Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Perakende sektörü araştırma ve danışmanlık şirketi Focus Technologies’in başkanı Mikhail Vasilyev, 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda Moskova’daki alışveriş merkezlerinde ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 oranında daha düşük olduğunu vurgularken, ortalama harcama tutarının da yüzde 15 azaldığını bildirdi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Vasilyev, 2023 yılında AVM’lerde ziyaretçi trafiğinde kaydedilen en belirgin artışın 20-26 Şubat arasındaki tatil döneminde meydana geldiğini belirtirken, ardından alışveriş merkezlerindeki trafikte 2022’ye kıyasla yüzde 10’a varan artışın yaşandığı 8 Mart arifesinde artan ziyaretçi sayısının belirlenen dönemler hariç sürekli düşüş eğilimi gösterdiğini kaydetti.
Hanehalkı reel gelirlerindeki düşüşün de AVM’lere ilgide rol oynadığına değinen Vasilyev konu hakkında yaptığı açıklamada, “2023’ün ilk çeyreğinin sonunda Moskova’daki bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerindeki ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7, 2021 pandemisine kıyasla ise yüzde 9 oranında azaldı” diye konuştu.
Vasilyev, bu ziyaretçi sayısında düşüş eğiliminin geçen yılın mart ayının başında artan fiyatlar ve bazı uluslararası markaların piyasadan çekilmesiyle başladığının altını çizerken, 2021’in ilk çeyreğinde de QR kodu uygulaması nedeniyle AVM’lerin ziyaretçi sayısında düşüş yaşandığını hatırlattı.
Uzman, Moskovalıların 2022’ye kıyasla daha fazla tasarruf ettiğine devurgu yaparken, son verilere göre parfümeri ve kozmetik sektöründe alışveriş yapanların sayısı yüzde 14 düşüş gösteriyor.
Bu tür perakende noktalarında ortalama harcamalarda da yüzde 13 düşüş yaşanırken, mağazaların cirolarında ise yüzde 25’lik düşüş kaydedildi.
Beyaz eşya ve elektronik ürünleri satan mağazaların da tasarruf eğiliminden en çok etkilenen sektörler arasında yer aldığı gözlemlenirken, bu tür mağazalarda ortalama harcama tutarının yüzde 13 düştüğü, perakendecilerin cirosunun ise yüzde 19 oranında gerilediği belirtildi.
Vasilyev, çocuk ürünleri konusunda uzmanlaşmış mağazaların geçen yıla kıyasla yüzde 17 oranında müşteri kaybettiğine dikkat çekerken, bu tür mağazaların yüzde 19 ciro kaybı ile karşı karşıya olduğunu, öte yandan yeme-içme sektöründeki sipariş sayısı ve ortalama harcamalarda yüzde 10’luk bir artış görüldüğünü sözlerine ekledi.
Vasilyev, ortalama yemek harcamalarındaki artışın 2021 yılına kıyasla enflasyon nedeniyle ürün fiyatlarının yükselmesiyle açıklanabileceğine değinirken, ancak bu kategorideki ürün sepetinin hacminin ortalama yüzde 20 azaldığına dikkat çekti.(Gazetemru)
Moskova ekonomisine 2022'de 6 trilyon ruble yatırım
Moskova’da sarı alarm uzatıldı
Moskova, Avrupa'ya gaz arzına hazır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.