Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Antalya'da Mücevher Fuarı'nda gazetecilerle bir araya gelen Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, sektöre ve gündeme yönelik açıklamalarda bulundu.
Altın ithalatına uygulanan kotanın etkilerini anlatan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Güner, “Ben 45 yıldır sektördeyim. 30 yıllık emeğimiz gitti. Altın Borsası, Elmas Borsası, dahilde işleme rejimi (DİR) başta olmak üzere ihracatımızın önünü açan uygulamalar vardı. İthalata gelen kota hepsini alıp götürdü. İtalya’dan mücevher ithalatı 300-350 milyon doları geçmezdi. 2024’te 5 milyar dolara çıktı. Oysa biz İtalya’yı ayağımızın altına almıştık. Üretimde bir numara olmuştuk. Türkiye’de altının kilo başı fiyatında dünya ortalamalarına göre 4 bin dolara kadar ulaşan fark oluştu. Kota nedeniyle piyasada hammadde azlığı yaşandı, fark da bundan ortaya çıktı. Bizde maliyetler arttı, İtalya’dan bitmiş ürün getirmek avantajlı oldu. İstanbul’daki fuarımıza 7-8 İtalyan firma stant kurarak katılırdı. 2024’te İtalyan firma sayısı 30’a çıktı. Gelsinler, normal koşullarda biz onların rekabetinden korkmazdık. Ancak, ithalata uygulanan kota nedeniyle yükselen maliyet bizi rekabet edemez noktaya getirdi” dedi.
“KUYUMCUKENT’E GELSİNLER, YAŞANAN SANCIYI GÖRSÜNLER”
“Jewellery Antalya” fuarındaki sohbeti Ekonomim’deki köşesine taşıyan Vahap Munyar’ın yazısına göre Güner, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’de sektörümüzde 2 bine yakın atölye var. Şu anda sektörümüzde uygulanan kurallar, küçükleri öldüren bir sisteme dönüştü. Az sayında şirket, aracı kurum para kazanıyor. Küçükler kıvranıyor. Uluslararası piyasalara oranla ülkemizde oluşan fiyat farkı az sayıdaki aracı kuruma ekstradan ayda 30 milyon dolar para kazandırıyor. İstanbul’daki Kuyumcukent’e gelsinler, çekilen sıkıntıyı, yaşanan sancıyı görsünler.”
Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İshakoğlu ekledi: “Kuyumcukent’teki dükkanların yarısı kapısına kilit vurdu.”
BURAK YAKIN NEDEN TUTUKLANDI?
Munyar yazısında, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Güner’in Nadir Metal Rafineri AŞ'nin CEO'su ve Birliğin Başkanı Burak Yakın’ın tutuklanması olayına ilişkin sözlerine de yer verdi.
“2021 yılında Başkanımızın hesabına para geliyor. Karşılığında altın isteniyor. O altın başkanımızın ofisinden geçiyor. Her şeyiyle belgeli, siparişi verenin imzası var.”
2021’deki bir konu ile ilgili 2024 yılı sonuna doğru soruşturmanın gündeme geldiğine işaret eden ve tutuklamaya yol açan işlemin parasal değerine dikkat çeken Güner, “Ortada bir sıkıntı varsa bu kadar zaman neden beklendi? MASAK zaten sektörümüzü yakından izliyor, sorguluyor. Bir sorun varsa daha önce görebilirlerdi. 8 milyon liralık bir işlem. Yani, öyle büyük bir işlem de değil” dedi.
Ardından şu çağrıyı yaptı: “Biz Mücevher İhracatçıları Birliği olarak başkanımızı istiyoruz. En azından tutuksuz yargılanmasının sağlanmasını bekliyoruz.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.