Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Alışveriş yaparken kullandığımız nakit paralar tarih olacak.
Dünyanın dijital paraya geçiş çalışmaları hız kazanırken, Merkez bankalarının testleri de bunlara eşlik ediyor.
Sözcü'nün derlediği habere göre, Nijerya ve Bahamalar, Merkez Bankası Dijital Para birimlerini (Central Bank Digital Coin-CBDC) hayata geçiren ilk ülkeler olurken Çin, Rusya gibi ülkeler pilot çalışmalarını başlatmış durumda. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerse henüz araştırma aşamasında.
91 ülke CBDC’leri gündeme aldı
CBDC’leri izleyen Washington merkezli bağımsız bir kuruluş olan Atlantic Council’e göre, Nisan 2022 itibariyle 91 ülke CBDC’leri gündeme aldı.
Denetim firması PwC tarafından yürütülen bir başka araştırmaya göre ise merkez bankalarının yüzde 80’den fazlası CBDC geliştirme planı yapıyor ya da projesini halihazırda hayata geçirdi.
Rapor, merkez bankalarının CBDC geliştirme aşamalarındaki sıralamasını da yaptı. Nijerya’nın eNaira’sı hem bireysel hem de kurumsal kullanım kategorilerinde en gelişmiş dijital para olurken Bahamalar'ın Sand doları ilk sıralarda yer aldı.
Raporda ayrıca e-lira üzerinde çalışan Türkiye’nin diğer ülkelerin gerisinde kalması nedeniyle ilk on sıradan düştüğü belirtildi. Jamaika'nın Jam-Dex’inin bu yıl hayata geçirilmesi beklenirken Tayland ve Hong Kong ise sınır ötesi ödemelere odaklanan ortak mBridge projeleri ile kurumsal işlem kategorisinde birinci oldu.
Doların ve euronun patronları da CBDC’ler üzerinde çalışmayı sürdürüyor
Biden yönetimi, 9 Mart 2022’de dijital varlıklarla ilgili bir yürütme emri imzaladı ve bu karar, ABD’de CBDC’lerin hayata geçirilmesine ilişkin bir yaklaşımın nasıl görüneceğini araştırmaya yönelik bir hükümet emirlerini içerdi.
Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta geçtiğimiz ayın başında yaptığı bir konuşmada CBDC çıkarmanın, itibari paraların ödeme ve diğer alanlardaki yerini korumasını sağlayabileceğine değindi.
ABD Merkez Bankası (Fed) da ocak ayında bir dijital para raporunu yayınladı. Raporda Fed konuya ilişkin net bir pozisyon almazken, dijital para biriminin finansal sistemi kökünden değiştireceği vurgulandı.
Türkiye ne durumda?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz yılın eylül ayında konu ile ilgili pilot uygulamalara başlamıştı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu.
Son olarak geçtiğimiz hafta konu ile ilgili bilgilendirme yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Dijital para çalışmalarımız çok ciddi ve hızlı şekilde devam ediyor. Yılın ikinci yarısı farklı testlerimiz ve çalışmalarımız önemli bir noktaya gelecek.” diye konuştu.
Dijital Türk Lirası'nda pilot uygulama yapılacak
Küba, kripto para hizmetlerini onayladı
Hollanda Kraliçesi: Resmi dijital paralar milyonların hayatını iyileştirecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.