Mustafa Koç TÜSİAD'da anıldı
46’ncı Genel Kurulu’nu düzenleyen TÜSİAD, kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Mustafa Koç’u andı.
İstanbul’da 46’ncı Genel Kurulu’nu düzenleyen TÜSİAD, geçen ay ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD’ın eski Yüksek İstişare Başkanı Mustafa Koç’u andı. Ezcacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, toplantının başında oldukça duygusal bir konuşma yaptı ve sözlerini “Mustafa’nın anısı önünde saygıyla eğiliyorum” diye bitirerek, salondan alkış aldı.
Eczacıbaşı’nın konuşmasından satır başları şöyleydi:
-Hep beraber kazanmak onun için yaşam koşuluydu. Mustafa’nın bu bakışı ailem varsa ben de varım diyen aile geleneğinin bir devamıydı.
-Yıllar içinde Mustafa ile TÜSİAD için paylaşımlar yapma şansımız oldu.
-TÜSİAD onun en büyük öncelikleri arasında yer aldı ve TÜSİAD onun güçlü desteğini hep arkasında hissetti.
-Çok zor zamanlarda TÜSİAD’ın yüksek istişare başkanlığını başarı ile yürüttü.
-Mustafa’nın adını ve anısını yaşatalım, onun için törenler ve ödüller yapalım. Onun adına enstitüler açalım. Sadece adını ve anısı değil, değerlerini de yaşatırsak, Mustafa yaşamaya devam eder.
-Hoş görü, insan severlik, güler yüz, bunlar şairlerin, yazarların, hayal dünyasında yaşayanların, ayağı yere basmayanların mı yeridir?
-Başında bulunduğu kuruluşun 13 yılda değerini nasıl artırdı.
-Bu dünyadan Mustafa geçtiği için işçimiz kazandı, bilim insanımız kazandı, toplumumuz kazandı.
-Mustafa’nın yaşamından alacağımız hiçbir ders yok mu?
-Mustafa için törenler yapıp, onu anıp, bu salondan çıkınca, kendi dertlerimize geri mi döneceğiz, çok yazık olmaz mı?
-Mustafa Koç’un anısı önünde saygıyla eğiliyorum.
TÜSİAD BAŞKANI’NDAN SERT MESAJ: EN KÖTÜ GERİDE KALDI DİYEMEYİZ
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, 46’ncı Genel Kurul toplantısında, Mustafa Koç’u andı ve çok kritik mesajlar verdi. Symes, küresel ekonomide en kötüsünün geride kaldığının söylenemeyeceğini belirtti.
Symes, gündeme dair konulara da değindi ve çok sesli olmayan bir toplumda demokrasinin nasıl uygulanacağını sorguladı.
Symes, “Küresel büyüme motorları olağanüstü yavaşladı. Artık gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında fark kalmadı. Gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki düşük, küresel ekonomiyi olağanüstü etkiledi.Gelir dağılımı olağanüstü bozuldu” dedi.
TÜSİAD Başkanı, “Bugün yeniden kapsayıcı büyüme, sürdürülebilirlik olguları siyasilerin gündeminde. Mülteci meselesi, herhalde bu yüzyılın en önemli siyasi meselesi olmaya devam edecek. Avrupa ekonomilerindeki işsizlik ve yavaşlama aşırı sağın işine yansıdı” diye devam etti.
TÜRKİYE VURGUSU
Symes, Türkiye ekonomisine yönelik de açıklamalar ve uyarılar yaptı.
TÜSİAD Başkanı, hükümetin mali eylem planının bir an önce uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.
Symes, “Türkiye dışa açık bir ekonomi olması nedeniyle, dış talep yetersizliğinden büyük darbe gördü. Türkiye sanayileşmesini tamamlamamış bir ülke olarak, mevcut işsizlik rakamlarını bu seviyelerde tutmak için en azından yüzde 5 seviyesinde tutmak zorundadır. Göz göre göre artan enflasyonu iyi irdelemek ve bu artışa dur demek gerekmektedir. Hükümetin reform konusunda kararlı tutumunu görmekten memnunuz, ancak içinde bulunduğumuz ekonomik durum, altını çiziyorum, eylem planın uygulanmasını zorunlu kılıyor. Fırsatlar zamanında değerlendirilebilirse fırsattır. Eylem planının hayata geçirilmesinde kritik olarak kabul edilecek bir dizi konu zaten TÜSİAD’ın gündeminde vardır” dedi.