<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMÜSİAD'dan büyük hedef!----

MÜSİAD'dan büyük hedef!

MÜSİAD'dan büyük hedef!
11 Mayıs 2015 - 16:36 www.finansingundemi.com

MÜSİAD'ın hedefi dünyanın en büyük işadamları derneği olmak...

MÜSİAD, çeyrek asrı geride bıraktı. 1990'da 12 genç işadamının temelini attığı dernek 25 yılda 11 bin üyeye ulaştı. 72 ülkede 159 noktada temsil edilen MÜSİAD’a yeni üyelik için adeta kuyruk var.

Yıl 1990... Türkiye ekonomisi kabuğunu kiralı 6-7 yıl olmuş. Kapalı ekonomiden liberal ekonomiye geçmenin meyveleri alınmaya başlanmış. Anadolu kaplanla­rı sahnede... Hem yurtiçinde hem yurt­dışında varlık göstermeye başlayan Anadolu sermayesinin yine de İstanbul sermayesi karşısında sesi çıkmıyor. Ge­lişen ekonomide rekabete ve oyuna ye­ni aktörler katılmasına rağmen iş dün­yasının mevcut sivil toplum örgütleri iş insanlarına dar geliyor. Bu ihtiyacı gören 'muhafazakar' kimlikli beş genç işa­damı yeni bir dernek kurmaya karar ve­rir. Erol Yarar, Ali Bayramoğlu, Natık Akyol, Abdurrahman Esmerer, Şekib Avdağiç beşlisine, Mehmet Gönenç, Mehmet Ekrem Ensari, Arif Gülen, Halil Ayan, Cihangir Bayramoğlu, Mehmet Turgut ve Ahmet Yıldırım'ın da katılmasıyla MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) kuru­lur. Kurucular ilk toplantısını 9 Mayıs 1990'da yapar. Adı 'müstakil'liğine yani bağlantısızlığına atıfta bulunsa da MÜSİAD'a, kurucularının 'muhafazakar' kimlikleri de göz önüne alınarak 'Müs­lüman İşadamı Derneği' yakıştırması­nın sıkça yapıldığını belirtelim.

"İŞADAMININ UFKUNU AÇTIK"

Derneğin kurucu başkanı olan ve 1990-1999 yılları arasında başkanlığını yapan Erol Yarar, o zamanlar "yüksek ahlak, ile­ri teknoloji" düsturu ile yola çıktıklarını anlatıyor. MÜSİAD'ın kuruluş yıllarını Yarar şu cümlelerle anlatıyor: "Özel sek­törde Anadolu'nun sesinin çıkmadığı yıl­lardı. Ticaret ve sanayi odaları ile TÜSİAD dışında iş dünyasını temsil eden bir kurum yoktu. Türkiye'de İstanbulluların ege­men olduğu ve birkaç ailenin elinde bulu­nan bir özel sektör görüntüsü vardı. MÜ­SİAD ile Anadolu aslanları yurtdışına açıl­dı. İlk şubemizi Kayseri'de açtık. Diğer bir deyişle işadamımızın ufkunu açtık. Yaptı­ğımız fuarlar ve iş gezileriyle hiç ihracatı olmayan şirketleri 50 ülkeye ihraç eder du­ruma getirdik. Anadolu sermayesi derken İstanbul sermayesini de dışlamadık."

"DOĞRU BİLDİKLERİMİZİ PAYLAŞTIK"

MÜSİAD'ın kurucularından Şekib Avdağiç de 1990-2000 yılları arasında 10 yıl boyunca derneğin genel başkan yardımcılı­ğını yapmış bir işadamı. Avdağiç, MÜSİ­AD'ın Anadolu'nun ruhuna, Türk insanı­nın inancına uygun bir yapı ile yola çıktığı­nı belirtiyor. "Biz 25 yıl bo­yunca doğrula­rı ve ülkenin menfaatine olan konuları hem kamuoyu hem de siyasi iktidar ile pay­laştık" diyen Avdağiç şu de­ğerlendirme­lerde bulunu-"Hükümetlerin bize yakın ya da uzak olması gibi bir tutumumuz olmadı. Doğru bildiklerimizi her ortamda paylaştık. 1994 senesinde 'İflas 1999' diye bir rapor yayın­ladık. Bu iflas maalesef 2001'de gerçekleş­ti. Türkiye'nin nereye gidebileceğini gören bir kurumun mensubu olmakla iftihar edi­yorum."

ÜYELİK KRİTERİ, İTİBAR

Evet, 25 yıl önce "kazanırken ve harcar­ken meşru" olma kuralıyla yola çıkan MÜ­SİAD, artık "gümüş yılı"nı kutluyor. Ge­çen çeyrek asırda 11 bini aşan üyesiyle yur­tiçinde 86 noktada şubesi olan dernek, dünyanın 72 ülkesinde 159 noktada temsil edilen uluslararası bir sivil toplum kurulu­şu haline geldi. Tüm sivil toplum kuruluş­ları gibi MÜSİAD da gücünü üyelerinden alıyor. Dernek üyelerinin 45 bine yakın iş­letmesiyle Türkiye'de 1 milyon 600 bin ki­şiye istihdam sağlanıyor. Kendini bir 'dü­şünce kuruluşu' olarak da konumlandı­ran dernek, hazırladığı araştırma, ra­porlar ve süreli yayınlarla hem hükü­metlere hem de iş dünyası ve kamu­oyuna ışık tutuyor.

İki yılda bir düzenlediği iş fuarı ve uluslararası forumlarıyla dünya ticare­tinin de gelişmesine katkı sağlayan MÜSİAD'a üye olmak için adeta kuyruk var. MÜSİAD'ın üyelik kriteri ciro değil ticari itibar. Herkesi üye almadıkla­rını belirten MÜSİAD Başka­nı Nail Olpak "Tek kriterimiz ticari itibar. Biz hukuki ve meşru olma ayrımını getiriyo­ruz. İsteklerimiz hukuki ve meşru olmak durumundadır. Ben kazanırken değil, harcar­ken de hukuki ve meşru olma­lıyım. İşadamları buraya çıkar elde etmek için gelir ama bizim üyele­rimiz aynı zamanda 'ben milletime ne verebilirim' diye gelir. Bu bizim artımızdır" diyor.

DÖRT AŞAMALI SEÇİM

Derneğe üye olmak için dört kade­meli bir eleme sisteminden geçmek ge­rekiyor. Bu aşamalar, en az iki yıl MÜ­SİAD üyesi olan iki kişiden yazılı refe­rans alınmasıyla başlıyor; ardından üyelik talebinde bulunan işadamının dosyası ilgili sektör kuruluna gönderili­yor. İtibarlıysa dosya Üye Kabul Komisyonu'na giriyor. Burada üyelik baş­vurusu yapanın adli anlamda yüz kızar­tıcı bir suçu olup olmadığına bakılıyor. Bu aşamada da "onay çıkarsa" üyelik talebi 25 kişilik yönetim kuruluna geli­yor. Talep ittifakla kabul edilirse üye olabiliyor. Bu aşamada bir "hayır" bile üyeliğin reddedilmesi için yeterli. Üye­lik talebinin sonuçlanması ortalama bir ay sürüyor. Üyelik aidatının da yıllık 2 bin 600 TL olduğunu belirtelim.

MÜSİAD'ın 11 bin üyesinden 203'ü kadın. Genel merkezin yönetim kurulunda da iki kadın üye bulunuyor. Bunlardan biri 10 yıldır dernek üyesi olan Gülten Durdu. İki hafta önce yapılan genel kurulda yönetime giren Durdu, daha önce de hizmet ve eğitim

komisyonlarında başkan yardımcılığı yapmış, en son da derneğin kadın kolları başkanlığını yürütmüş.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Durdu, "Derneğimizde 203 kadın üyemiz var. Bu sayı ufak gibi gel­mesin. Türki­ye'de zaten iş­veren kadın sayısı az. Biz zaten belirli kriterlerle üye kabul eden bir kuruluşuz. Türkiye'de ka­dının iş dünyasındaki rolü artırılmalı. Aslında hükümetimiz kadının iş dünya­sında daha da aktif olabilmesi için inanıl­maz kanunlar çıkardı. MÜSİAD da bu çabaya destek veriyor" diye konuşuyor.

GENÇLİK KANADI

Gençlik çağını yaşayan MÜSİAD, şimdiden gençlere de önem veriyor.
Dernek 2002 yılında Genç MÜSİAD'ı kurdu. Bugün itibariyle yurt içinde 38 şu­besi, yurtdışında 13 şube ve üç temsilciliği­ne bağlı toplamda 4 bine yakın üyesi olan Genç MÜSİAD, önemli bir gençlik STK'larından biri haline geldi.

18-30 yaş aralığında müte­şebbis gençlerden oluşan Genç MÜ­SİAD'ın Başkanı Yavuz Fettahoğlu, başında bulundu­ğu STK'yı, "Yük­sek ahlak, ileri teknoloji vizyonu ile yenilikçi üretim ve bilimsel gelişi­mi hedefleyen di­namik bir kardeş­lik topluluğu" diye tanımlıyor. Kuruldu­ğundan bu yana 3 bin 500'ün üzerinde ses getiren yerel ve uluslararası organizasyon düzenleyen Genç MÜSİAD'ın binlerce başarılı girişime vesile olduğunun altım çi­zen Fettahoğlu, gelecekte çalışmalarını üç başlıkta yoğunlaştıracaklarını anlatı­yor: "Bu yıl MÜSİAD'ın ve medeniyetimizin değerle­riyle, kaybettiğimiz değerli unsurları girişimcilik kav­ramına tekrar kazandır­mak için çaba sarf edece­ğiz. Bu çalışmamızı destek­leyici bir proje olan 'sürek­li staj' projesini de başlat­mak istiyoruz. Söz konusu proje ile yükseköğrenim gören genç kar­deşlerimizi tecrübe kazanmak ve uzman­laşmak istedikleri alanlarda erken yaş­larda buluşturmak istiyoruz. Ayrıca genç kardeşlerimizi çok daha erken aşların­da doğru ve ahlaklı girişimcilikle buluşturabilmek için lise ve ortaokullara gi­derek küçük kardeşlerimizle çalışmalar başlatmayı planlıyoruz."

"Akıl teri dökülen sektörleri büyüteceğiz”

Nail Olpak / MÜSİAD Genel Başkanı

MÜSİAD bir antitez olarak kurulmadı, başlı başına bir tez olarak ortaya çıktı. Burası bir işadamları derneği olarak kuruldu ama erdem ve ahlak değerlerini ön planda tutan, 'emir, alim, tacir' dediğimiz üçleme üzerinde yoluna devam eden bir hareket. MÜSİAD'ın iki temel direği var. Bunların birisi itibarlı üyelerimiz. İkincisi de düşünce kuruluşu olması. MÜSİAD'ın bundan sonraki hedefi, 'akıl teri' dökülen sektörler... MÜSİAD üyeleri ileri teknoloji üretmeye yöneldi. Fuarların konseptini değiştirdik. İleri teknoloji üreten, üyemiz olsun olmasın herkesi davet ettik. Başlattığımız High Tech Port konseptini Katar'a götürüyoruz. Ülkemiz iddia sahibi. 0 zaman bizim de bu iddianın önüne geçecek çalışmalar yapmamız gerekir diye işe başladık. Yurtdışında teşkilatlanmamızı artırdık. Dünyanın karar mekanizmalarının olduğu yerlerde temsilciliklerimizi açtık. Bunlar hükümetler nezdinde derneği birebir temsil eden kurumlar oldu. ABD'de Washington'da şubelerimiz olmasına rağmen resmi temsilcilik açtık. Diğerleri, Brüksel, Pekin... Yakında Moskova ve Addis Ababa'da açacağız. Genç MÜSİAD'a da çok önem veriyoruz. MÜSİAD'ın 25 yıllık çizgisinde en büyük mirasının doğruları söylemekten çekinmeyen tavrı ve özgüveni olduğunu belirtmeliyim. Derneğimiz üyeleri ticaret hayatının erdem ve ahlakla da yapılıp, başarılabileceğini gösterdi.

"Yayınlarımızın etki alanı geniş”

Dr. Melike Günyüz/MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi

2007'den beri MÜSİAD üyesiyim. Geçtiğimiz iki yıl boyunca da Araştırmalar ve Yayın Komisyonu Başkanlığı yaptım. Biz çekirdekten yetişme MÜSİAD'lıyız. Bu aileye hem ekonomik, hem sosyal hem de kültürel konularda ülkemizde ve dünyada neler olduğunu bildiren bir geniş yelpazede yayın yapıyoruz. Üç tür yayın çıkartıyoruz.

Bunlardan biri Afro Eurasian Studies; bu İngilizce yayınladığımız hakemli uluslararası bir dergi. Bu akademik yönümüzü gösteriyor. İkincisi, üyelerimize yönelik çıkardığımız Çerçeve dergimiz. Daha çok ekomagazin içerikli...

Hem MÜSİAD genel merkezde hem de şubelerimizde neler olduğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz; hem de gündemdeki meseleleri ele alıyoruz. Üçüncüsü de yayınladığımız raporlar; bunlar hem ülkenin ekonomik meseleleri hem de dış politika konularında. Şimdi kültür raporu da hazırladık; önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağız. Dolayısıyla ülkenin temel meseleleri üzerinde dünya çapında görüşlerimizi paylaşıyoruz. Bu yayınların etki alanı da çok geniş.

"İslam ülkeleri arasındaki ticareti geliştirmek istiyoruz”

Erol Yarar / MÜSİAD kurucusu, 1990-1999 dönemi Genel Başkanı

MÜSİAD'nın "yüksek ahlak, ileri teknoloji" diye bir kuruluş düsturu vardı. Bu yüksek ahlak ve ileri teknoloji ile maddi kazanç hedeflerken, harcamanın da ahlaki boyutunun ve meşruiyetinin önemli olduğunu vurgulayan bir modeldi. 25 yıl önce İstanbul'da beş kişi ile başlayan MÜSİAD bugün yurtdışında 150 irtibat noktası ile 11 bini aşkın üyeye ulaştı. Her zaman hedeflerimizi uluslararası boyutta tuttuk. İslam ülkeleri ve Müslüman toplumlar arasında ticaretin geliştirilmesi temel hedeflerimizin başındaydı.

MÜSİAD'ın bugün geldiği nokta büyük bir başarıdır. Ülkemizin güçlenmesi paralelinde MÜSİAD'ın daha hızlı gelişmeye başladığını görüyoruz.

Bu ay Washington, Pekin ve Cidde merkezlerimiz açılıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında gösterilen başarılar ortada. Kuruluşta hedefimiz dünyanın en büyük işadamı derneği olmaktı. Bu hedef yolunda ilerlendiğini görmek bizleri memnun ediyor."

"İstihdamı artıracağız”

Ömer Bolat / MÜSİAD 2004-2008 dönemi Genel Başkanı

MÜSİAD kurulduğu günden itibaren İstanbul dukalığı, büyük sermaye misyonu gütmedi. Halkla, Anadolu ile bütünleşti. 2015'e girdiğimizde dünyamızdaki ve bölgemizdeki siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen Türkiye büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasi dönüşümü başardıysa, bunda MÜSİAD'ın çok büyük katkısı oldu. En önem verdiğimiz konulardan biri, halkımızın ve iş alemimizin sesini duyurmak için hazırladığımız araştırma raporları ve projelerdir. Hükümetlere bu çalışmalarla yön verdik. Onlara halkımızın ve Türk ekonomi dünyasının beklentilerini, taleplerini, şikayetlerini ilettik. Gelecekte ekonomi ve sanayimizdeki yerimizi daha da büyütmek, istihdam ettiğimiz insan sayısını 3-4 katına çıkarmayı arzu ediyoruz. Uluslararası düzeyde de gerek İslam dünyasındaki sıkıntıları gidermek, gerekse de dünya ile entegre olup Türkiye'nin ihracatta ve dış yatırımlarda, teknoloji alışverişinde katkısı artan bir MÜSİAD hayal ediyorum. (RAHİME BAŞ UÇAR/PARA DERGİSİ)
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)