<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemNakit yastık altına dönüyor----

Nakit yastık altına dönüyor

Nakit yastık altına dönüyor
22 Ocak 2021 - 18:00 www.finansingundemi.com

Kağıt paraya olan talep büyümeye devam ediyor. Liderliği ise en yüksek küpürlü paralar sürdürüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünya hizmet ve ürünler için elektronik ödemelere geçiş yaparken, dolaşımdaki kağıt paranın hacminin ve değerinin de düşmesi bekleniyordu. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, banknotlar her zamankinden daha fazla talep görüyor. Dünyanın çoğu ülkesindeki oldukça düşük faiz oranları ve pandeminin ortaya çıkardığı stoklama trendi, yalnızca nakde yönelik talebi değil, en yüksek değere sahip banknotlara olan talebi de yükseltiyor.

İngiltere’de giderek daha fazla insan birikimlerini yastık altında saklamaya başladı. İngiltere Merkez Bankası şimdiye kadar, faiz oranı politikasını sıfırın altına indirme fikri karşısında direnç göstermiş olsa da, merkez bankası yetkilileri, eksi Faiz oranlarının mümkün olduğunu dile getirdi. Her durumda, İngiltere’de mevduat hesaplarına sağlanan faiz oranları tüm zamanların en düşük seviyesinde. İngiliz sterlininin en yüksek küpürlü banknotuna olan talep ise giderek büyüyor.

Bloomberg'in haberine göre, dolaşımdaki sterlin banknotlarının değeri, geçtiğimiz yıl üçüncü çeyrekte 78 milyar sterline yükseldi. Bu rakam, Mart ayında İngiltere ekonomisi karantinalara başlarken 70 milyar sterlin seviyesindeydi. Merkez bankası bu yükselişin insanların acil durumlara karşı nakit stoklamasından kaynaklandığını düşünüyor. Ancak kağıt paraya olan talep 2014 yılındaki 56 milyar dolarlık hacim seviyesinden bu yana %25 yükseliş gösterdi.

İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “insanlar artık daha az nakit kullanıyor ancak dolaşımdaki banknotların toplam değeri, insanların daha fazla nakit tutmaya başlamasıyla yükseldi” dendi. Açıklamanın devamında, “bu trend birkaç yıldır devam ediyordu ancak pandemiyle birlikte hızlandı” ifadesi kullanıldı.

Dünyanın en düşük faiz oranı %-0,75’le İsviçre’de bulunuyor. Sıfırın altındaki bu oranlar ise, mevduat hesabı sahiplerinin bankalarına hesaplarında para tuttuğu için ödeme yapmasını gerektiriyor. Bu nedenle giderek daha fazla para yastık altına yöneliyor. Örneğin Temmuz ayından bu yana, müşteriler UBS’ten aldıkları bankacılık hizmetleri karşılığında 280,000 dolar (250,000 frank) ya da daha fazla ücret ödemek zorunda. Ancak daha önce bu ücret 2 milyon frankın üzerine çıkabiliyordu.

İsviçre aynı zamanda tüm para birimleri arasında en yüksek küpürlü banknotu da üretiyor. Kağıt paraya olan talep İsviçre’de de giderek artıyor. 1,000 franklık banknotlar, İsviçre’de dolaşımda olan tüm banknotların, değer açısından %60’ını oluşturuyor.

Bu rakam ise, İsviçre Merkez Bankası’nın 2020’de yayınladığı bir rapora göre, 1970’lerden bu yana %25 artış gösterdi. Dahası, çalışmaya göre nakit stoklama trendiyle, bu banknotların %90’ı dolaşımdan çıktı.

Son yıllarda İngiltere ve İsviçre’de yüksek değerli banknotların sayısının yükselmesi, ABD’de de benzer bir trendi yansıtıyor. 

ABD’nin en yüksek değerli banknotu olan 100 dolarlık kağıt parası 2017 yılından bu yana 1 dolarlık banknotların sayısını aşmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası (FED) Chicago Şubesi’nin 2018 yılında 100 dolarlık kağıt paralara yönelik talep üzerine yayınladığı bir raporda, “faiz oranları bu kadar düşük olduğunda, bankaya para yatırmaktansa, evde nakit tutmanın fırsat maliyeti daha düşük  ve insanlar bu nedenle daha fazla nakit tutma eğiliminde olabilir” dendi.

İngilizlerin beşte biri Kovid yüzünden borç batağında

 

Brexit’in ilk kazananı ABD oldu

 

Citigroup’un yeni CEO’sunu bekleyen zorlu miras

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)