BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkNihayet durdurdular----

Nihayet durdurdular

Nihayet durdurdular
04 Kasım 2013 - 17:45 www.finansgundem.com

Merkez Bankaları olarak mevduat toplayan tek Merkez Bankası bizimki idi, o da bu uygulamadan vazgeçti, işte tüm detaylar...

Milliyet Gazetesi’nden Yaman Törüner Merkez Bankası’nın uzun süredir tartışılan  'mevduat toplamasının durdurulması' kararını yazdı. İşte o yazı;  
Merkez Bankası nihayet, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları’nı (KMDTH) ve Süper Döviz Hesapları’nı (SDH) kapatıyor. Dünyada, kişilerden mevduat toplayan tek merkez bankası, bizimkidir. Bir zamanlar, Merkez Bankamız kredi de verir; her konuda ticari bankalara yarışırdı. Döviz üzerinden aldığı mevduatı çok yüksek faizlerle alır (Alman Markı’na ödediğimiz faiz, masraflar dahil yüzde 15’e gelirdi); Türk Lirası cinsinden verdiği kredileri ise, çok düşük faizlerle (ortalama yüzde 3) firmalara dağıtırdı. 7 yıla kadar vadeleri bulunan bu ucuz krediler, bir çok şirketi zengin etti.
Rüştü Saracoğlu’nun başkan olduğu dönemde, bu krediler iyice azaltıldı; “orta vadeli kredi sistemi” kaldırıldı ve Merkez Bankamız sadece, kısa vadeli ihracat kredileri ile reeskont kredileri vermeye başladı. KMDTH’nin kapatılması kararı, benim başkan olduğum dönemde alındı. Bu amaçla, SDH sistemi başlatılarak, faizler iyice düşürüldü ve KMDTH’ye sağlanan haklar kaldırıldı.
Benden sonra gelen başkanlar da, aynı prensibe devam edince, KMDTH ve SDH’ye gerek kalmadı. Merkez Bankası verilerine göre, Eylül 2013 sonunda bu hesapların bakiyesi 4.2 milyar euro seviyelerine indi ve bu birikimin döviz rezervleri içindeki payı iyice düştü. 2014 yılı başından itibaren, Merkez Bankamız özel kişilerin açacağı hesapları kabul etmiyor ve 2015 yılı başından itibaren de, vadesi dolan hiçbir hesap yenilenmeyerek sistem tamamen sona erdiriliyor.
 70’li yıllar unutulmaz
1974 yılında, dünyanın hiç beklemediği bir operasyon yaparak Kuzey Kıbrıs’ı işgal ettik. Türklerin, içinde İngiliz üssü de bulunan bir adayı, ABD’nin olumsuz tutumuna ve resmi mektubuna rağmen işgal edeceği düşünülmüyordu. Kaldı ki, Türk ordusunun bu operasyonu yapabilecek gücünün olmadığı fikri hâkimdi. Oldu bittiye getirilip, Kıbrıs Yunanistan’a bağlanacak veya Hıristiyan bir Kıbrıs Devleti kurulacaktı. Kıbrıs Harekâtı başarılı olunca, Yunanistan’daki askeri cunta hükümeti düştü. Hâkim güçlere bir kez daha karşı çıkabilen Türkiye’ye, “ambargo” ilan edildi; tüm döviz muslukları kesildi. 1976 tarihinden itibaren, ülkemizde temel mallar bile bulunmamaya başladı.
 Yeni enstrümanlar...
İşte bu durumla başa çıkabilmek için, dünyada örneği görülmeyen Dövize Çevrilebilir Mevduat Hesapları (DÇM), devlet garantili ticari borçlar ve KMDTH uygulamaları icat edildi. 80’li yılların başına gelindiğinde, ülkemizde benzin, mazot, fuel-oil, tereyağı, ampul bulunamıyordu. Petrol, spot piyasadan sağlanabiliyor; parayı peşin almadan kimse satış yapmıyordu. Dış krediler, yok denecek kadar azalmıştı ve çok yüksek faizlerle alınabiliyordu. Merkez Bankası’nın yabancı bankalardaki hesapları “kırmızı bakiye” veriyordu.
DÇM’ler halk döviz spekülasyonu yapmasın diye icat edildi. Dışarıdan döviz bularak, ülkeye mal ithal edenlerin dövizleri de devlet garantisine alınmıştı. İşte bu dönemde, Merkez Bankası Başkanı Osman Şıklar (o sırada, Kambiyo Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı idi), KMDTH sistemini devreye soktu. Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde Merkez Bankası temsilcilikleri açıldı. Almanya’nın en büyük bankalarından Dresdner Bank ile bir anlaşma yapılarak, işçilerimizin bu bankaya para yatırarak, yüksek faiz almaları sağlandı.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsaci'ya04 Kasım 2013 23:09

    Tesekkurler yorumunuz icin. Okuyup da birseyler ogrenebildigim nadir yorumlardan.

  • Borsacı04 Kasım 2013 21:22

    Yeni bir şey değil. Halis Toprak her şeyi anlattı TVde. Devletten sabit kur ile kredi alıp tesisleri yaptık dedi. %80 enflasyonda sabit kur bedava para demektir zaten. Kredi dışında şirketlerin kuruluşunda devlet hissedar olmuş, sürekli devletin payı azaltılıp kuşa çevrilince kalanları devlet borsada satmış durumda. Eski şirketleri halka arz eden ortaklara bakınca zaten belli. Misal Tofaş. Bunu Koç veya FIAT halka açmadı. Devlet kend payını sattı. Pepsi nin de Türkiye'deki ortağı devletmiş. Sanırım hisseleri bize satmazsan imtiyazı iptal ederiz demiilerdir. Pepsi markası olmadan şişeleme tesileri bir hiç zaten. Örnek olarak Coca COla'nın eski ortağı HAS ailesinin durumu gösterilebilir. Sonuç olarak bugünkü büyük zenginlerin hiçbiri biz kendi imkanlarımızla zengin olduk demesin. Şimdide mevcut iktidar yeni zenginlere fırsat veriyor. Bu arada Türkiye'de eskiden zengin yok muydu? Jack Kamhi Unkapanındna- EMinönüne kadar olan arazi bizimdi dedi. Bu arada en büyük özel sektör bankası olan kurum iştirakleri ile beraber çok geride kaldı, Cumhuriyet'in tüm imkanlarına rağmen Global bir marka olamadı.Sonradan devletten kredi alanlar ona yetişti. Demek kamu ve özel bir araya gelirse iyi oluyor, tek başına özel veya tek başına kamu tam randımanlı olmuyor.

  • Vatandaş04 Kasım 2013 20:49

    Merkez bankası %15 faizle dövüz toplar %3 faizle Türk parası verirdi!!!!Allah Allah şimdi bazılarının nasıl zengin olduğunu anladım....

  • vatandaş04 Kasım 2013 20:10

    evet, o zamanki hükümet memleketi satmıyor koruyordu! Bugün acaba geçmişte neden kuyruklar oluşuyordu bunlarıda anlatsınlar! Bugünün hükümeti her adımını amerikadan nicaset alarak atmakta.. Allah o hükümet yetkililerinin ruhlarını şad eylesin..