N+1'den yabancı yatırımcılara destek
N+1, 184 profesyoneli ile Türkiye’de direkt yabancı yatırım ve şirket evliliklerinde piyasada büyümeye destek verecek
Borç ve sermaye finansmanında uzman olan Türkiye’nin öncü ve lider bağımsız “kurumsal finansman” şirketi N+1 Daruma’nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Okan Altuğ düzenlenen bir basın toplantısında N+1 Grubu ile yapılan yabancı ortaklık sonrası N+1 Daruma’nın M&A ( şirket ortaklıkları ) konusunda yeni stratejilerini Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendirdi. Türkiye’ye gelen yabancı stratejik yatırımların analizini yapan Altuğ, 2014 yılında doğrudan sermaye girişlerinin yüzde 87’sinin stratejik yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini ve birleşme ve satın almalarda (M&A) stratejik yatırımcıların ağırlığının devam ettiğini söyledi. Altuğ , N+1 Daruma olarak ortaklık sonrasında stratejik yatırımcıları hedeflediklerini, N+1’in 184 profesyoneli ile Türkiye’de direkt yabancı yatırım ve şirket evliliklerinde piyasada büyümeye destek vereceklerini, önümüzdeki dönemde ise sanayi, inşaat, enerji, gıda, gayrimenkul ve perakende sektörlerine odaklanacaklarını belirtti.
Stratejik yatırımcıyı hedefliyoruz
N+1 Daruma kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Okan Altuğ, N+1 Daruma Yönetici Ortağı ve CEO Tülay Kaya ile diğer şirket ortaklarının katılımlarıyla gerçekleştirilen basın toplantısında Altuğ, 2014 yılında doğrudan yabancı sermaye girişinin 12.5 milyar ABD doları olarak gerçekleştiğini belirterek, bu rakamın 2015 yılında 13.5 milyar dolara ulaşmasına ilişkin beklentiler bulunduğunu ifade etti. Yatırımcı profilini de değerlendiren Okan Altuğ Türkiye’de doğrudan sermaye girişlerinin yüzde 87’sinin stratejik yatırımcılar tarafından yapıldığını belirterek şunları söyledi: “2014 yılında yatırımcı profilinin yüzde 63 oranında Türk yatırımcılar, yüzde 37 oranında ise yabancı yatırımcılardan oluştuğunu görüyoruz. Daha önemli bir oran ise yatırımların sadece yüzde 13’ünün finansal yatırımlar, yüzde 87’sinin ise stratejik yatırımlardan oluşması. 2014 yılında yabancı yatırımcılar 119 işlem gerçekleştirdi ve bunun sadece yüzde 17’si finansal yatırımcıların gerçekleştirdikleri yatırımlardı. Bu rakamlar birleşme ve satın almalarda stratejik yatırımcıların ağırlığının devam ettiğini gösteriyor. Bu çok faydalı, çünkü stratejik yatırımcılar kalıcıdır ve sektöre katma değer sağlar. Biz de N+1 Daruma olarak önümüzde dönemde stratejik yatırımcıları hedefliyoruz.”
Türkiye’de çok ciddi bir potansiyel var
Türkiye’de yatırım ortamının potansiyelinin altında seyrettiğine de değinen N+1 Daruma kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Okan Altuğ, “Doğrudan yabancı yatırımların GSYİH’ya oranı Türkiye’de yüzde 1.6-1.7 civarında. Ancak bu oran Çin’de yüzde 3.7-3.6, İspanya’da 3.2 civarında hatta 2015’te 3.9’a ulaşması bekleniyor, Brezilya’da yüzde 3 civarında, Birleşik Krallık’ta yüzde 2.5, Hindistan’da ise son üç yılda ciddi bir yükselme var. Oranlara baktığımızda ve gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye’nin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu görüyoruz” dedi. Yatırımların önümüzdeki on sene hızla devam etmesi gerektiğini söyleyen Altuğ sanayi, teknoloji, enerji ve gıda sektörlerinde Avrupa ile karşılaştırıldığında harcamaların hala Avrupa’nın yüzde 50’si seviyelerinde seyrettiğini, bunun da yatırımcılar tarafından gözlendiğini ifade etti.
Altuğ, N+1 Daruma portföyünde de geçmişe oranla stratejik işlemlerin ağırlığının arttığını belirterek önümüzdeki dönemde sanayi başta olmak üzere, inşaat, gayrimenkul , gıda, perakende ve enerji alanında işlem gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti ve “Bu sektörlerde görüştüğümüz yatırımcıların hepsi stratejik yatırımcı ve Avrupalı yatıımcılarla, uluslararası yatırımcılarla, bazı sektörlerde ise sektörünün devi sayılan şirketlerle satın almalar üzerine görüşüyoruz” dedi.
2014 senesinde ortaklık sonucu sadece Türkiye’ye yönelik şirket evlilikleri değil, 8 ülkede mevcut olmanın avantajı ile Türkiye’den yurt dışına yönelik şirket evlilik ve satın almalarını da hedeflediğini belirten Okan Altuğ , 2010 yılında Türk firmalarının yurt dışı satın almalarının 1,5 milyar dolar olduğunu, 2013 de bu rakamın 3,5 milyar dolara çıktığını, 2014 de ise Türk firmalarının yurt dışı yatırımlarının 6,7 milyar dolara yükseldiğini belirtti.
N+1 Daruma yapısı hakkında da bilgi veren Okan Altuğ, Daruma’nın 2014 yılında şirket hisselerinin %35’ ni N+1 Yatırım Bankasına satarak kurumsallaşma konusunda önemli bir adım attığını belirtti. Bu çerçevede şirket yönetiminde yabancı ortaklarının da söz hakkı bulunuyor. Altuğ, şirket evlilikleri konusunda tüm N+1 ülkelerindeki ortaklara entegre olmak amacı ile sektörel ihtisaslaşmalara geçildiğini ve bu çerçevede ülkeler arası çok yoğun bir M&A trafiğine girildiğini de kaydetti. Grup, 2015 yılında ABD ve Hong Kong da firma satın alarak büyümeyi hedefliyor.
N+1 2014’te Avrupa’da 6. sırada yer aldı
2001 yılında İspanya merkezli olarak kurulan N+1’in İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Lüksemburg’da da ofisleri bulunuyor. Yatırım Bankacılığı ve Alternatif Varlık Yönetimi olmak üzere iki ana iş kolunda faaliyet gösteren N+1, 2010 yılından bu yana 394 işlem gerçekleştirdi ve yönetilen varlık hacmi 2.9 milyar Euro’ya ulaştı. 2014 senesinde 110 milyon Euro ciro 29 milyon Euro net kar elde eden N+1 yüzde 100’üne yönetici ortaklarının sahip olduğu bir ortaklık yapısı ile ve 184 profesyonel ile faaliyetlerini sürdürüyor. N+1, Avrupa’da işlem büyüklüğü 1 milyar Euro’ya kadar olan birleşme ve devralmalarda 2014 yılında 38 işlem ile 6. sırada yer aldı. Türkiye’de 19 profesyonel ile faaliyetlerini sürdüren N+1 Daruma, 1998’den bu yana toplam 3.0 milyar USD’lik borç, sermaye ve danışmanlık işlemi gerçekleştirdi ve 240 borç ve sermaye işlemini başarıyla tamamladı. Türkiye de kuruluşundan beri ağırlıklı olarak sanayi alanında finansman gerçekleştiren N+1 Daruma, 2010 senesinden itibaren değişik finansman ürünlerinde enerji, hizmet ve gayrimenkul sektürlerinde de işlemler gerçekleştirdi. Örnek olarak, 2014 yılında en büyük işlem olarak Ispanya’nın Enagas firmasına, TANAP projesinin devamı olan TAP projesinde, Total ve EoN hisselerinin satın alınmasında alıcı tarafı danışmanlığı yaparak Euro 800 milyon değerindeki M&A işlemini gerçekleştirdi.
Şirketlerin gelişmeleri ve büyümeleri için gerekli olan kredi, yapılanırılmış kredi proje finansmanı ve M&A finansal araçlarını, yeni ve katma değeri yüksek bütün finansal ürünleri kullanıma sunarak, şirketlerin uluslararası finansman piyasalarından en optimum faydayı elde etmelerini amaçlayan N+1 Daruma, müşterilerin kurumsal finansman ihtiyaçları için kapsamlı stratejiler geliştiriyor ve en iyi mali çözüm ve yapıya ulaşmalarını sağlıyor.