Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hindistan gazetesi The Economic Times, Nepal'in meşhur Gurka askerlerinin Ukrayna'da savaşmak üzere Wagner saflarına katılmaya başladığını ileri sürdü.
Gazetenin haberine göre Moskova'ya "turist" vizesiyle gelen Gurkalar, Wagner ordusuna kontratlı eleman olarak yazılarak Ukrayna'ya savaşmaya gitti.
Hedefleri Rusya'da oturma izni almak
Nepal hükümetinden bağımsız olarak Rusya'ya geldiği bildirilen bu kişilerin Rusya vatandaşlığı almak istediği tahmin ediliyor.
Rusya, hafta başında Putin'in imzaladığı bir yasa ile, orduda sözleşmeli olaral bir yıl görev yapan yabancıların oturma izni ve vatandaşlık almasını kolaylaştırmıştı.
"Ukrayna saflarında savaşanı da var"
Öte yandan The Economic Times, Ukrayna ordusu saflarında çarpışan Gurkaların da bulunduğunu yazıyor.
Geleneksel olarak İngiliz ordusu bünyesinde yer alan Gurkalar Çanakkale Savaşı'na da katılmıştı.
Gurka askerleri için Wikipedia'da şu bilgiler yer alıyor:
Gurka ya da Gorka olarak da bilinen, Nepalli bir halktır. 18. yüzyılda Hint Ermiş Gorkhana'nın müritlerinden Baba Rawal'ın Mevar tekkesine bağlı olanlarca kurulmuş, zamanla cemaatleşip daha sonra halklaşmış ve Nepal Krallığı'nı kurmuşlardır. İngiliz Koloni Ordusunda cesaret, güç ve kararlılıkları ile ün salmışlardır.
Başlangıçlarını anlatan efsanelere göre, Gurkaların kurucusu sayılan, Baba Rawal, 8. yüzyılda Ermiş Gorkhana ile bir av sırasında tanışır. Gorkhana, Baba Rawal'ya kendisinin ileride Gurkaların başına geçip çok ünlü bir komutan olacağını müjdeler. Kukri denen, bugün de Gurkaların simgesi sayılan bir hançeri hediye eder.
Bundan sonra, o sırada Kuzey-batı Hindistan ve Afganistan'a doğru ilerlemekte olan Müslümanların ilerleyişlerini durdurmalarını ve onlarla savaşmasını ister. Bunu kabul eden Gorkhana, o zamanki adı Gandar (Kandahar) olan Afganistan'ı Müslümanlardan korur ve buralara kendi halkıyla yerleşip hükmeder. Müslümanların ilerleyişi duraklar, ancak daha sonra 13-16. yüzyıllarda Türklerin yardımı ile Hindistan'da Müslüman ilerleyişi devam eder.
Maharaya Diraj Priti Narayan Şah (1769-1775), Gurka soyundan, ilk olarak bir devlet kurarak buraya Nepal Krallığı adını verdi. 1814–1816 yılları arasında, Gurka Savaşı'nda Doğu Hindistan Şirketi ordusu ile çarpışan Gurkalar, cesaret ve savaşçı yetenekleri ile İngilizlerin dikkatini çektiler. Savaşın ardından bu halkın gücünden faydalanmak isteyen İngilizler, o sırada Rana Hanedan'ını başlatacak olan Şiri Tin Maharaye Yung Bahadır Rana'yı başbakanlığa getirerek kendisini, Gurkaları önceleri Doğu Hindistan Şirketi Ordusuna, sonraları Koloni Ordusuna kiralamak konusunda "ikna" ettiler. Şiri Bahadır Rana, bugün bile Nepallilerce o dönemden sonra 100 yıl daha sürecek karanlık bir Nepal tarihi yarattığı konusunda eleştirilmektedir.
Kendilerini daha üstün gören Brahma - Hint asıllı gurkalar, sıradan askerler olarak İngiliz ordusunda yer almayı reddettiklerinden bu durumu çözebilmek amacıyla, Kraliçeden bu kişileri daha yüksek sınıftan askerler olarak alabilmek için özel bir birlik kurulmasına karar verildi. Tibet ve Moğol asıllı Gurkalar ise er olarak yer aldılar.
İçlerinde başarılı olanlar çıkmış olsa da, ekseriyetle, kendileri için orduda ancak birkaç derece yer bulabilmiş ve yüksek riskli hemen hemen tüm savaş ve harekâtlarda yer almışlardır. İngilizler Hindistan'ı terk ettikten sonra bile İngiliz ordusunda hala yer almaktadırlar. Ancak şimdilerde açılan davalarda İngiliz Kraliyet Ordusunun Gurkalara kanuna aykırı şekilde haksızlıklar yaptığını ileri sürmüşlerdir.
Çanakkale'de Türk askerine karşı savaştılar
Gurkalar Çanakkale Savaşı'na 29. Hint Tugayı bünyesinde 4 taburluk bir kuvvetle (1/4, 1/5, 1/6 ve 2/10. Taburlar) katılmışlardır. İlk olarak 9 Mayıs tarihinde, II. Kirte Muharebesinde aktif olarak muharebelere dahil olmuşlar ve Zığındere bölgesindeki taarruzlarda kendilerini göstermişlerdir. Daha sonra Ağustos Taarruzlarına katılmışlardır. (turkrus.com)
Wagner adını kriz bölgelerindeki rolüyle duyurdu
Wagner grubu Rostov'daki Rus askeri karargahını kuşattı!
Rusya'da nakit para bolluğunun nedeni 'Wagner'
Wagner, Ukrayna'nın 'doğudaki son kalesi'ne Rus bayrağı dikti!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.