MPİ'nin eski müdürü ihaleyi alan şirkette
Milli Piyango ihalesini kazanan grubun kurduğu şirketin başına Milli Piyango İdaresi eski müdürü Oğuz Tezmen getirildi
Milli Piyango ihalesini kazanan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, faaliyetleri yürütecek şirketi 13 Ekim’de kurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanlığına ise Milli Piyango İdaresi (MPİ) eski müdürü Oğuz Tezmen getirildi. Dinçer Gökçe'nin Hürriyet'teki haberine göre Oğuz Tezmen ve oğlu şirkette yüzde 5 hisseye sahip.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) geçtiğimiz 15 Temmuz’da yaptığı ihale Net Şans-Hitay OGG ile ERG-Ahlatcı OGG arasında sıkı bir rekabete sahne oldu. İhalede ipi göğüsleyen taraf 2 milyar 755 milyon dolarlık teklifle NetŞans-Hitay olmuştu.
KOZLARI ABD'DEN
Geçtiğimiz yıl 2.4 milyar lira gelir elde eden şans oyunlarının ihalesinde Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun onayları geçtiğimiz temmuz-ağustos aylarında tamamlandı. Bir sonraki aşama Danıştay... Lisansı alacak şirket ile MPİ ve ÖİB arasında ‘Lisans Sözleşmesi’ parafe edilecek ve Danıştay’a gönderilecek. İşte Net-Hitay tarafının 13 Ekim’de kurduğu şirket lisansı alan şirket olarak bu sözleşmeye imza atacak.
ESKİ MÜDÜR ŞİRKETİN BAŞINDA
Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret A.Ş. isimli şirketin sermayesi 10 milyon TL olarak belirlendi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı konumunda Oğuz Tezmen bulunuyor. Tezmen, 1987-90 arası dönemde MPİ Genel Müdürü olarak görev yaptı. Şirket yönetiminde Tezmen’in oğlu Emre Tezmen’in yanı sıra Özal Hükümeti döneminde Başbakanlık Müşaviri olarak görev yapan Emin Nedim Öztürk ile Net Holding yöneticileri Arif Ceyhun Yağlıcıoğlu, Orlando Kalumenos, Haluk Elver ve Yüksel Uslu yer aldı.
YÜZDE 5 HİSSE BABA-OĞULUN
Net Piyango ve Şans Oyunları Yönetim Kurulu Üyesi ve Tera Menkul Genel Müdürü Emre Tezmen, son kurdukları şirketin operasyonları yürütecek şirket olduğunu ifade etti. Tezmen “Biz ihaleye geçtiğimiz nisan ayında kurulan Net Şans Oyunları Yatırım A.Ş. ile girdik. Bu şirket daha çok yurtdışı yatırımlar sürecinde faaliyet göstermiş olacak. Bu şirkette benim ve babamın yüzde 5, Orlando Kalumenos’un ise yüzde 2,5 hissesi bulunuyor. Yeni kurduğumuz şirket ise faaliyetleri yürütecek. Lisans bu şirketin üzerinde olacak. Yine borçlar, alacaklar vs. bu şirketin üzerinde olacak” dedi.
‘SÜREÇ 3 AYA BİTER’
Tezmen, önlerinde Danıştay sürecinin bulunduğunu, 2-3 aylık bir süreden sonra bu işlemin de tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. Tezmen yasal süreç devam ederken kendilerinin de yoğun bir faaliyet içinde olduğunu kaydetti. Tezmen “Harıl-harıl finansman ile uğraşıyoruz. Yurt içi ve yurtdışı bir dizi finansör ile görüşüyoruz. Yoğun bir ilgi var. Ödemeyi yüzde 40 peşin yapacağız. KDV ile birlikte 1,6 milyar dolara geliyor. Bu tutarın bir bölümünü Net ve Hitay tarafı sağlayacak. Ancak ne kadarı öz kaynak ne kadarı kredi olacağını söyleyemem” dedi.
BAYİ SAYISI ARTACAK
Tezmen, mevcut oyunların gözden geçirileceğini, yeni oyunların da olabileceğini ifade etti. Tezmen “Yoğun bir yeniden yapılanma içindeyiz. İstanbul, Ankara’da merkezler ve bölge birimleri olacak. 5 bin olan bayi sayısı artacak. Tabi bu bayiler ile eski sözleşmeler iptal edilip yeni sözleşme yapılacak. Sayı henüz somutlaşmadı ancak ciddi bir personel alınacak” şeklinde konuştu.
‘GİZLİ ORTAĞIMIZ DEĞİL’
Tezmen, American Scientific Games ile ilgili ise “Bu şirket bizim gizli ortağımız değil; stratejik ortağımız. Onların bizimle beraber olması kreditörler için de önemli. Onlardan teknoloji ve know-how desteği alacağız. Onlardan ‘Kazı-kazan’ı alacağız mesela. Yurtdışına da açılma planımız var. Türki Cumhuriyetler, Körfez ve Balkan ülkeleri açılmak istediğimiz böğeler. Bu alanda bir dev çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sayede kamu da daha fazla kazanacak. Daha şimdiden hissedar olmak isteyen çok sayıda şirket var. Adları henüz açıklanabilir noktaya gelmedi” dedi.