<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNevzat Aydın’dan Türkiye’ye yatırımcı çekme stratejisi----

Nevzat Aydın’dan Türkiye’ye yatırımcı çekme stratejisi

Nevzat Aydın’dan Türkiye’ye yatırımcı çekme stratejisi
18 Ağustos 2017 - 14:48 www.finansingundemi.com

Yemeksepeti.com’un CEO’su Nevzat Aydın, doğru projenin doğru girişimciyi çekeceğini söyledi. Aydın’a göre Brezilya, Rusya ve Hindistan’a giden yatırımcılar rotasını Türkiye’ye çevirebilir.

FINANSGUNDEM.COM

Yemeksepeti.com’u pazarında getirisi ve değeri yüksek bir marka haline getirip, Deliver Hero’ya satan ancak şirketin CEO’luğunu yürütmeye devam eden Nevzat Aydın, teknolojik girişimler ve Türkiye’ye yatırım üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

Bloomberg HT’de Arzu Maliki'nin sunduğu "Üst Düzey" programına konuk olan Nevzat Aydın, "Teknoloji girişimciliğine rağbet belki var ama çıkış anlamında daha çok stratejik yatırımcıyı veya daha çok uluslararası yatırımcıyı Türkiye'ye çekmemiz, eğer çekemiyorsak da Türkiye içerisinde bu projelerin ‚exit‘ yapacağı finansal ortamı hazırlamamız gerekiyor. Bunun da en önemli maddelerinden biri Borsa" dedi.

Türkiye’nin yatırımcılar için çok ciddi bir aday olduğuna işaret eden Aydın, doğru projeyle doğru girişimcilerin buluşturulması gerektiğini söyledi. Cazibe merkezi olmanın şartlarını, stratejini de dile getiren Aydın sözlerine şöyle devam etti: "Yatırımcılara biraz daha rahat bir ortam sağladığımız takdirde Brezilya'ya, Rusya'ya, Hindistan'a yönelen yatırımcının Türkiye'ye tekrar yönelmemesi için hiçbir sebep yok."

Girişimci olarak 28 şirkete 15 milyon dolar aktardıklarını anlatan Nevzat Aydın, Türkiye’de servis sektörüne girmeleri halinde Uber ve Amazon’la rekabetin korkurtucu olmayacağını, aksine pazarın büyüyeceğini söyledi. Aydın, meydan okumayı da ihmal etmedi: "Yemeksepeti'ni yerinden etmek pek kolay değil."

Yemeksepeti.com CEO'su Nevzat Aydın, "Üst Düzey"de Arzu Maliki'nin sorularını yanıtladı.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE BÜYÜME BEKLENTİSİ

-2016 geçti ama çok ufak değinebiliriz nasıl kapattınız Yemeksepeti için, 2017'nin de ilk yarısı bitti ikinci yarıya girdik neler söylersiniz hedefler neler?

Nevzat Aydın: Yemeksepeti'nin 17. yılı ama 2016’ya baktığımızda 2015 ve 2014 büyümelerden daha büyük bir büyüme gördük ve 2017’nin de ilk yedi ayı rakamlar şu ana kadar gayet iyi gidiyor. Yüzde 50'nin üzerinde bir büyüme söz konusu ilk yedi ayı geçen senenin yedi ayıyla kıyasladığımızda. Bu büyümenin de yıl sonuna kadar devam edeceğini ön görüyoruz. Herhalde Yemeksepeti bu seneyi de yüzde 50'nin üzerinde bir büyümeyle kapatacak.

-Bir halka arz gerçekleşti. Nasıl karar verdiniz bu halka arza? Öncelikle Yemeksepeti'nin bir satışı oldu, o sattığınız şirketin halka arzı oldu...

Nevzat Aydın: Zaten bu planladığımız bir süreçti. Deliver Hero yani Yemeksepeti'nin sahibi olan grup Yemeksepeti'ni satın alırken de bu halka arzın planlama süreci içerisindeydi. Yemeksepeti de bu halka arzın en önemli parçalarından biri oldu. Tabii çok güzel bir duygu Türkiye'de doğup büyüttüğümüz bir şirketi önce yurtdışına stratejik yatırımcıya satmak ve ondan sonra da onunla beraber yine yurtdışında Frankfurt'ta Almanya Borsası'nda halka açılıyor olmak Yemeksepeti'nin hikayesi için çok önemli bir taş oldu ve şu ana kadar da yatırımcı tarafında bir sıkıntı yok gayet iyi gidiyor. Yemeksepeti'nin bu büyümesi devam ettiği sürece herhalde daha da iyiye gidecektir.

-Buradan elde edilen gelirle neler yapıldı? Nasıl sonuçlar verdi halka arz?

Nevzat Aydın:  Oradan elde edilen gelirin kullanıldığı ülkelere baktığımızda Türkiye dışındaki pazarlardan bahsedebiliriz. Türkiye pazarı zaten Yemeksepeti.com için gayet karlı ve iyi giden pazar. Deliver Hero bir gelişmekte olan ülke hikayesi. Çok farklı pazarlar var. Güney Amerika'dan tutun Orta Doğu'ya hatta oradan devam edin Uzak Doğu'ya ve Asya'ya doğru bir sürü ülkede operasyonları var ve o ülkelerdeki büyümeyi hızlandırmak için kullanılacak halka arzdan elde edilen rakamın çoğu. Önümüzdeki üç dört yıl boyunca Deliver Hero'nun bu şekilde büyüyeceğini ön görüyoruz.

-Küresel ekonomik sıkıntı bitmiş değil ama kendi şirketiniz için küresel olarak nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz…

Nevzat Aydın: Paket servis ve internet biraz daha farklı. Çoğu sektörün tersine bu tip krizlerden daha farklı şekilde etkileniyor ve Yemeksepeti'nin Türkiye'deki ekonomik krizler dönemlerindeki performansına baktığımda sipariş sayısında herhangi bir düşüş söz konusu olmuyor. Tam tersine insanlar daha fazla eve kapanarak evde yemek yemeği, arkadaşlarıyla beraber olmayı tercih ediyorlar. Eve kapanmaları artık bundan sonra evde yemek pişirecekleri anlamına gelmiyor ama o zaman da paket servis hizmetine başvuruyorlar ve yemek siparişi veriyorlar. Ama ortalama paket tutarları yani kişi başı harcanan rakamlar biraz daha aşağıya geliyor. Yüzde 6 ile yüzde 7 arası ekonomik kriz dönemlerinde ortalama kişi başına harcanan rakamlar biraz geri gelir. Ama sipariş sayısında artış bundan çok daha fazla olur. Türkiye içerisinde tecrübemize baktığımızda bu rakamları görüyoruz.

ÖĞRENCİ NÜFUSU ÖNEMLİ

-Yurtiçi pazara gelirsek özellikle 2017’de nasıl performans beklersiniz? Trendlerde de değişiklik oluyor mu? Mesela çok Arap turist geliyor Yemeksepeti'nde özellikle tercih ettikleri, sizin de bu tercihlere göre değişikliklere gittiğiniz oluyor mu? Nasıl değişiyor yurtiçi pazar?

Nevzat Aydın:  Turistlerin Türkiye içerisindeki yemek yeme tercihlerine baktığımızda genelde paket servis değil de restoranlar da yemek yemeyi tercih ediyorlar. O yüzden turizmle Yemeksepeti bire bir etkileşim içerisinde değil. Öğrenci nüfusu önemli. Daha önce kullanıcıyla iş yerinde tanışıyorken artık üniversite sıralarında tanışıyoruz. Çünkü gençlerin hepsinin elinde akıllı telefonlar var ve Yemeksepeti'nin toplam siparişine baktığımız zaman yüzde 72'si akıllı telefonlardan geliyor. Artık nerede olursanız olun Yemeksepeti'nden sipariş vermeye adaysınız ve sipariş verebiliyorsunuz. Vale diye yeni bir hizmetimiz var. O ilginç bir hizmet çünkü paket servisi olmayan restoranlardan, sadece restoranlar da değil, cafeler, kahve sunan firmalar gibi yerlerden de sipariş verdiğinizde Yemeksepeti'ne bağlı bir ekip tarafından sipariş ulaştırılıyor. Bu da paket servisi olamayan restoranlardan da Yemeksepeti.com üzerinden sipariş vermenizi sağlıyor. Çokta başarılı gidiyor. Şu anda binlerce kişi hergün vale hizmetinden sipariş veriyor.

-Sizin de satışlarınızı yükseltecek bir uygulama, Mobil'in önlenemez yükselişi diyoruz. Bunun etkisi nasıl oluyor? Büyümeye etkisi. Hem Yemeksepeti çerçevesinde hem sektörel olarak?

Nevzat Aydın: Yemeksepeti'ne baktığımızda Yemeksepeti sadece web olan bir firmaydı bundan belli bir süre önce. Ondan sonra baktığımızda mobil hayatımıza girdi ve mobil hayatımıza girdikten çok kısa süre içerisinde ana kanal haline geleceği belli oldu. Bu da yüzde 72. Yüzde 28 web tarafından geliyor ama bunun üç katı bir oran mobil cihazlardan geliyor. Çok kolay sipariş vermek. Yer bildirimleri var, menüleri çok kolay geziyorsunuz, insanların her an elinde olan bir uygulama. Nerde olduğunuz çok önemli değil. Geçen bir sipariş geldi. Adres bildirim kısmında Arnavutköy ışıklarda balık tutuyorum. Sarı montum var yazıyor. Herhangi bir adres yok. Ulaştırabildik. Çok net bir adres bildirimiydi çünkü. Mobil cihazlar daha önce sipariş verilemeyen noktalara da sipariş verilebilmesini sağlıyor. Biz bu trendin artarak devan edeceğini düşünüyoruz.

28 PROJEYE 15 MİLYON DOLAR

-Araştırmalara göre Avrupa, Amerika mobil de çok daha hızlı hareket ediyor. Türkiye ayak uydurmakta biraz daha yavaş deniliyor. Siz de buna katılıyor musunuz?

Nevzat Aydın:  Ben alım gücüyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Akıllı telefonlar biraz daha pahalı cihazlar. İyi akıllı telefonlar daha da pahalı cihazlar ama burada da farklı çözümler devreye giriyor GSM operatörleri tarafından. Türkiye'nin çok geri kalacağını düşünmüyorum. Bizdeki genç nüfus bu tip yeni ve doğru konumlandırılmış mobil projelere çok kısa bir süre içerisinde adapte oluyor. O yüzden ben Türkiye'nin birkaç yıl içerisinde bu aradaki mesafeyi mobil cihazlar üzerinde çok hızlı bir şekilde kapatacağını düşünüyorum.

-Siz girişimci olarak 28 şirkette yatırımcısınız. Ne sonuçlar aldınız, ne kadarlık bir yatırım yaptınız bu şirketlere? Endeavor üyesisiniz ayrıca..

Nevzat Aydın: Endeavor yönetim kurulundayım, 28 projeye yaklaşık 15 milyon dolar civarı bir rakam aktardık.

-Hepsi teknoloji şirketi mi?

Nevzat Aydın: Hepsi teknoloji şirketi evet. Hepsi e-ticaret değil ama hepsi teknoloji şirketi. Şu anda da birçoğu gayet iyi gidiyor. Beş altı tanesi bayağı iyi durumda ama Türkiye'de şöyle bir sıkıntı var "exit" çok olmuyor. Her sene beş altı tane proje hoşuma gidiyor, ben onlara yatırım yapmak istiyorum. Ama 28 tane proje ondan sonra 34, 40, 50 şeklinde gidiyor ve o projelere zaman ayıramıyor oluyorum. Halbuki bunun ideali her sene çıkış yaptığınız kadar yeni projeye yatırım yaparsanız projelerle birebir ilgilenme ve onlara zaman ayırma şansınız oluyor. Türkiye de bu durum şu an için söz konusu değil.

-Teknoloji girişimciliğine rağbet daha da mı çoğalmalı?

Nevzat Aydın:  Teknoloji girişimciliğine rağbet belki var ama çıkış anlamında daha çok stratejik yatırımcıyı veya daha çok uluslararası yatırımcıyı Türkiye'ye çekmemiz, eğer çekemiyorsak da Türkiye içerisinde bu projelerin "exit" yapacağı finansal ortamı hazırlamamız gerekiyor. Bunun da en önemli maddelerinden biri Borsa.

-Onun için de belli bir kapasite ve büyüklüğe gelmek gerekiyor değil mi?

Nevzat Aydın: Evet, ama bildiğim kadarıyla Borsa İstanbul'un farklı opsiyonları mevcut, sadece kendilerini biraz daha iyi anlatmaları gerekiyor girişimcilere ki onların tarafında da bir "exit" opsiyonu olduğundan haberdar olsunlar.

TÜRKİYE’Yİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRME ÇALIŞMALARI

-2017'de daha fazla, listeme katacağım diyebileceğiniz beş altı tane daha şirket var mı?

Nevzat Aydın: Listemde 3-4 firma var. Onların herhalde 2 tanesi kesin olacak, 2 tanesini de değerlendirme aşamasındayım. Ama bu "exit" olmaması hep benim önümü tıkıyor çünkü limitli bir zamanım var. Hala Yemeksepeti.com'un CEO'suyum ve zamanımın yüzde 95’ini alıyor. Onun dışındaki limitli zamanımda da yatırımlara zaman ayırıyorum. Çok fazla yatırım olduğu takdirde de hem girişimcilere gerekli ilgiyi veremiyorum hem de ben kendimi iyi hissetmiyorum.O yüzden herhalde biraz daha azalarak devam edecek 2017'de yatırım sayım. O yüzden girişimciliği fasilite etmek, geliştirmek anlamında Türkiye'de ne yapılması gerekiyorsa elimizden geldiği kadarını yapıyoruz. Bana sorduğunuz takdirde de Endeavor'ın şapkası altında da bu olabiliyor, Galata İş Melekleri tarafında da elimden geleni yapıyorum, TOBB'un Genç Girişimcilik kurumunda da varım. Mümkün olduğu kadar girişimcilerle vakit harcayıp Türkiye'yi de girişimciler ve girişimler için bir cazibe merkezi haline getirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz.

-Amerika'da da bir problem yaşanıyor, teknolojide büyük bir rekabet var, neler söylersiniz?

Nevzat Aydın: Şu anda Facebook, Apple için söylenenler 30 yıl önce Intel için söyleniyordu, 20 yıl önce Cisco, Microsoft için söyleniyordu. Bu sistem kendi içerisinde mutlaka doğru bir yapıyı bulacaktır. Benim Silikon Vadisi tarafında da yatırımlarım var ve o yatırımlara aynen devam ediyor olacağım.

-Orada neler yapıyorsunuz kısaca?

Nevzat Aydın: Sosyal medya aplikasyonları var, eve temizlik siparişi verebildiğiniz bir e-servis projesi var, bir tane de animasyonla ilgili bir proje var.

RUSYA’YA, HİNDİSTAN’A, BREZİLYA’YA GİDEN YATIRIMCI TÜRKİYE’YE YÖNELEBİLİR

-Peki, yabancıların ilgisi nasıl? Geçen sene nasıldı, bu sene daha iyi bir performans beklemeli miyiz yabancı fonlardan?

Nevzat Aydın: Biz "exit" yaptığımız zaman 2015 yılında ve ondan öncesinde biraz daha iyiydi son iki sene biraz karışık oldu. Seçimler, darbe teşebbüsleri derken dışarıdan ülkede ne olup ne bittiğini biraz daha net görmeleri gerekiyor. Yatırımcı, finansal anlamda getirisinin daha yüksek olacağı ve riskin nispeten az olduğu yerlere yönelmek istiyor. Bence Türkiye hala çok ciddi bir aday yatırımcılar için. Doğru projeyle doğru girişimcileri buluşturabildiğimiz ve yatırımcılara biraz daha rahat bir ortam sağlayabildiğimiz takdirde şu an Brezilya'ya, tereddütlü de olsa Rusya'ya, Hindistan'a yönelen yatırımcının Türkiye'ye tekrar yönelmemesi için hiçbir sebep yok.

-Siz Yemeksepeti olarak yabancılarla yeni ortaklıklar düşünür müsünüz yeni dönemde?

Nevzat Aydın: Türkiye içinde olabilir. Türkiye içinde yemek sektöründe hizmet veren, dijital olan firmalarla zaten görüşme halindeyiz. Yurtdışında şu an için görüştüğümüz ya da bize yararı olacağını düşündüğümüz herhangi bir firma yok. Türkiye‘de dijital yemek sektörü denince akla gelen ilk firma olma doğrultusunda uygun olacağını düşündüğümüz  kim varsa hem görüşüyoruz, hem de satın almaya hazırız.

-Uber ve Amazon gibi büyük şirketler de bu sektöre giriyor. Rekabet açısından bir tehlike arz ediyor mu? Önümüzdeki dönem neler getirir büyük şirketlerin de yemek siparişi sektörüne girmesi?

Nevzat Aydın: Ben rekabetin her zaman kullanıcı için iyi olacağını düşünüyorum. Amazon Türkiye'de yok, Uber var. İki firma da servis sektörüne girerse bu olan pazarı büyütecektir. Ama Yemeksepeti.com'un diğer ülkelerde paket yemek servisi veren şirketlere göre Türkiye'de çok daha iyi bir konumda olduğunu söyleyebilirim böyle bir rekabete karşı. Yemeksepeti'ni yerinden etmek pek kolay olmayacaktır yani.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)