Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Musul operasyonu başlayalı 24 saat oldu ama ne zaman biteceği merak ediliyor.
Baştan söyleyeyim; Musul operasyonu 4 aşama olarak planlandı. 60 günde tamamlanması hedefleniyor. Ancak 8 Kasım’a kadar olan süre hızlı gelişecek. Obama’nın amacı Musul’da DEAŞ’ı vurup ABD’de Hillary Clinton’a seçim kazandırmak.
Birinci aşama 48 saat olarak planlandı. Birinci aşama petrol boru hatlarının geçtiği Hazır bölgesi, DEAŞ’tan alındığında tamamlanacak. Böylece 17 kilometre içeriye girilmiş olacak. Ayrıca DEAŞ’ın ham petrolü yakarak uçakların görüş alanını kısıtlamasının önüne geçilecek.
İkinci aşama olarak Musul’un dış mahallelerine kadar girilmesi hedefleniyor. İkinci aşamanın 6 gün sürmesi planlanıyor. Musul’un dış cephesindeki Hıristiyan mahallesinin kurtarılması amaçlanıyor. DEAŞ’ın bir Hıristiyan katliamına girişmemesi için acele ediliyor.
HAREKÂT BÖLÜNMÜŞ 12 PARSELE GÖRE YAPILACAK
Üçüncü aşamada, Musul Havaalanı’nın ve Askeri Hava Üssü’nün ele geçirilmesi planlanıyor. Operasyonun en kritik noktalarından biri olacak. 15 günlük bir planlama yapılıyor. Hava üssünün ele geçirilmesi Musul’a yönelik operasyonun en stratejik aşamasını oluşturacak. Çünkü havaalanının içine konuşlu olan hava üssünde radar sistemi var. DEAŞ’ın elindeki radar sistemi harekâta katılacak olan savaş uçaklarının, helikopterlerin ve insansız hava araçlarının tespit edilmesini sağlıyor. Hava operasyonlarında kısıtlayıcı bir unsur oluyor. Dördüncü ve son aşama ile Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması planlanıyor. Musul 12 parsele bölünmüş. Harekât buna göre icra edilecek. 17 Ekim günü başlayan Musul operasyonunun 2 ayda yani 17 Aralık’ta tamamlanması öngörülüyor. 2 ay ise Musul’daki mayın temizliği için düşünülen süre.
Türkiye, Suriye’de Cerablus bölgesine ÖSO ile birlikte girmişti. DEAŞ’a karşı çok büyük başarılar elde edildi. Musul operasyonunda da dost güçler aracılığıyla yer alıyor.
BAĞDAT’IN Şİİ AĞIRLIĞI TAHRAN’I BİLE GEÇMİŞ
Musul operasyonunda Türkiye’nin çekinceleri var.
1- Şii milisler girdikleri yerde Sünni kıyımı yapıyor. Sünnilerin çoğunlukta olduğu Bağdat, zaman içinde Şii şehrine dönüştü. Saddam döneminde de gitmiştim Bağdat’a. Şimdi etrafı tel örgülerle çevrili, belirli noktalarında silahlı Şii misillerin kontrol noktaları kurduğu semtlerden oluşuyor. Hem Tahran’a hem Bağdat’a defalarca gitmiş biri olarak Bağdat’taki Şii ağırlığının Tahran’ı geçtiğini söyleyebilirim. Bu, yüzbinlerce Sünni Arap’ın evini, yurdunu, eşini, işini kaybetmesi ya da ölümü pahasına sağlandı. Musul operasyonu başlamadan önce Haşdi Şabi komutanlarından Ebu Mehdi El Mühendisi’nin bölgeye gelmesi neyin işareti? El Mühendisi, Felluce’de Sünni katliamından sorumlu isim. Türkiye, Irak’ın en büyük Sünni şehri olan Musul’da, olası bir Şii katliamını önlemek için Şii milislerin şehre girmemesini istiyor.
İRAN’IN TUZHURMATU-DOHUK ARASI 9 ASKERİ KAMPI VAR
Başika Kampı’ndan dolayı Türkiye’ye seviyesizce dil uzatan Irak Başbakanı Haydar El İbadi şu ana kadar İran’ın askeri varlığına tek bir söz etmedi. Oysa Tuzhurmatu ile Dohuk arasında İran’a ait 9 askeri kamp bulunuyor.
2- PYD-YPG girdiği her yerde etnik temizlik yapıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün Suriye’de YPG’nin ele geçirdiği 14 köyde yaptığı etnik temizliği ortaya koydu. PYD’nin babası olan PKK’nın Musul’a girmesi durumunda daha fazlasını yapacağından kuşku yok. PKK’nın, Kandil’den sonra ikinci üssünü Sincar’da açmasına izin verildi. Türkiye’nin kararlı tutumu nedeniyle ABD, operasyona PKK’nın katılmayacağı güvencesini verdi. Ancak sahada kontrolü gerekiyor. Çünkü PKK’nın, Ezidi kılıfıyla, Sincar Direniş Birlikleri (YBŞ) adı altında Musul’a girmeye çalıştığı biliniyor.
Türkiye, Musul’da mezhebi ve etnik değişim yapılmasına engel olmakta kararlı. Çünkü hem Irak’taki kaosun hem Suriye’deki içsavaşın bedelini biz ödüyoruz.
Türkiye’nin Musul’a girmek gibi bir hedefi yok. Ama Musul’dan yüzbinlerce göç dalgasından endişe ediliyor. Nereye gelecekler? Türkiye’ye elbette ki. Türkiye bu kez Irak’ın içinde tedbir almakta kararlı. Peşmerge ve Ninova Güçleriyle birlikte, Irak’ın kuzeyinde Musul ile Türkiye sınırının arasında, 10 kilometrelik bir alanı Tampon Bölge yapmayı planlıyoruz. Aynen Fırat Kalkanı ile Suriye’de yaptığımız gibi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.