Nabucco tamamen duygusal!
Azeri gazını, Türkiye’den Avrupa’ya taşımak için ‘Nabucco’ yerine TAP’ın seçilme nedenlerinin başında maliyet yatıyor
Nabucco’nun 8 milyar Euro maliyet çıkardığı projede, TAP’ın sunduğu teklif ise yaklaşık 1.5 milyar Euro oldu.
HAZAR gazını Avrupa’ya ulaştırmak için iki enerji projesi arasında uzun süredir devam eden yarış nihayet sona erdi. Azerbaycan açıklarındaki Şahdeniz 2 doğalgaz sahasını işleten Konsorsiyum, Yunanistan, İtalya ve Güneydoğu Avrupa’daki müşterilere doğalgaz tedarik etmek üzere Trans Adriyatik Boru Hattı’nı (TAP) seçtiğini açıkladı. Hürriyet'in haberine göre, böylece, Nabucco ile TAP arasındaki ezeli rekabetin galibi de resmi ağızdan teyit almış oldu. TAP, Şahdeniz 2 sahasında üretilecek gazı Türkiye’nin batı sınırına kadar getirecek olan TANAP projesinin devamı olacak; gazı Türkiye üzerinden İtalya’ya ulaştıracak. Nabucco Batı ise gazın Türkiye üzerinden Avusturya’ya ulaştırılmasını öngörüyordu. Şimdiyse, Azeri gazının fiyat açısından ne kadar rekabetçi olacağı ve hangi tarihte Avrupa pazarlarına ulaşacağı merak konusu.
40 MİLYAR DOLAR
BP, Total, Socar gibi enerji şirketlerinin oluşturduğu Şahdeniz Konsorsiyumu, Bakü’de dün düzenlenen basın toplantısında şu açıklamayı yaptı: “Bu karar, birkaç aşamadan oluşan ‘Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçmesinde çok önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Güney Gaz Koridoru, Avrupa pazarlarına ilk aşamada yıllık 10 milyar metreküp Şahdeniz doğalgazı tedarik edecek. Şahdeniz 2 projesi, tüm ilgili boru hatları birlikte ele alındığında 40 milyar dolardan fazla bir yatırım gerektirecek ve yılda 16 milyar metreküp Azerbaycan gazını pazarlara taşıyacak.”
NABUCCO ÜZGÜN
Projeyi rakibi TAP’a kaptıran Nabucco ise yazılı bir açıklama yaparak, şunları kaydetti: “Bu kararın kaynağı iki pazar arasındaki rekabettir ve üreticiler kararlarını bu iki pazarı değerlendirerek vermişlerdir. Avrupa’ya uzanacak yeni gaz güzergâhının, planlandığı şekilde gerçekleştirilemeyecek olması Nabucco için üzüntü kaynağıdır. Orta ve Güneydoğu Avrupa başta olmak üzere, Avrupa pazarı için kaynak çeşitliliği ihtiyacı bir sorun teşkil etmeye devam edecek. Nabucco güzergâhının bu ihtiyaçları karşılayacak tek çözümü sunduğuna dair inancımız devam ediyor.”
Aslında Nabucco da, TAP da Avrupa’nın kaynak çeşitlendirmesine yönelik hedeflerini destekler nitelikteydi. Ancak TAP projesi daha kısa olması nedeniyle hem yönetilebilirlik, hem ticari açıdan avantaj sağlıyor. Ayrıca İtalya ve Balkanlar gibi hedef pazarlarda beklenen gaz fiyatlarının, Nabucco pazarlarına kıyasla daha rekabetçi olduğu vurgulanırken, ileride gazın İtalya’dan Batı Avrupa’ya ulaştırılması da ihtimaller arasında.
TAP seçilme nedenleri
10 YILDIR konuşulan Nabucco projesi yerine neden Trans Adriyatik Boru Hattı seçildi, işte bazı gerekçeler:
· Nabucco’nun yaklaşık 8 milyar Euro’luk maliyeti olduğu tahmin ediliyordu. TAP’ın maliyetinin ise 1.5 milyar Euro civarında olduğu belirtiliyor. * Nabucco bin 300 kilometre uzunlukta olacaktı, TAP ise yaklaşık 870 kilometre olacak. TAP Azerbaycan gazını Türkiye’den devralacak, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya’ya ulaştıracak.
· TAP yıllık 23 milyar metreküpe kadar doğalgaz taşıyabilecek.
· Şahdeniz 2 ve TANAP’ın en önemi ortaklarından Azeri Socar, Yunanistan doğalgaz firması DESFA’yı satın aldı. Yunanistan, TAP’ın başlangıç ülkesi konumunda. TAP projesinde Norveç’ten Statoil, İsviçreli AXPO ve Alman E.ON Ruhrgas yer alıyor.
Yıldız: TAP’a teklif aldık
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, TAP projesine Türkiye’nin ortak olması için teklif aldıklarını, bu öneriyi değerlendireceklerini söyledi. Yıldız, “Konsorsiyum tarafından (üretilecek gazın) Avrupa’nın güneyine gitmesi tercih edildi. Bizim açımızdan çok bir fark yok. TAP’a ortak olma önerisi hem Şahdeniz Konsorsiyumu, hem de TAP tarafından geldi” dedi. TAP Kurumsal İletişim Sorumlusu Aida Boll ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “TAP’ta projeye katılmak, ortak olmak isteyenlere her zaman kapımız açık” diye konuştu.