Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mücevher üreticileri ve ihracatçıları, bugünlerde 30 milyonluk “KKDF ödemedin” cezasının şokunu yaşıyor. Sürpriz cezaya Ankara’da çözüm arıyorlar. Altın Borsası üyesi olan firmaların ithalatta "Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndan (KKDF) muaf” olduğu bilgisiyle KKDF ödemeden ithalat yapan firmalar toplamı 30 milyon lirayı bulan ceza gelmesi üzerine Ankara’da Maliye Bakanlığı ile görüştü. Muhalefetin de desteği sağlanırsa, kanun çıkarılarak ceza kaldırılacak. Bu yapılamazsa 30 milyon ceza ödeyecekler.
Cezanın nedeni mevzuatla ilgili karışıklık ve farklı yorumlar. Konu elmas ve pırlanta ithalatında gündeme geldi. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Altın Borsası ile ilgili mevzuatta, borsa üyesi firmaların ithalatta KKDF’den muaf olduklarına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Gümrük Tek Pencere Sistemi”nde de açıkça muafiyet bilgisi yer aldığına dikkat çekerek, “Biz ayrıca bakanlık ilgili birimlerinden görüş de istedik. Bize gelen yazıda da açıkça muafiyet olduğu yazıyor. Konu sonradan başka bir yorumla değerlendiriliyor ve ‘hayır ödemeniz gerekir’ deniliyor. ‘Yanlış yorum olmuş’ diyerek üç kat ceza yazdılar.
30 milyon lirayı buluyor. Hata kabul etsek bile hata bize ait olmadığı halde bize fatura edilmiş oluyor. Oysaki biz Bakanlığın açıklamasına göre ithalat yaptık. Şimdi ‘Yanlış yapmışız. Üç misli cezayı siz ödeyin’ diyorlar. Mevzuat Altın Borsası üyesi firmalarda KKDF olmayacağını öngörüyor. Borsa kuruluş kanununda üyelere yok diyor. Gümrük Bakanlığı birimleri de yok diyor. Biz de buna dayanarak iş yapıyoruz. 4 ay sonra ceza ile karşılaşıyoruz” dedi.
Mahkemeye gittiler
Ayhan Güner’in verdiği bilgiye göre yeni dönemde KKDF, borsa üyesi olsun olmasın bütün firmalar için zaten kaldırılmış. Ancak ceza yazılan ithalatlar daha önce yapıldığı için, kanun geriye doğru yürütülemiyor. KKDF, zamanında, ithalat sırasında ödenmemiş olduğu için de gecikme, dolayısıyla cezaya sokuluyor. Ayhan Güner, “Ancak daha önceki mevzuata göre de sadece Altın Borsası üyesi olanlar için muafiyet vardı. Bu bakanlığın ilgili birimlerinin internet sayfalarından açıkça ilan edilmiş bir bilgi. Aldığımız yazıda belli. Şirketler buna göre davranıyor. Konuyu mahkemeye taşıdık. Ankara’da da bakanlıklarla görüştük. Maliye Bakanlığı, bu ceza ancak kanunla kaldırılabilir diyor. Ancak muhalefet de destek verirse böyle bir çalışma yapılabilir de diyorlar. Bir yandan da yargı sürecini takip ediyoruz” diye konuştu. (Dünya / İbrahim Ekinci)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.