<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriNFT’lerin yükselişi bankacılığın geleceğini değiştirecek mi?----

NFT’lerin yükselişi bankacılığın geleceğini değiştirecek mi?

NFT’lerin yükselişi bankacılığın geleceğini değiştirecek mi?
24 Haziran 2021 - 16:34 www.finansingundemi.com

Non fungible tokenların (NFT) yükselişi bankacılık ve ödeme sektörlerinin geleceği üzerinde etkili olacak mı?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde non-fungible tokenların (NFT) devam eden yükselişi ve artan popülerliğiyle ilgili birçok şey yazıldı. NFT’lerdeki şaşkın veren seviyelerdeki finansal işlemler de manşetlerde yer buldu. Teknolojiyi tanımayanlar için NFT’ler blockchain üzerinde işlem görebilen varlıkların tokenlaştırılmış haline verilen isim. Blockchain teknolojisi ise Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların ardındaki teknoloji.

Ancak Bitcoin’den farklı olarak her NFT benzersiz bir oluşu ve birbirleri arasında takas edilemiyor. NFT’ler genellikle dijital sanat eserlerinin alımıyla ilişkilendiriliyor. Bu şekilde bir yatırımcı ya da koleksiyoner dijital bir sanat eserinin sahipliğini alırken, sanatçı telif ve yeniden üretim haklarını elinde tutabiliyor. Bu oldukça niş bir kullanım alanı olarak görülse de NFT’ler tüketicilerin müzik, video oyunları, filmler ve daha fazla dijital varlığın alım satımını yapma biçimini temelden değiştiriyor.

Dahası Forbes’un haberine göre akıllı kontratlar yayıncıların, sanatçıların ve içerik üreticilerinin NFT’lerin her satışında ödeme almasına imkan tanıyor. Ancak giderek daha fazla insan NFT’ler konusunda bilgi sahibi olurken bu alışverişlere imkan sağlayan blockchain teknolojisi de yaygınlaşıyor. Teknolojinin sahneye çıkışıyla birlikte dağıtık hesap defteri (DLT) teknolojileri de bankacılık ve ödeme sektörlerine yönelik bazı tehditleri ve fırsatları da ortaya çıkarıyor.

NFT ve DLT’nin bankalar üzerindeki etkisi

Blockchainler ortaya çıkalı 10 yıl olmuş olsa da, teknolojinin geçmişi 1991 yılına dayanıyor. Blockchainin kullanımı ve tanınması henüz erken dönemlerinde ve kripto paraların ve NFT’lerin popülerleşmesi, DLT’ye yeni bir önem atfediyor. Bu teknolojinin popülerlik kazanması ve yaygınlaşmasıyla birlike bankacılık ve ödeme sektörlerinin iş modellerinde de büyük etkiler görülecek.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yeni teknoloji birçok modern bankanın operasyon modellerini değiştiriyor. Yarattığı etki ise farklı süreçler için geleneksel olarak gerekli olan zamanı kısaltarak bu bankaların operasyon maliyetlerini iyileştirmek. Blockchain teknolojisinin beraberinde getirdiği faydalara rağmen, benimsenmesi oldukça yavaş oldu.

Bunun nedeni ise muhtemelen bankaların mevcut teknolojilerine bağlı olması ve DLT’nin beraberinde getirdiği geleceğin belirsiz olması. DLT daha önce görülen uygulamaların evrimleşmiş bir hali değil, yeni teknoloji gerektiren yeni bir iş modeli. DLT’nin ilginç yanlarından bir tanesi hiçbir sahibinin olmaması ve aynı zamanda herkesin burada sahiplik üstlenmesi.

Zaman içinde DLT küresel bir veri altyapısı sağlayabilir ve tüm kullanıcılar paylaşılan aynı verilere erişim sağlayabilir. Blockchain ise bankacıların on yıllardır aradığı güvenli bilgiyi sağlayabilir. Blockchain teknolojisinin ilk aşamadaki vaatlerinden bir tanesi de dünya çapında kayıt tutma sistemlerinin temeli olma potansiyeliydi. Finansal verileri sınırlar arasında kesintisiz olarak ve güvenli bir şekilde taşıyabilen ve bunu gerçek zamanlı olarak yapabilen bir sistemin küresel bankacılık ve ödemeler için büyük faydaları olacak.

Veri perspektifinden bakıldığında müşterilerilerini merkeziyetsizleştirilmiş bloklarda depolayarak, blockchain teknolojisi gereksiz işleri ortadan kaldırabilir ve gerçek zamanlı olarak finansal kurumlar arasında bilgi paylaşımını daha kolay ve güvenli hale getirebilir. Teknolojinin doğasında bulunan güvenlik özelliği nedeniyle, blockchain mevcut yönetimsel ve düzenlemelerle ilgili yükleri rahatlatabilir. Ödemeler için ise blockchain teknolojisi hızlı ödeme hizmetleri sağlayabilir.

Brexit Londra finansını nasıl değiştirdi?

 

ABD'li dev bankadan Koç Müzesi'ne hibe!

 

Kredi ve mevduatlarda artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)