<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNoel Baba rallisi yaşanır mı?----

Noel Baba rallisi yaşanır mı?

Noel Baba rallisi yaşanır mı?
18 Aralık 2017 - 08:18 www.finansingundemi.com

Yurtdışı piyasalarda Noel Baba Rallisi görülmeye başlandı ancak iç piyasada dalgalı seyir devam ediyor

Her yıl olduğu gibi yılın son günlerine girildiğinde Noel Baba Rallisi gerçekleşiyor. İç piyasalarda ise yükseliş isteği olmasına rağmen bir noktadan sonra gelen kar satışları Noel Baba Rallisi'nin önüne geçiyor

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Yılın son günlerine girilirken ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke borsalarında Noel Baba Rallisi yaşanıyor ve rekorlar kırılıyor. Bizim piyasada da aynı arzu var. Yılı BIST cephesinde yukarıda, kur tarafında aşağıda kapatma çabaları görülüyor.

Yılın son 2 iş haftasına; son 10 iş gününe girdik. Birçok yatırım fonu yılı Kasım ayında çoktan kapattı, kapatmayanlar için de son günlere girdik. Başta ABD borsaları olmak gelişmiş ülke borsalarında yılın son günlerine girilirken ‘Noel Baba Rallisi’ yaşanıyor ve yeni rekorlar geliyor. Japonya, Almanya ve İngiltere endeksleri yeni rekor kırmıyor olsalar da zirvelerine yakın işlem görüyorlar. Üstelik geçtiğimiz hafta Fed’in 25 baz puan faiz artırdığı ve “nokta tahminlerine” göre 2018’de 3 faiz artışının daha konuşulduğu bir ortamda.

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının haftasıydı. Fed 25 baz puan Faiz artışına giderken, içeride de Para Politikası Kurulu diğer tüm faizleri sabit bırakırken, fiili politika faizi haline gelmiş olan, “işgören faiz” olan GLP faizini 50 baz puan yükseltti.

Beklentiyi karşılamadı

Fed’in faiz artış kararı piyasalarca neredeyse yüzde 99 oranında fiyatlanmıştı, o yüzden neredeyse “vaka bile değil” olarak nitelendi. Yellen’in son toplantısından önemli sürprizler veya önümüzdeki döneme dair ipuçları çıkmadı. Yellen bu konuda haksız da sayılmaz. Yerini Jerome Powell’a bırakırken; yeni gelecek Fed Başkanı’nı bağlayıcı sözler söyleyemez, vaatlerde bulunamazdı. Yellen de bunu yapmadı zaten...

Bizim Merkez Bankamız için durum farklıydı. Toplantıda nasıl bir karar çıkacağına dair çok değişik tahminler vardı. Bu tahminlerin bir çoğu (Benim de içinde bulunduğum en iyimser olanlar GLP’de 75 baz puanlık bir artış beklerken) yapılan 50 baz puanlık faiz artışının üzerindeydi. Son açıklanan yıllık TÜFE’nin yüzde 12.98’e dayandığı bir ortamda bu seviyenin altında bir faiz artışının “sıkı para politikası” olarak adlandırılmasının mümkün olmayacağını düşünenler daha yüksek bir faiz artışı bekliyordu.

Karar sonrasında bir kesim ancak bu kadara kadar izin alınabilmiş derken, bir kesim de her şeye rağmen TCMB faiz artışına giderek kendi kredibilitesi için adım atabildi yorumlarını yaptı (Bu konudaki yorumum 15 Aralık’taki yazımda yer alıyor). Yorum her ne olursa olsun, piyasa bu artışı yeterli ve “anlamlı” bulmadığından dolayı; karar öncesinde düşük 3.81’li seviyelere kadar gerilemiş olan dolar/TL kuru, yeniden 3.8970’e kadar tırmandı, haftayı 3.8620’li seviyelerden kapattı.

Geçtiğimiz hafta Erdoğan-Putin zirvelerinden birine daha ev sahipliği yaptık. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı sonrası İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın; Doğu Kudüs’ü “Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti” olarak tanıması sonrasında gerçekleşen zirvenin sonuçları konusunda; net açıklamalar yapılmamış olsa da Putin’in bölgedeki adımları ile birlikte ağırlığını artırdığına tanık oluyoruz. Devamında ne gibi gelişmeler olacağını ilgiyle izliyor olacağız.

Vadeli kontratlar fiyatı düşürür mü?

Bugün CME’de de Bitcoin üzerine yazılı vadeli kontratlar hayata geçiyor. Geçtiğimiz hafta CBOE’de işlem görmeye başlayan vadeli kontratlar; Bitcoin’in ‘legalize’ olması adına hayli dikkat çekmişti. ABD’deki ikinci bir borsada da işlem görmeye başlıyor olması bu konudaki güveni daha da artıracağa benziyor. Neden derseniz hafta sonunda Bitcoin 19.800 dolar ile yeni bir rekor kırdı. Buna karşın CBOE’de işlem gören vadeli kontratları haftayı 17.680’den kapatmıştı. Vadeli kontratlar doğal olarak “resmi” borsaları kapalı olduğundan geride kalmış görünüyorlar. İlk haftanın sonunda böyle bir durum ortaya çıkmış durumda.
CME’deki vadeli kontratlar CBOE’ye göre farklılıklar gösterecek. Referans fiyat en az 4 ayrı borsadan gelecek ve vadeleri daha sınırlı sayıda olacak. Bu borsadaki işlemleri de piyasalar yakından izleyecek. Zira hangisindeki kontratlar daha kullanışlıysa o borsa ayakta kalacak, ihtimaldir ki kullanışlı olmayan borsanın işlen hacmi ve fiyat konusundaki “belirleyiciliği”, gösterge olma özelliği azalacaktır. Bu nedenlerle CME’deki vadeli kontratlar da bu hafta boyunca yakından izleniyor olacaktır.

BIST’te kritik seviye ne?

BIST 100 endeksi tarafında da benzer bir ‘gözlem’ var. Geçtiğimiz hafta için 108.150-300 bandı önemliydi. Bu seviyenin altını kısa süreli test etmiş olsak da bu seviyenin üzerinde kapanış olması bu hafta içinde ilk aşamada 111.300’lü seviyelerin test edilmesinin ihtimalini artıracaktır. Destek olarak 107.350 (50 günlük BHO) seviyesi önemli olacak. Herhangi bir düşüşte ilk aşamada 106.447-106.625 arasındaki “boşluğu” kapatacak bir hareketin önünü açacaktır. Noel Baba, BIST’e uğrayacak olur ve 111.300 geçilirse de eski zirveleri test edecek bir hareketin önü açılabilir. Ancak aşılamazsa bu seferde teknik analiz açısından önemli formasyonlardan biri kabul edilen “omuz-baş-omuz” ile karşı karşıya kalınabilir ki bu da yeni düşüşlerin önünü açabilecek. Her şey bir yana Noel Baba’nın bizim gibi Ortadoğu’ya komşu bir ülkeye uğramakta tereddüt edeceğini de aklımızda bulundurmakta fayda var. Hem ezici çoğunluğumuz müslüman olan bir topluluğuz, hem de bizde OHAL var.

Dolarda düzeltme olur mu?

Gelişmiş ülke piyasalarını; özellikle de Amerikan borsalarını yeni zirvelere taşıyan sebeplerin başında ABD’deki vergi paketinin son halini alması ve önümüzdeki hafta içinde oylanması beklentisi geliyor. Bu hafta içinde vergi paketinin onaylanması ile yeni zirveler görülebilir, Noel Baba Rallisi özellikle ABD’de devam edebilir. Yeni yıla kalması durumunda bir kâr realizasyonu hareketi yaşanabilir, ancak bu ihtimali düşük buluyorum. Zira Noel sezonuna ve yeni yıla “zaferle” girmek isteyeceğini tahmin ettiğim Trump, vergi paketinin geçmesi için yoğun çaba harcayacaktır. Vergi paketi ABD piyasalarına olumlu bir ivme kazandırırken, gelişen ülke piyasalarını üzebilir mi? Pakete bağlı olarak bir hareket yaşanır mı, bu hafta göreceğiz. Ancak, bunun da dışında; bizim piyasalarımızda da bir “Noel Baba Rallisi” arzusu var. Yılı borsa cephesinde yukarıda, kur cephesinde de aşağıda kapatma çabaları gözleniyor. PPK’dan beklentilerin altında gelen faiz artışı sonrasında yeniden 3.9650-9850 bandına doğru bir hareket olabileceğine değinmiştim ancak yükseliş 3.8970 ile sınırlı kaldı. Dolar/TL’de 3.8225 bu hafta için önemli bir destek. Bu seviyenin altına inilmesi ilk denemede mümkün olmadı. Bir deneme daha gelmesi ihtimali var ancak bunun da başarılı olma ihtimali düşük. Geçen haftayı 1.1755 ile 1.1762’den geçen 50 günlük BHO’nın altında kapatan ve bu hafta içinde 1.1640-70 bandını test etmesi ihtimali artan euro/dolar paritesinin hafta içinde bu seviyelere gelmesi durumunda da bu ihtimal azalacaktır. Yukarıda 3.9420-50 önemli “direnç” seviyeleri. Kısa dönemli olarak bu seviyeler test edilse de; bence ihtimal düşük; aşılmasını beklemiyorum.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)