Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Turizm bakımından dünyanın en önemli şehirlerinden olan Muğla, 10'dan fazla marinaya ev sahipliği yapıyor. Yurt içi ve dışından pek çok tekne sahibini ağırlayan marinalar, yüksek tekne bağlama ücretleri nedeniyle büyük tepki çekiyor.
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte, yurt dışından gelen tekne ve yat sayısında yaşanan artışıyla, Muğla'daki 10 marinada uygulanan fiyatlar çok yüksek. Teknelerin boyutlarına ve denizde kapladıkları alana göre hesaplanan tekne bağlama ücretleri günlük 5 bin liradan başlıyor. Elektrik ve su gibi giderler de buna dahil edilince, fiyatlar baş edilemez hale geliyor.
Tekne sahipleri tepkili
3 milyon değerindeki bir teknenin marinaya yıllık ödemesi gereken bedel 800 bin lira civarında olunca, tekne sahipleri de çareyi devlet yetkililerine seslenmekte buluyor.
Ortak talepleri ise devletin marinada uygulanan fiyatlara tavan ve taban fiyat sınırlaması getirmesi. Çünkü günümüzde Muğla'daki marinalarda uygulanan fiyatlar, dünyanın en pahalı marinası Monako ile kıyaslandığında bile daha yüksek seviyede.
Tekne bağlama fiyatlarındaki yüksek rakamlar sadece tekne sahiplerini değil, sebep olduğu vergi kaybıyla, Türkiye'nin marina sektörünü de olumsuz anlamda etkiliyor.
Küçük bütçeli tekneler yüksek maliyetler nedeniyle zorlanırken, büyük iş insanlarının tekneleri bile bu fiyatlardan dolayı Yunanistan veya bir başka Avrupa ülkesine gidiyor.
Denizciler artan marina ücretlerinin marina sekörünün yanı sıra amatör denizcilik ve deniz sporlarını da olumsuz etkilediğini belirtirken, devletin fiyatları denetlemesini ve sektöre yönelik destek sağlamasını talep ediyor.
Herkes isyanda! 'Türkiye'nin Maldivleri'nde tekne işgali
Otel, marina yapıldı, Danıştay planı iptal etti! Antik kette inşaat
DENİZE KIYISI OLAN BELEDİYELER ZENGİNLER İÇİN İHTİYACI KARŞILAYACAK KADAR YENİ MARİNALAR YAPSA DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN DE SOSYAL KONUTLAR YAPIP KİRAYA VERSELER HERKESİMİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRSELER NE GÜZEL OLURDU
MARİNA KİRALAMADA FAHİŞ FİYATLAR GEÇERLİ İSE YENİ MARİNALAR KURULMASINA İZİN VERİLMELİDİR YA DA BELEDİYELER MARİNA YAPIP/KURUP KİRAYA VEREREK DÜZENLİ EK GELİR ELDE ETMELİDİR (BELEDİYELER SOSYAL KONUTLAR DA YAPIP DÜŞÜK GELİRLİ EVSİZLERE KİRAYA VERMELİDİR)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.