BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMübarek'in kirli işlerinde HSBC izi----

Mübarek'in kirli işlerinde HSBC izi

Mübarek'in kirli işlerinde HSBC izi
03 Mayıs 2011 - 02:06 www.finansgundem.com

İngiliz bankası HSBC'nin, Mübarek yandaşlarının gayri meşru yollarla 450 milyon dolar kazanmasına aracılık ettiği öne sürülüyor.

Halk ayaklanmasıyla iktidarını kaybeden Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetimiyle ilgili yeni suçlamalar ortaya çıkıyor. İngiliz bankası HSBC'nin, Mübarek yandaşlarının gayri meşru yollarla 450 milyon dolar kazanmasına aracılık ettiği öne sürülüyor. The Observer gazetesi, Mısırlı idarecilerle HSBC yöneticileri arasındaki çıkar ilişkilerine dikkat çekti.
Hüsnü Mübarek rejiminin önde gelen işadamlarının, gayri meşru yollardan zenginleşmesinde İngiliz HSBC Bank'ın da rol aldığı öne sürülüyor. Merkezi Londra'daki City Üniversitesi'nde bulunan Araştırmacı Gazetecilik Bürosu tarafından yapılan ve İngiliz The Observer gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre HSBC, oynadığı rolle müşterisine 450 milyon dolar haksız kazanç sağladı.
Bankanın gayri meşru yollardan kâr etmesine yardım ettiği Talat Mustafa Grup ve Palm Hills'in yetkilileri, yolsuzluklardan dolayı hapiste bulunuyor. Devletin yerleşime açtığı araziler bazı şirketlere çok ucuza verilmiş ve devlet milyarlarca dolar zarara uğratılmıştı. HSBC, Mısır'daki en aktif yatırım bankası olduğu gibi, bu bankada 2004 yılında üst düzey yönetici olarak çalışan Mahmut Muhyittin ve Raşit Muhammed Raşit daha sonra yatırım ve dış ticaret bakanı olmuştu. Bu iki bakan da devletin sattığı arazilerde ve özelleştirme programlarında idareci konumlarda bulunmuştu. Bu dönemde bankanın başkanı olan Lord Green de Başbakan David Cameron tarafından ocakta ticaret ve yatırım bakanı olarak atandı. Yeşil Parti milletvekillerinden Caroline Lucas, Green'in kararları konusunda şüpheli olduğunu, Başbakan'ın onu bakan koltuğuna oturtması konusunu yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade ediyor. Mısır'ın en büyük inşaat şirketlerinden Palm Hills'in ortakları arasında Mübarek dönemi İskan Bakanı Ahmet el Mağribi ile kuzeni Ulaştırma Bakanı Muhammed Mansur da bulunuyor. Her iki bakan da şu anda Tora Hapishanesi'nde. Şirketin Kahire yakınlarında 960 bin metrekarelik arazi üzerine inşa ettiği şehre, mahkemece el konulmuştu. Mahkeme kararına göre Mağribi'nin bakanlığı sırasında arazi çok ucuz fiyata yabancı bir şirket üzerinden kendi şirketine satılmıştı.
Mısır'ın ünlü kentleri Medineti ve Rehab'ı inşa eden inşaat şirketi Talat Mustafa Grup'un (TMG) sahibi iki kardeş de tutuklu. Kardeşlerden Hişam Talat Mustafa, 2008'deki Lübnanlı ünlü şarkıcı Suzan Tamim'i öldürttüğü gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmış, hüküm hafif hapis cezasına dönüştürülmüştü. Medineti'nin üzerine kurulduğu 33,6 milyon metrekarelik arazinin ucuz fiyata TMG'ye verildiği mahkeme kararıyla tescil edilmişti. HSBC ise yaptığı açıklamada, tüm bu alım satımların uluslararası standartlara göre yapıldığını öne sürüyor. Ancak Afro-Mısır İnsan Hakları Örgütü adlı Mısırlı yolsuzlukla mücadele grubunun müdürü Muhammed el Haddad, bankanın aracılık ettiği kişilerin Mısır'ın önde gelen politikacıları ve yaptıkları anlaşmaların da şüpheli olmasının banka tarafından bilinmemesinin mümkün olmadığını vurguluyor. İngiltere Kilisesi adına vaizlik yaparken Mısır rejiminin önde gelen isimleriyle bağlantı kurarak iş hayatına katılan Green, 1998'de Mısır-İngiliz İş Konseyi'nin eşbaşkanlığına kadar yükselmişti.
Yolsuzluk iddiaları sebebiyle gözaltında
Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları çerçevesinde 13 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Mübarek iddialarla ilgili sorgulanırken fenalaşınca hastaneye kaldırılmıştı. Devrik lider ile birlikte iki oğlu Cemal ve Ala da gözaltına alınarak hapse konulmuştu. Tedavisinin tamamlanmasından sonra Mübarek'in de ünlü Tora Hapishanesi'ne nakledilmesi bekleniyor. Devrildikten sonra bir kez açıklama yapan Mübarek ise iktidarını yasa dışı bir şekilde servet edinmek için kullandığı iddialarını reddetmişti.
ZAMAN

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)