Net-brüt farkı kalkıyor
Konut projelerinde net ve brüt metrekare farkları şehre ve projeye göre değişiyor.
Bunun konut alıcısının kafasının karıştırabileceğini söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, tüketiciyi bilinçli olmaya çağırıyor
İstanbul’da hayata geçirilen projelerde net ve brüt metrekare farkları her geçen gün kafa karıştırmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın metrekare farkıyla ilgili düzenleme yapacağını açıklaması üzerine konuyla ilgili Milliyet'e bilgi veren EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü ve Lisanslı Değerleme Uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, Bakanlığın attığı adımı çok önemli bir gelişme olarak nitelendirdi.
Yasal düzenleme yapılması halinde metrekarelerin netleşeceğini ifade eden Yazıcı, “Ancak yasa hazırlanana kadar tüketiciye de çok iş düşüyor” diyerek, konut alıcılarını bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Konut satın alırken insanların kaç metrekare ev aldıklarını bilmediklerini belirten Yazıcı, konut alıcılarının satış danışmanlarına projeden daire alırken, ‘Alacağım konutun brüt, net alanı kaç metrekare? Ben kaç metrekare süpüreceğim?’ gibi sorular yöneltmesi gerektiğini vurgulayarak, “Brüt ve net alan hesabı her projede değişir. Üstelik evinizin kullanım metrekaresi ve kaç oda salon olduğu tapularda yazmaz” dedi.
Şehirlerin şuandaki imar yönetmeliklerine göre her şehrin kendi açısından brüt alan ve net alan tanımını yapabildiğine dikkati çeken Yazıcı, “Her şehrin kendine öz brüt ve net alanına dahil edilemeyen kısımları oluyor. Yasal mevzuattaki eksiklik alan tanımının farklı şekilde yorumlanabilmesini sağlıyor” diye konuştu.
Tanımlar değişiyor
‘Örneğin bir şehirde balkon inşaat emsaline dahilken diğer şehirde değil’ diyerek farklılıklara değinen Yazıcı, şunları söyledi: “Bu nedenle İstanbul’da inşaat emsaline dahil olduğu için artık yeni binalarda balkon yerine fransız balkon dediğimiz alanlar görüyoruz ama İzmir’de kocaman balkonlar halen yapılabiliyor. Herkes ayrı bir telden çalıyor. Ortada bu kadar tanım olunca doğal olarak projelerde brüt alan ve net alan tanımı projeden projeye değişiyor.”
Maliyenin bile kendine göre bir brüt net alan tanımı olduğunu ifade eden Yazıcı, “Çünkü 150 metrekareden büyük evler yüzde 1 değil yüzde 18 KDV’ye tabi. Onlarda kendilerine başka bir tanım yapmışlar. Zaten bu da yakında değişecek gibi görünüyor. Bu konudaki KDV kararı Bakanlar Kurulu’na bırakıldı” dedi.
Onlarca brüt ve net alan tanımı bulabilmenin mümkün olduğunun altını çizen Cansel Turgut Yazıcı, proje geliştiricilerin de bu konuyu yönlendirebildiğini belirterek, “Eğer kötü niyetli birine çatarsanız ve aldığınız brüt ve net arasındaki farkı sormazsanız, sonra çok hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Siz de tüketici olarak dersinizi iyi çalışacak araştırma yapmadan konut almayacaksınız” diye konuştu.
Otopark brüt alana dahil olabiliyor
Satış broşürlerini incelerken odaların, kaç metrekare olduğunun da incelenmesi gerektiğini aktaran Cansel Turgut Yazıcı, şunları ifade etti: “Konut alırken daha bilinçli davranmak gerekiyor. Satış metrekaresi ile kullanım metrekaresi arasında farklılıkların nereden geldiğini ve ne kadar olduğunu hesaplayın. Örneğin 150 metrekare brüt bir satış alanı olan ev net 130 metrekare de olabilir, 90 metrekare de. Hepsi de gayet yasal yollarla oluyor.
Bugün ortak alan olarak projelerde geliştirilen bazı bölümler (otopark, sosyal donatı alanları, ortak kullanılan odalar varsa bunlar, kat bahçeleri vb.) daire brüt alanlarına ilave edilerek satılabiliyor.
‘Süpürülebilir alan’
Yazıcı, net ve brüt arasındaki farkı ise şöyle açıkladı: “Teoride bakıldığında aslında katın alanının daireye düşen kısmına brüt alan deniyor. İkinci el projelerde, halk arasında dairenin dış konturlarından oluşan, duvarlar dahil toplam alana brüt alan deniyor. Bu alan içine dairenin duvarları da dâhil ediliyor. Net alan ise, ıslak alan ve yürünen tüm alanların toplamından oluşuyor. Bu alana duvarlar
dahil edilmiyor. Ben buna ‘süpürülebilir alan’ diyorum.”
Net-brüt farkı kalkıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hafta içinde yaptığı açıklamayla metrekare oyununa son verecek adımı atacağını duyurmuştu. Buna göre, TBMM’ye sevk edilecek yeni imar kanun taslağına bir madde eklenerek, metrekareler netleştirilecek. Yapılacak düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresi kullanılacak.