Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finansgundem.com 2012 yılında Kuveyt Türk'ten Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na Murat Çetinkaya'nın atanmasını geleceğe yönelik bir adım olarak yorumlamıştı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün, TCMB Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararnamenin imzaya açılması talimatını verdi. Bu talimattan sonra gözler Çetinkaya'ya çevrildi. Uzmanlar Merkez Bankası Başkanlığı için atanacak ismin bankanın içinden biri olmasının piyasaları daha mutlu edeceğini öngörüyorlardı. Beklenen de oldu. Finansgundem.com 4 yıl önce Murat Çetinkaya'nın atamasının yeni bir yaklaşımın işareti olduğunu ve Çetinkaya'nın zirveye oynadığını yazmıştı. İşte Çetinkaya'nın Kuveyt Türk'ten Merkez Bankası'na uzanan o hikayesi;
Finansgundem.com/ Barış Bekar 2012
Dr. İbrahim Turhan’ın İMKB Başkanlığı görevine atanması sonrasında, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na yapılacak atama merakla bekleniyordu. Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın, bir süredir kulislerde konuşulduğu ve beklendiği üzere, ataması hafta sonu Resmi Gazete’de yayımlanarak tamamlandı. FinansGündem bu atamayı bir ay önce okuyucularına duyurmuştu?
Peki, bu atamayı nasıl okumak gerekiyor?
Kamu bürokrasisi ve ekonomi yönetiminin en önemli ve etkili koltuklarından biriyle ilgili tercih aslında, hükümetin ve Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme bakışına dair işaretler taşıyor. Öncelikle bu tercihin önemli bir yönü piyasa deneyimi olan ve bankacılık sektöründen bir ismin görevlendirilmiş olması. Merkez Bankası’nın genel teamülünün Başkan Yardımcılıkları için genelde akademi dünyasından veya Merkez Bankası kadrolarından atama yapılması yönünde olduğu düşünüldüğünde, bu karar aslında yeni bir yaklaşıma işaret ediyor. Bu tercihin Erdem Başçı’nın Merkez Bankası’nı piyasaya yakın tutma ve piyasa ile diyaloğu güçlendirme stratejisinin bir adımı olarak görmek mümkün.
Önemli projelerde yer aldı, büyük deneyim kazandı
Murat Çetinkaya’nın kariyerine bakıldığında bu hedef için uygun bir isim olduğu görülüyor. 2003 yılında katıldığı Halkbank’ın dönüşüm sürecine katkıda bulunan Çetinkaya, Pamukbank birleşmesini de yürüten ekipte yer almıştı. Bankanın Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası gibi yurt dışı kuruluşlarla ilişkilerini de yürüten ve yapılandırılmış finansman birimini hayata geçiren Çetinkaya, halka arz sürecini de yöneten ekipte yer almıştı.
2007 yılında İMKB tarihinin o zamana kadarki en büyük işlemi olan Halkbank halka arzında roadshow ekibinde yer alan Çetinkaya, halka arz sonrasında Yatırımcı İlişkileri Birimi’ni kurup yöneten isimdi. Bankada önemli projelerde yer alırken 30 yaşında Halkbank tarihinin en genç Genel Müdür Yardımcısı olan Murat Çetinkaya, bankada değişim projelerinin her zaman yönetici ismiydi. Bu dönemde Halk Yatırım’da Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürürken sermaye piyasaları ile ilgili önemli bir deneyim de kazanmış oldu.
Katılım bankacılığı sektöründe değişimin öncüsü
Çetinkaya’yı ekonomi yönetimi için önemli kılan bir başka unsur da İstanbul Finans Merkezi projesinde faizsiz bankacılık ve Körfez sermayesinin önemli bir yer tutuyor olması. İFM projesi kapsamında İstanbul’u bölgenin finans merkezi haline getirme çabasının çok önemli bir parçası Körfez fonları ve faizsiz bankacılık açısından da İstanbul’u ön plana çıkarabilmek.
Çetinkaya, 2008 yılından itibaren görev yaptığı Kuveyt Türk’te bu anlamda ciddi projelere imza attı ve sadece Kuveyt Türk’te değil, katılım bankacılığı sektöründe de bir değişimin öncüsü oldu. Uzun yıllardır tartışılan ancak hayata geçirilemeyen faizsiz bono (Sukuk) ihracını Türkiye’de ilk kez 2010 yılında gerçekleştiren Kuveyt Türk’teki ekibin başında Murat Çetinkaya vardı. Yurt dışında da büyük ses getiren bu ihraç sonrasında SPK tarafından çıkarılan Kira Sertifikası Tebliği’ne katkıda bulunan Çetinkaya, bu kez 2011 yılında Türkiye’nin beş yıl vadeli ilk Kira Sertifikası ihracını gerçekleştirdi.
İFM projesi ve ilk faizsiz bankacılık şubesi
Körfez bölgesini yakındanbilen ve bölgede oldukça iyi tanınan bir isim olarak Çetinkaya’nın faizsiz bankacılık sistemine katkısı Sukuk’la sınırlı kalmadı. Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde ilk Türk bankası olarak Kuveyt Turk (Dubai) Ltd. adlı banka iştirakini kuran ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ni yürüten Murat Çetinkaya, böylece İstanbul Finans Merkezi projesinin rakipleri arasında yer alan bir finans merkezinde iştirak kurma ve yönetme konusunda tecrübeye de sahip oldu.
Atanma tarihi itibariyle Katar’da Katar Finans Merkezi’nde ilk Türk banka şubesini açmak üzereydi. Ayrıca, Almanya’da ve Kıta Avrupası’nda ilk faizsiz bankacılık şubesini hayata geçirmeyi başararak önemli bir adıma imza attı. Çetinkaya, bu dönemde Bahreyn Şubesi aracılığıyla ülkeye kazandırılan Körfez fonlarının hacminin ciddi ölçüde arttırmayı başardı.
Altın bankacılığında hızlı çıkışın mimarı
Diğer taraftan, Türk bankacılık sektörünün halen popüler gündem maddesi olan “Altın Bankacılığı”nda ilk adımı atanlardan biri Murat Çetinkaya oldu. Kuveyt Türk’ün bir süredir çalıştığı projeyi yurt dışı bağlantıları ve yeni hazine ürünleriyle destekleyerek altın bankacılığında bankanın hızlı bir çıkış yakalamasını sağladı ve bu çıkışla Kuveyt Türk’ün girişimdeki öncülüğünde büyük pay sahibi oldu.
Bu kariyer geçmişi açısından bakıldığında, uluslararası bankacılık, yatırım bankacılığı ve hazine tecrübesinin yanı sıra Türkiye’de hem konvansiyonel hem faizsiz bankacılıkta üst düzey tecrübeye sahip neredeyse tek isim olarak Murat Çetinkaya’nın, Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin yeni vizyonu açısından tercih edilmesinin ve bu tercihte ısrarın nedenleri daha net anlaşılıyor.
Maşallah!Hayırlı olsun..sıhhat ve afiyet içersinde başarılarının devamını dilerim..Allahu Teala yardımcısı olsun..Başarısı için duacıyım..selam ve sevgilerimle
Ulkemize hayirli olsun. Murat beyin cok iyi seyler yapacagindan eminim. Dogru secim. Allah utandirmasin, yar ve yardimcisi olsun (amin).
Yazıda "kanun değişkliğiyle TCMB'ye atanabildiği"ne dair birşey neden yok?
Kuveyt Turke geldiğinde bulduklarını gönderdiği gibi, kendi getirdiklerini de elinde tutmamıştı pek. Giderken de kalan iki adamından birini yanında götürdü, diğeri de başka bir kamu bankasına gittiydi. Başka bir ekibi felan da olmadıydı.
Kuveyt turk ten çıktığı vakit butun ekibi dağıtılmıştı. Nedenini kuveyt turk tekilere sorun iyi bilirler....
Inşallah badem bıyık politikaları yerine ülke çıkarlarını gözetir.
Faizsiz bankacılıktaki ve doktora çalışmalarındaki üstün başarısı sayesinde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.