Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya mücevher pazarının 125 milyar dolara ulaştığını belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ayhan Güner, Türkiye’nin bu pastadan aldığı payı 2023 yılında %7,55’e çıkardığını ancak 2024’te bu oranın %6’ya gerileme riski taşıdığını ifade etti. Güner, “Hedefimiz 2025 yılına kadar %10 pay almakken, kota uygulamaları bizi geriye götürüyor” dedi.
İHRACAT DÜŞÜYOR, İTHALAT ARTIYOR
Dünya'dan Ferit Parlak'ın haberine göre; 2024 yılının Kasım ayı itibarıyla mücevher ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre %44 oranında düşerek 941 milyon dolardan 525 milyon dolara gerilediğini açıklayan Güner, altın takı ithalatında ise rekor bir artış yaşandığını vurguladı.
“Altın ithalatındaki kısıtlamalar nedeniyle 4 milyar dolarlık altın takı ithalatı yaptık. Özellikle İtalya’dan yapılan ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre %560 oranında artarak 3,5 milyar dolara ulaştı” diyen Güner, üretimin Türkiye yerine İtalya gibi ülkelere kaydığına dikkat çekti.
İSTİHDAM VE YATIRIMLAR TEHLİKEDE
Mücevher sektöründe 250 binin üzerinde nitelikli personelin istihdam edildiğini hatırlatan Güner, kotaların sürmesi durumunda atölyelerin kapanmaya devam edeceğini söyledi.
Bazı Türk firmalarının, işçilik maliyetlerinin daha düşük olduğu Mısır’a yöneldiğini belirten Güner, “Türkiye’den alınan siparişler artık İtalya gibi rakip ülkelerde karşılanıyor. Emekliye ayrılmış İtalyan ustalar dahi Türkiye’den gelen talepleri karşılamak için tekrar çalışmaya başladı” dedi.
DOLAYLI İHRACAT VE TURİST SATIŞLARI AZALIYOR
Bavul ticareti ve turistlere yapılan satışlar da sektörün dolaylı ihracat rakamlarına önemli katkı sağlıyordu. Ancak Güner, bu alandaki 10 milyar dolarlık hacmin tehlikede olduğuna dikkat çekti:
“Turistlere yapılan satışlar, mikro ihracat ve bavul ticaretiyle aslında ihracatımız çok daha yüksekti. Ancak mevcut durumda bu rakamlar da düşüşte.”
"ALTIN KOTASININ KALDIRILMASI ŞART"
Sektörün yeniden ihracatçı bir konuma gelmesi için altın ithalatındaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini savunan Güner, şu önerilerde bulundu:
- Altın ithalatı üzerindeki kotaların kaldırılması
- Üreticilerin hammaddeye kolay erişiminin sağlanması
- Rekabet gücünü artıracak teşvikler verilmesi
“Altın bir emtia ve üretimin temel hammaddesidir. Üreticinin rekabet edebilmesi için buna erişimi kolay olmalıdır” diyen Güner, Dubai ve İtalya gibi ülkelerin altın ticaretindeki avantajlarına işaret etti.
SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR
Hammadde ithalatındaki kısıtlamalar nedeniyle Türkiye, ihracatçı konumunu kaybederek ithalatçı bir ülkeye dönüşme riskiyle karşı karşıya. Eğer önlemler alınmazsa, mücevher sektörü hem ekonomik hem de istihdam açısından ciddi kayıplarla karşılaşabilir.
Mücevher sektörünün ihracatı "göz kamaştırdı"
İstanbul'da mücevher şov! 11.5 milyon liralık altın elbise satıldı
Altının kilogram fiyatında son durum
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.