Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
NASA, 24 Aralık 2024 tarihinde, 10 katlı bir bina büyüklüğündeki devasa bir asteroitin Dünya’nın yakınından geçeceğini duyurdu. 2024 XN1 adı verilen bu kozmik cisim, saatte 23 bin kilometreden fazla hızla hareket ederek gezegenimize güvenli bir mesafeden geçecek.
ÇARPIŞMA RİSKİ YOK
Asteroit, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 18 katı uzaklıkta, 7,21 milyon kilometre mesafeden geçecek. Royal Greenwich Gözlemevi’nden astronom Jess Lee, asteroitin herhangi bir çarpışma riski taşımadığını, ancak büyüklüğünün dikkate değer olduğunu belirtti. Lee, “Bu boyuttaki bir asteroit Dünya’ya çarpsaydı, sonuçları oldukça yıkıcı olabilirdi” dedi.
FELAKET POTANSİYELİ BÜYÜK
Bilim insanları, 2024 XN1’in Dünya’ya çarpması durumunda 12 milyon ton TNT gücünde enerji açığa çıkaracağını hesaplıyor. Bu, 1908 yılında Rusya’daki Tunguska Olayı’na benzer bir etki yaratabilir. Tunguska Olayı, 80 milyon ağacın yok olmasına neden olmuştu ve etkisi 2 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyordu.
GELECEKTE DAHA YAKIN GEÇİŞLER OLABİLİR
Asteroidin bu geçişi, gelecekteki daha yakın geçişlerin habercisi. 2032’de 4,7 milyon kilometre ve 2106’da 3,4 milyon kilometre mesafeden Dünya’nın yanından geçmesi bekleniyor.
GEZEGEN SAVUNMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu tür kozmik olayları yakından takip ederek, gezegen savunma sistemlerini geliştirmeye devam ediyor. Uzay ajansları, potansiyel tehditleri önceden tespit etmek ve gerekli önlemleri almak için çalışmalarını sürdürüyor.
NEDEN ÖNEMLİ?
2024 XN1 bu sefer tehlike yaratmasa da, Dünya’nın bu tür uzay cisimlerine karşı savunmasızlığını bir kez daha hatırlatıyor. Bu gibi geçişler, gezegenimizin korunması için bilimsel araştırmaların ve uluslararası işbirliklerinin önemini vurguluyor.
Asteroidin bu geçişi, uzayın derinliklerinden gelen bu tür tehditlerin hem bilimsel hem de teknolojik olarak nasıl ele alınması gerektiğine dair önemli bir hatırlatma niteliğinde. (NTV)
Dinozorları yok eden asteroitten 20 kat büyük çarpışma!
NASA tarih verdi: Dev asteroit Dünya'ya yaklaşıyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.