Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek, maliyeti düşük ve verimli bir yapay zeka modeli geliştirerek, teknoloji dünyasını sarsanken şirkete ilişkin iddialar da gün geçtikçe artıyor.
Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) , diğer üretken yapay zekâ hizmetlerinden farklı olarak, Çin merkezli yapay zekâ uygulaması DeepSeek'in aramaları toplayarak kişileri tanımlama ve volceapplog.com gibi Çinli şirketlerin sunucularına veri aktarma özelliği içerdiği tespit edildiğini bildirdi.
Euronews'te yer alan habere göre, Güney Kore'deki bazı devlet bakanlıkları, güvenlik endişeleri nedeniyle uygulamaya erişimi engelleyerek Avustralya ve Tayvan gibi uygulamaya kısıtlama getiren diğer ülkelere katıldı.
NIS'e göre DeepSeek, reklam verenlere sınırsız bir şekilde kullanıcı verisi erişimi sağlıyor. Yani iddiaya göre Güney Koreli kullanıcıların verilerini Çin sunucularında depoluyor. Çin yasaları gereği, talep edilmesi halinde bu bilgilere Çin hükümetinin erişebileceği belirtildi.
Hassas sorulara farklı yanıtlar
Ayrıca NIS, DeepSeek'in hassas sorulara farklı dillerde farklı yanıtlar verdiğine dikkat çekti. Yani Türkçedeki deyimle 'nabza göre şerbet' veriyor.
Örnek olarak kimchi'nin kökenine ilişkin bir soruda uygulamanın Korece yanıtında bu yemeğin Kore'ye ait olduğunu belirtirken, aynı sorunun Çince yanıtında yemeğin Çin kökenli olduğunu anlattığı aktarıldı. Bu yanıtlar haber ajansları tarafından da doğrulandı.
Son yıllarda kimchi'nin kökeni konusu, Güney Kore ve Çinli sosyal medya kullanıcıları arasında tartışmalara neden oluyordu.
DeepSeek ayrıca, 1989 Tiananmen Meydanı baskını gibi siyasi sorulara yanıt vermekten kaçınmakla ve "Başka bir şey konuşalım" şeklinde konu değişikliğini önermekle suçlandı.
Güney Kore hükümetinin DeepSeek'i engelleme girişimleriyle ilgili soruya yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Çin hükümetinin veri gizliliği ve güvenliğine büyük önem verdiğini ve bu konuda yasalara uygun hareket ettiğini belirtti.
Sözcü ayrıca, Çin'in hiçbir şirket veya bireyden yasalara aykırı şekilde veri toplamasını veya saklamasını talep etmeyeceğini vurguladı.
20 yıl hapis, 100 milyon dolar ceza! ABD'li Senatör DeepSeek'in ipini çekti
DeepSeek suç makinesine dönüşebilir
Daron Acemoğlu'ndan DeepSeek değerlendirmesi
İtalya'da Çinli yapay zeka "DeepSeek"e erişim engeli
Kriptolarda DeepSeek depremi sonrası gözler Fed'de
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.