Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı'ndaki "birlikte yaşama" ifadesi tartışma çıkarttı. Geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa taslağının şiddetten kimlerin korunacağını düzenleyen maddesinden "yakın ilişki içinde yaşayanlar" ifadesi çıkartıldı. Taslak bu haliyle Aile Bakanlığı'na geri gönderilirken, yeni bir formül geliştirilmemesi durumunda yasa yalnızca "resmi nikâhlı, evliler, boşananlar ve nişanlılar" için geçerli olacak. Birlikte yaşayan kişiler ise koruma kapsamına alınmayacak.
YAKINDA MECLİS'TE OLACAK
Sabah gazetesinin haberine göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in kabine üyelerine bizzat sunumunu gerçekleştirdiği yasa taslağının yakın bir zamanda Meclis'e sevk edilerek yasalaşması bekleniyor. Taslağın kimlerin şiddetten korunacağını düzenleyen "Amaç ve Kapsam" bölümündeki 1'inci maddesinde yer alan "Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan; kadınların, çocukların, eşlerin, nişanlıların, yakın ilişki içinde yaşayanların, nişanlılık veya evlilik birliği ya da beraberliği herhangi bir sebeple sona ermiş olan bireylerin veya diğer aile bireylerinin, tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları kapsar" ifadesinde değişikliğe gidildi. Başbakanlık aracılığıyla geri gönderilen taslağın "yakın ilişki içinde yaşayanları" kapsamaması gerektiği belirtildi. Böylece evlilik birlikteliği olmadan beraber yaşayan kadın şiddet görürse, yasa kapsamında korunmayacak.
SÖMÜRÜYE 20 BİN LİRA CEZA
Yasa taslağının son halindeki düzenlemelerden bazıları şöyle:
Şiddete uğrayanın ve yakınlarının kişilik haklarını ihlal eden, dinleyiciyi veya izleyicilere duygusal açıdan zarar veren ifade ve görüntüleri kullanan yayın kuruluşlarına 10 bin liradan az olmamak kaydı ile 20 bin liraya kadar para cezası verilecek.
Eşine veya çocuklarına şiddet uygulayan erkekler, hem zorunlu ruhsal tedavi alacak hem de işsizse meslek edindirme gibi kurslara yönlendirilecek.
Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan birey evden uzaklaştırılacak ve müşterek konut mağdura tahsis edilecek.
Mağdurun hayati tehlikesinin bulunması halinde kimliği de değiştirilecek.
Hâkim, şiddet uygulayan kişinin takibini, zorunlu halleri gerekçe göstererek kolluk tarafından elektronik izleme (kelepçe) yöntemiyle yapılması kararını verilebilecek.
Ayrıca mağdur kadınlara da "panik kolyesi" sistemi getirilecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.