Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkan Yardımcısı Bilgehan Engin konteyner navlun endeksinde yaşanan tarihi rekorların geride kaldığını, global tüm verilerin 2022 yılının başından itibaren kademeli bir düşüş seyri gösterdiği belirtti.
Engin, konteyner navlunlarında devam eden dramatik düşüşün ve dünyanın en büyük limanlarında seyreden küçülme verilerinin ekonomik sahada yaşanan resesyonun boyutları hakkında önemli veriler sunduğuna dikkat çekti.
Navlunlardaki değişimi izleyebilmek açısından Şangay Konteyner Navlun Endeksi’nin öncü veriler arasında yer aldığını belirten Bilgehan Engin, 2022 Eylül-2023 Eylül tarihleri arasında global konteyner navlunlarının ortalama eksi yüzde 59’luk bir düşüş gösterdiğini belirterek yıllık bazda konteyner navlunlarında yaşanan bu düşüş trendinin mikro düzeyde de devam ettiğini açıkladı.
Mikro düzeydeki verilere de dikkat çeken Bilgehan Engin sözlerine şöyle devam etti; “Son üç aylık bazda yüzde 2.6’lık bir yükselmeye tekabül eden yıllık değişim son bir aylık bazda ise yüzde 8’lik bir düşüş trendine işaret ediyor.”
Türkiye’de navlun seyri düşüşte
Türkiye’deki ihracat taşımalarında görülen dalgalı seyir konteyner navlun fiyatlarına da yansımış durumda. Özellikle Uzak Doğu taşımalarında navlun fiyatları dip yapmış durumda. Hindistan’a çalışan belli hatlarda navlun seviyelerinde yükseliş olsa da, alternatif navlunlar mevcut. Bu haliyle genel navlunların seyri Türkiye’de de düşüşte.
Uzak Doğu-Amerika (US-East Coast / US-West Coast) arasındaki konteyner trafiğinde doğu yakası navlun düşüşü yüzde 64’lük bir küçülmeye tekabül ederken Batı yakasındaki düşüş verileri ise bir nebze daha az olsa da yüzde 38’lik düşüş söz konusu.
Dünyanın en büyük trafikleri arasında yer alan Avrupa-Uzak Doğu navlunlarında yıllık bazda yüzde 81’lik düşüşün gözlemlendiğini bunun da global konteyner navlun ortalamasına toplamda yüzde 59’lük düşüş olarak yansımakta.
Konteyner navlun düşüşlerini değerlendirmede dünyanın en büyük limanlarının elleçlediği konteyner adetleri ve charter (gemi kiralama) oranları olmak üzere iki öncü gösterge bulunuyor.
Dünyanın kapasite olarak en büyük beş limanından dördü Çin limanlarıdır. Bunların başında Şangay Limanı geliyor. Şangay Limanı için 2022- 2023 döneminde şu an itibarıyla beklenen büyüme eksi yüzde 6.4 olarak öngörülmektedir. İkinci sırada ise Singapur Limanı var. Hemen hemen aynı seviyelerde kalacağı öngörülen Singapur Limanı’nda büyüme beklentisinin eksi 0.7 seviyelerinde kalması söz konusu.
Üçüncü sırada yer alan Ningbo Limanı’nda ise 2022-2023 dönemindeki büyüme verileri yüzde 3.4 olarak beklenirken, Shenzhen Limanı’nda ise eksi yüzde 4.9’luk bir küçülme söz konusu. Tek istisna Çin’in en büyük limanlarından ve dünyanın en büyük beşinci limanı olan Qingdao’da 2022- 2023 dönemi için yüzde 12.2’lik bir büyüme öngörülmektedir.
Avrupa limanlarındaki küçülme resesyon göstergesi
Avrupa limanlarındaki küçülme, Avrupa Birliği Eurozone bölgesinde yaşanan resesyonun boyutları hakkında gösterge niteliğinde.
Avrupa'da en büyük limanlar arsında yer alan Rotterdam, Antwerp ve Hamburg limanlarının hepsinde küçülme söz konusu. Rotterdam’da yüzde 12’lik bir küçülme, Antwep Limanı’nda yüzde 6’lık bir küçülme ve Hamburg Limanı’nda yüzde 17’yi aşan bir küçülme öngörülüyor.
Amerika limanları arasında dünyanın dokuzuncu büyük limanı Los Angeles Longbeach Limanı’nda 2022-2023 için beklenen küçülme yaklaşık yüzde 31 olarak öngörülmektedir. Newyork Limanı ise yaklaşık yüzde 25’lik bir küçülme ile 2022-2023 dönemini kapatacak gibi görünüyor.
Charter (gemi kiralama) oranlarına bakıldığında ise pandemi döneminde özellikle 2022 yılında günlük kiraların 150 bin doları aşan rekor seviyelerden 22 Eylül 2023 itibarıyla tüm gemi tiplerinde 50 bin dolar çizgisinin altına indi. (Dünya)
Fitch: ABD'de tüketici harcamalarında yavaşlama bekleniyor
Putin'den hükümete 'fiyat artışı' eleştirisi
ABD'de dayanıklı mal siparişlerinde toparlanma
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.