Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’de kenevir üretimine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, kenevirin, petro-kimya, plastik, enerji, biyodizel, kağıt-karton ürünleri, tekstil sektörü, plastik ve alt sektörleri, otomotiv, gıda, tarım ile medikal tıp alanlarında kullanılan ekonomik değeri yüksek bir bitki olduğunu belirterek, "Ülkemizde, uyuşturucu maddeler kanunu gereği üretimi yasaklı tarım ürünleri arasında yer alan kenevirin, 2016 yılında hazırlanan yönetmelik ile yeniden kontrollü şekilde yetiştirilmesi planlanmıştır. Ancak, henüz üretim aşamasına geçilmemekle birlikte, kapsamlı bir planlama da oluşturulmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Sanayi üretimi için son derece önemli olan ve yüksek verimliliği sayesinde ham madde giderleri noktasında oldukça büyük bir avantaj sağlayan bitkinin, gerekli planlamalar tamamlanarak, bir an önce kontrollü bir şekilde üretimine başlanmasının elzem olduğunu ifade eden Kaan şunları kaydetti:
"Kenevirin Anadolu’da tarih boyunca varlığı bilinen türü, Avrupa’da ve diğer bölgelerde üretilen çeşitlerine göre kalitesi ve yüksek verimliliğiyle öne çıkmaktadır. Bu farklılığından dolayı, topraklarımızda yetiştirilen ve yerli tohum olan kenevir bitkisini, 'Türk keneviri' olarak tescil ettirmemiz gerekmektedir."
Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalı
MÜSİAD olarak üzerinde uzun zamandır çalıştıkları Türk keneviri üretimi ile ilgili elde ettikleri veriler ışığında birtakım öneriler oluşturarak ilgili makamlarla paylaştıklarını bildiren Kaan, bu önerileri şöyle sıraladı:
"Yönetmeliğin hızlı bir şekilde işlevsel hale getirilebilmesi için, yönetmelikte belirtilen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı kararların bir an önce İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne bildirilmesi gerekmektedir. Tohum üretimi, kenevir üretimin en önemli aşamalarından biridir. Tohum üretimi ile eş zamanlı olarak, 19 ilde kenevir üretim alanları, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hızlıca belirlenmeli ve yetersiz kalması durumunda diğer illerde de üretim bölgeleri artırılmalıdır. Bu illerde, planlamalar tamamlanmalı ve tohum üretimi ivedi şekilde başlamalıdır.
Türk Keneviri tohumu üzerinde laboratuvar çalışmaları yapılarak, uyuşturucu seviyesi düşük “Endüstriyel Türk keneviri” tohumu üretilmelidir. Konuyla ilgili çiftçiler bilgilendirilerek, bitkinin yetiştirilmesi noktasında teşvik edilmeli ve üretime katılımları sağlanmalıdır. Tüm bu süreçlerin takibi ile planlı ve kontrollü bir şekilde ilerleyebilmesi için bir Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır."
Kaan, tohumu, kökleri, dalları ve çiçeğiyle birlikte, tamamından sanayi üretiminde faydalanmanın mümkün olduğu kenevirin, bütün halinde üretim sürecine dâhil edilmesi, buna engel teşkil eden maddelerle ilgili, mevcut yönetmelikte değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Üretilen bitkinin, tamamıyla sanayiye aktarılması ve suistimale mahal vermemek adına ileri teknolojik imkanlardan faydalanılarak tam kontrol sağlanmasının mümkün olduğunu ifade eden Kaan, "Gerekli şartlar sağlandığında ve kontrol mekanizmaları kusursuz işletildiğinde, Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde Türk keneviri, başarılı bir şekilde üretilebilecektir. Planlama aşamalarından, üretici ve sanayiciye ulaşma noktasına kadar Araştırma Enstitüsü’nün yapacağı tüm çalışmalara, sivil toplum kuruluşları, sanayiciler, üniversiteler ve çiftçiler mutlaka dahil edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Kaan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girişimleriyle yeniden gündeme gelen kenevir üretimi konusunda, Stratejik Sektörler ve Politikalar Başkanlığı ve Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu başta olmak üzere, MÜSİAD olarak etkin rol alarak, konunun yakın takipçisi olacaklarının altını çizdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.