endeksi yılbaşından bu yana yüzde 21 oranında değer kazandı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksinin değer artışı ise yüzde 17.54 oranında oldu. Söz konusu trend gösteriyor ki bir süre daha bankalar gözde olmaya devam edecek. Bu nedenle beklentilerin gerçekleşmesi ve haftanın son günü banka hisselerinde bir miktar satışların yaşanmış olması trendde değişiklik olduğu anlamına gelmiyor. Ana trend varlığını hala koruyor.
Tahminler revize edildi
Kurumların yılsonu tahminlerinde BIST 100 için tahminler revize edilmeye başlandı. Yılsonu hedefleri 100.000 ve üzerinde oluşmaya başladı. Bunda elbette, faizlerdeki düşüşün ve şirketlerin karlılığının artacağının beklentisi büyük. Artan şirket kârlılıkları elbette fiyatlara olumlu yönde yansıyacak. Bunun etkilerini Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz.
YENİ ŞİRKETLER İÇİN ATILIM DÖNEMİ
Moody’s’in gerçekleştirdiği not artışı sonrası halka açılmak isteyen şirketler açısından koşullar oldukça elverişli bir konuma geldi. Geçtiğimiz yıl performansları ile yatırımcısını üzen halka arzların yerini şimdi yükselen ivmesi ile yeni şirketler almaya başlıyor. Pegasus’un halka arzı bunlardan birisi. Performansı ile geçtiğimiz haftanın öne çıkan hisseleri arasında yer alan Pegasus, aybaşından bu yana yüzde 21.31 oranında değer kazandı.
BIST 100 Endeksi 18 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasındaki bir aylık sürede yaklaşık 9 bin puan arttı. Bu artışın yarısından fazlası dört hissede gözlenen çıkışın etkisi ile yaşandı. Yatırımcıların ilgi gösterdiği Garanti Bankası, Halkbank, Akbank ve Sabancı Holding bu süre zarfında prim yaparken Endeksin çıkışında da etkili oldu. Dört hissenin tek başına Endeksin çıkışındaki etkisi 4862 puan oldu. Zeynep Aktaş/ Milliyet