Tunus Başbakanı Habib es-Sayd, Bardo Müzesi'ne düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden 21 kişiden 17'sinin turist olduğunu bildirdi.
Sayd, bakanlarla düzenlediği toplantının ardından, Bardo Müzesine düzenlenen saldırıya ilişkin basına yaptığı açıklamada, "Ölen turistlerden dördü İtalya, biri Fransa, ikisi Kolombiya, beşi Japonya, biri Polonya, biri Avustralya ve biri de İspanyalıdır" dedi.
Saldırıda ölenlerden 17'sinin turist olduğunu bildiren Sayd, 2 turistin uyruğunu belirtmedi, ölenler arasında bulunan 2 Tunusludan birinin otobüs şoförü diğerinin ise güvenlik görevlisi olduğunu ifade etti.
Başbakan Sayd, yaralılardan 13’ünün İtalya, 7’sinin Fransa, 4’ünün Japonya, 6’sının Tunus, 11’inin Polonya, birinin Rusya ve 2’sinin Güney Afrikalı olduğunu kaydetti. Sayd, yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi.
Başkent Tunus'taki parlamento binasının bitişiğindeki Bardo Müzesi'nde dün, silahlı kişilerin turistleri rehin alması üzerine çıkan çatışmada 17 turist, biri güvenlik görevlisi 2 Tunuslu hayatını kaybetmişti. 2 saldırganın öldürüldüğü çatışmada 22 turistin yaralandığı açıklanmıştı.
TUNUSLULAR PROTESTO ETTİ
Başkent Tunus'taki Belediye Tiyatrosu'nun önünde bir araya gelen eylemciler, "Teröre hayır", "Tunus özgürdür, terör çekip gitmeli" sloganları attı.
Tunus İnsan Hakları Derneği Başkanı Abdulsettar bin Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avukatların da aramızda bulunduğu bu gösteride ülkenin istikrarı ve ekonomisini hedef alan teröre karşı durduğumuzu göstermeyi amaçlıyoruz" dedi.
Tunus'un, terörle mücadele için tam bir stratejiye ihtiyacı olduğunu ifade eden Musa, saldırının, emniyet güçlerinin teröristlere yönelik operasyonlarına tepki niteliği taşıdığını savundu.
Hukukçu Riyad bin Hamide ise "Bugünkü olaydaki en tehlikeli durum, bu grupların başkent Tunus'a, parlamentonun yanına kadar ulaşmış olmaları. Bu, bir halkın iradesine suikast girişimidir" ifadelerini kullandı.
Saldırının, parlamentonun güvenliğinin sağlanması konusundaki eksiklikleri de gün yüzüne çıkardığını, orada güvenliğin çok daha sıkı olması gerektiğini ve bu durumun da bazı soru işaretlerini beraberinde getirdiğini belirten Hamide, terörle mücadele kanununun parlamento tarafından en başta onaylanması gerektiğini kaydetti.
AGİT KINADI
AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivıca Daciç ve AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier yaptığı yazılı açıklamada, Tunus'ta meydana gelen müze saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı mesajı gönderdi. Saldırıyı kınayan Daciç ve Zannier, terörizme ile mücadele etmek ve terörizmi önlemek için toplumun bütün katmanlarının harekete geçirilmesi için dayanışma çağrısında bulundu.
Daciç, saldırının AGİT üyesi ülkelerin güvenliklerinin "İşbirliği İçin Akdeniz Ortaklığı" ile yakın bağlantılı olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, "Terörizm, ayrım gözetmeksizin herkesi vuruyor. Bu yüzde bizler birlikte çalışmalıyız, insan hakları ve hukuk devletini savunurken terör vebası ile daha aktifi bir şekilde mücadele etmek için çabalarımızı ikiye katlamalıyız" ifadelerini kullandı.
Tunus'un terörizmle mücadele ve güvenlik konularında etkin bir AGİT üyesi olduğunu belirten Zannier, "Terörizm ile mücadele kapsamlı bir yaklaşım gerektiriyor. Bu kapsamda herkes sorunun temeline inerek çözmek için hoşgörüyü ve farklılıklara saygıyı yaygınlaştırmaya yoğunlaşmalıdır" ifadelerini kullandı.