Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye ekonomisinin, 2016 yılının 2. çeyreğinde %3,1 ile pozitif büyüme eğilimini sürdürdüğünü ve 27 çeyreğe ulaşan bir performans sunduğunu belirterek, yılın ilk yarısında sağlanan %3,9’luk büyüme oranının, Orta Vadeli Programda belirlenen %4,5 oranındaki yıl sonu beklentisine ulaşmak adına zorluklar içerdiğini ifade etti.
Olpak sözlerine şöyle devam etti:
“Bölgemizde artış kaydeden jeopolitik risklerin yanı sıra küresel ekonomik gelişmelerin de dalgalı görünüm arz ettiği bir dönem olan 2016 yılının 2. çeyreğinde, Türkiye ekonomisinin %3,1 oranında büyümesini önemsiyoruz. Öncü makroekonomik göstergeler önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisinde pozitif büyümenin süreceğine işaret ediyor.
“Ekonomimiz iç talep ağırlıklı büyümeye devam ediyor”
Yılın ikinci çeyreğinde %5,2 oranında artış kaydeden hane halkı tüketimi ile, %15,9 artış kaydeden devletin nihai tüketimi, bu bağlamda dikkat çeken göstergeler olmuştur. Sanayi sektöründe sağlanan %3,9’luk büyümeyi ve sektörün GSYİH içindeki payının artış kaydetmesini ise memnuniyetle karşılıyoruz.
Ancak bu dönemde yatırımlarda gözlenen azalma, üzerine dikkatle eğilmemiz gereken bir meseledir. Hem kamu, hem de özel sektörün makine ve teçhizat yatırımlarının düşüş eğilimde olması, ekonomimiz adına gelen önemli bir uyarı olarak değerlendirilmelidir.
Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 3.1 büyüdü
“Dış talep büyümeye pozitif katkı sağlamalı”
Yılın ikinci çeyreğinde net dış talebin büyümeye katkısının ise negatif olduğunu görüyoruz. İhracatta küresel koşulların olumsuz yansımalarının farkındayız. Ancak %4,5’lik hedefe ulaşılabilmek için ihracatın mutlak suretle artırılması ve dış talebin büyümeye katkısının pozitife dönmesi gerekmektedir. %3,1'lük büyüme olumlu olmakla birlikte, potansiyelimizi tam olarak yansıtmamaktadır. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin; yalnızca iç talep kaynaklı tüketimle değil, aynı zamanda yatırımlar ve dış talebin de pozitif katkısıyla gerçek potansiyelini ortaya koyabileceğini düşünüyor ve bu konuda ekonomimize olan güvenimizi yineliyoruz.”
Genel Başkan Olpak, 15 Temmuz darbe girişimi akabinde ortaya çıkan mevcut konjonktürde, ekonomiye duyulan güvenin ehemmiyetinin, daha kuvvetli bir şekilde anlaşıldığını dile getirdi ve “Yılın ikinci çeyreğindeki %3,1’lik bu büyüme, iş dünyasının Türkiye ekonomisine olan güvenini tazelemiş, üretmeye ve direnmeye devam etme konusundaki kararlılığımızı perçinlemiştir” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.