Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Temmuz ayı itibariyle en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıkan ve onsu 1.609 doları görüp rekor kıran altından sonra mücevher ve gümüşte de fiyat artışları boy gösterdi. Özellikle düğün sezonunda ortaya çıkan fiyat artışlarıyla baş edemeyen tüketiciler de altında düşük ayarlı ve az gramajlı takıları tercih ederken mücevherde ise kalitesi daha düşük ama gösterişli olanı satın aldı. Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Altının değerinin artmasıyla birlikte alım gücü düşen tüketici ucuz olana, ayarı düşük olana talep gösteriyor" dedi. Fiyat artışlarının raftaki ürüne yüzde 87 oranında yansıdığına dikkat çeken Altınbaş, anlamsız bir fiyat artışı olduğunu ve hammadde artışlarının uluslararası piyasalara bağlı olduğu için müdahale etmenin mümkün olmadığını söyledi.
UZUN VADELİ BORÇLANMA
Kuyumcukent Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ercan Özgür ise "Ramazan öncesi düğünler artmasına rağmen gramajda tüketim düştü. İnsanlar 14 ayar bilezik ile 25-30 liralık altın alıp düğünlerde takıyor" dedi. İç pazarda en az yüzde 50 tüketim daralması yaşadıklarını belirten Kuyumcukent AŞ (KUYAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner ise, "İnsanlar düğünlerde 'O da benim düğünümde aynısını getirir' diyerek takı takıyor. Buna uzun vadeli borçlanma diyebiliriz. Piyasada çok fazla takı alternatifi var. Gramaj gittikçe düşüyor" dedi.
'İNCE ÜRÜN' AYARI
Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş ise, son 5-6 ayda pırlanta fiyatlarının yüzde 60 oranında arttığını ancak piyasada eski ürünler satıldığı için yeni fiyatlara henüz geçilmediğini söyledi. Bütçesi dar olan kesimin hem hacimde hem de pahada düşük olan ürünü tercih ettiğini ifade eden Güzeliş, "Renkli ve netlik oranı düşük ürünler de talep görüyor" dedi. Son bir haftada gümüş fiyatlarının yüzde 15 arttığını ve bu rakamın çok ciddi bir yükselişi ifade ettiğini söyleyen Sezgin Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sezgin, "Böyle olunca satışların düşmesinin önüne geçmek için ürünleri daha ince ve küçük yapıyoruz" dedi. Avrupa standartları gereği 925 ayar altında üretim yapamadıklarını dile getiren Sezgin, "Tasarımcıya ürünleri hafif dizayn edin diye baskı yapıyoruz" dedi.
İşçiliği az olanı satın alın
Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, altında işçilik artıkça maliyetin de yükseldiğini belirterek, "Yatırım amacıyla altın alınacaksa işçiliği en az olan tercih edilmeli. Cumhuriyet altını ve 22 ayar bilezik yatırım amacıyla alınabilir" dedi. Favori Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel ise, tüketicilerin gümüş takılara ve bijuteriye yöneldiklerine ve bu ürünlerin satışında yüzde 20 civarı yükselme bulunduğuna dikkati çekti. Özel, düğünlerde eskiden daha çok yatırımlık takılar tercih edilirken son dönemlerde düşük ayarlı ve hafif ürünlerin tercih edildiğini, altın takı kiralayarak düğün yapanlar bulunduğunu kaydetti. SABAH
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.