Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bilim insanları, geçen seneki kuş gribi salgınında Birleşik Krallık'taki (BK) bir hayvan rehabilitasyon merkezinde 5 kuğu, üç fok ve bir tilkinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Emerging Infectious Diseases adlı hakemli bilimsel dergide 13 Ekim'de yayımlanan vaka raporunun yazarları, bulgular karşısında şaşırdıklarını ifade etti.
Zira memelilere nadiren bulaşan hastalığın, fok ve tilki gibi iki farklı memelide görülmesi ve ölüme yol açması şaşırtıcı bulundu.
Kuş gribi ancak nadir durumlarda kuş harici diğer hayvanlara yayılabiliyor. Bunu yapabilen suşlar arasında H5N1, H7N9, H5N6 ve H5N8 var.
HPAIV isimli bir kuş gribi virüsünün alt tipi olan H5N8, onlarca yıl önce tanımlanmış ve Aralık 2020'de ilk kez insana sıçramıştı.
BK Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı'ndan araştırmacılar, adı açıklanmayan rehabilitasyon merkezindeki salgının Ekim ve Kasım 2020'de bakıma muhtaç 5 kuğunun getirilmesiyle başladığını bildirdi.
Merkeze getirilen bütün hayvanlar gibi kuşlar da öncelikle karantinaya alındı. Önce iyileştiği görülen kuğular 25 Kasım-29 Kasım arasında aniden zayıflayıp yaşamını yitirdi.
Bunun ardından 5 Aralık-6 Aralık tarihleri arasında merkezdeki üç fok ve 1 tilki hastalanarak öldü.
Raporda ölmeden önce fokların nöbet geçirdiği; tilkideyse halsizlik ve iştahsızlık görüldüğü yazdı.
Araştırmacılar, memelilerin kuğularla aynı zaman diliminde karantina ünitelerinde olduğunu ancak her türün ayrı bölmelerde olduğunu bildirdi.
Kuğulara yapılan test hayvanların H5N8 taşıdığını gösterse de ilk başta fok ve tilki ölümlerinin bunlarla bağlantılı olduğundan şüphelenilmedi.
Ancak memeler üzerinde yürütülen çalışma, bu hayvanların kuş gribine yakalandığını gösterdi. Bilim insanları, memelilerdeki H5N8 suşunun genetik dizisinin kuğulardakine yüzde 99,9 benzediğini tespit etti. Bu, enfeksiyon kaynağının muhtemelen kuğular olduğu anlamına geliyor.
Raporda, memelilerin kuş gribinden önce hasta olduklarına da dikkat çekti. Fokların parazit enfeksiyonundan; tilkinin yetersiz beslenme ve uyuzdan mustarip olduğu açıklandı.
Araştırma ekibi, memelilerin hava veya kontamine nesnelerle temas yoluyla hastalandığını düşünüyor.
Ancak virüsün, bu memelilerde neden bu kadar ciddi hastalığa sebep olduğu bilinmiyor.
Söz konusu enfeksiyonla ilgili insan vakası tespit edilmediğini bildiren uzmanlar şöyle devam etti:
''Araştırma, bu virüslerin memeliler için nasıl beklenmedik ve ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini gösteriyor.''
BK genelinde Kaısm 2020'den Mart 2021'e kadar toplam 26 kuş gribi vakası bildirilmişti. BK Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı, ülkede 3 Eylül 2021 itibarıyla kuş gribi olmadığını açıklamıştı.
'Gizemli hastalık' gerçek! Bu belirtileri gösterenler...
Son dönemde hepsi artışta: Hastalıkların farkları neler?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.