Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Norveç'in 1 trilyon doları aşan değere sahip devlet varlık fonu, 2020 sonu itibarıyla Türkiye'deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 812 milyon dolar yatırdı. Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norges Bank'ın verilerinden derlediği bilgilere göre, fon, varlığının bir bölümünü geçen yıl çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören farklı ölçekteki 34 şirketin hisselerinin satın alınmasında kullandı.
Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun söz konusu Türk şirketlerinin hisselerine yaptığı toplam yatırım 812 milyon doları bulurken, fonun portföyünde Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR), Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), Petkim Petrokimya Holding ve Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) hisseleri de yer aldı. Fonun bu 4 enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri 140 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 66 milyon dolarla ERDEMİR için olurken, bunu 35 milyon 574 bin dolarla Tüpraş hisseleri izledi.
AKBANK HİSSESİ TOPLADI
Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'deki yatırımlarından en büyük payı ise Akbank aldı. Akbank'ın yüzde 1,51 hissesine sahip olan fonun, söz konusu bankadaki toplam yatırımı 73 milyon 419 bin doları buldu.
Fon tarafından Birleşik Mağazalar AŞ (BİM) hisselerine yaklaşık 63 milyon dolar, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları hisselerine 57 milyon dolar, Garanti Bankası hisselerine 70 milyon 152 bin dolar, Türk Hava Yolları hisselerine yaklaşık 55 milyon dolar ve Arçelik hisselerine 47 milyon 651 bin dolar yatırıldı.
Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 5,05'ine ortak olduğu Logo Yazılım'da bulunuyor. Söz konusu şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım miktarı 21 milyon doları geçti. Türkiye'de 2001'den bu yana küçük yatırımlar yapan Norveç Varlık Fonu, 2008'den itibaren Türk şirketlerinin hisse senetlerine yaptığı yatırımları artırdı. Norveç'in Devlet Varlık Fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i gayrimenkule yönlendiriliyordu ancak 2017'de Norveç hükümeti hisse senetlerine yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkardı.
Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 3'ünü kullanabiliyor, geriye kalan yüzde 97'lik kısım ise biriktiriliyor. Böylece Norveç dışında 74 ülkede, 9 binden fazla firmaya yatırım yapılıyor. Fon, Türkiye'de ilaç sanayisi, bankacılık, gıda, iletişim hizmetleri, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin hisseleriyle de ilgileniyor. Fonun değeri 19 Eylül 2017'de rekor kırarak ilk defa 1 trilyon dolar sınırını aşmıştı.
Bitcoin'in ödeme aracı olamamasının 5 nedeni
Borsada büyük düzeltme başladı mı?
Ekonomi reform paketi 'teşvikle' geliyor
New York borsası ayın son işlem gününü karışık seyirle kapadı
Hergun ergli alıyor uyanıklar
Fonet hissesi almamışmı :) olsun almasın alanlar çıkar yakında
Birde biz bilsek TVF de ne gibi varlıklar var, özsermaye ve finasal durumları nedir falan!
web sitesinde hem portföy hem finansal raporlar var.
Alın alın alında mikrop şakır size de bir iyilik düşünür. Yıllardır thy de aylardır da tüpte bekliyorum.
Birisi birsey aldı haberi varsa o satıyordur
Anlaşılan bu hisseleri bizden birileri daha almış arkadan dolanıp bak bak norveç bilmem neyi hangi hisseleri almış diyor bu hisseleri ky ya devredecekler benim anladığım bu arkadan dolanıyorlar derler buna kaldı ki fonlara çok güvenilmemesi gerektiğini az çok bilirim haftalarca toplarlar piyasanın artı olduğu bir gün hepsini postalarlar sonra ky ne oldu diyene kadar malı kucağında bulur
Norveç hükümeti Varlık Fonu ile ilgili şeyleri niye halkına açıklıyor? Devlet sırları bunlar!
Bika bizde her şey devlet sırrı
Artık hersey devlet sırrı olmuş! kurumlarda, iş anlaşmalarında, ihalelerde, harcamalarda! Vatandaşa devlet sırrı ayarı!
Çin'den alınan aşıların fiyatları bile devlet sırrı Türkiye'de!
Dünyanın en büyük devlet fonu ve genel olrakta dunyanın en büyük fonlarından. Norveç yıllar önce bu fonun ancak çok önemli bir durumda kullanılacapını söylemişti. Al- sat fonu değil yani. Adamlar 100 yıllık düşünüyor. Bizim sözde fonlarda gunluk al- sat mantığında. Değeri 1 milyon etmeyen yuzlerce şirket 100 milyonlara vurmuş. Saadet zincirinden farkı yok bu hisselerin. Yakında borsa başkanı bu çöplerede el atacak speklerin bilgisine.
Geç bunları....
Loo ee been
Bizde mi alalım? Onların almış olması iyi birşey midir? Satmayacaklarinin garantisini mi verdiler?
Bizim varlık fonun da ne yaptığı gizleniyor. Hersey “devlet sırı” kisvesi altına alınarak ne gibi matşfetlrr ürettiklerini milletten gizliyorlar hep!. İhale işlerinde de hep “devlet sırı” muhabettleri. Vatandaş ne olup bitiyor bilemiyor. Oysa demokratik ülkelerde hersey vatandaşa şefaf!
Yesillerdende alsın soyleyelimde
Hee, bi sk.lmeyen norvecliler kalmıştı :))
Hani en 2 kurumdan yatırım yapılabilir notu almayınca fonlar presedürden dolayı o ülkeye giriş yapmıyordu.Hepsi hikaye
Napalım bizde o hisseleri mi alalım bilinç altı mesaj mı veriyorsunuz
bizim varlik fonuna norvec gibi heryil petrol giri akmiyor. cabası çaykur gibi her yil zarar eden kit ler sırtında yük
Bizim fon kim bilir kimin cebine akıyordur
Tâbi benim benim akıyor loo türkiye benim malim istediğim gibi yerim 😎😎😎
Halka arzdan Kervan gıda da almışlardı. Yüzde5 üzerinde alanların bildiriminde vardı
Bizde de var bir varlık fonu, bizimki borç biriktiriyor
Norveç varlık fonu bunları yaparken bizim varlık fonu ne yapıyor bi zahmet açıklasın
7 sülaleye bakıyor ha bir de yandaşlar var kan emici türünden olan
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.