Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye mobilya sektöründe 36 bin üreticinin yaklaşık 15 bini ihracatçı konumunda bulunuyor. Sektörde 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firma sayısı ise 2001 yılında 32 iken bugün 569’a ulaşmış durumda.
Bu noktada 2023 yılına kadar 6 bin mobilyacının her birine ayrı ayrı 1’er milyon dolar ihracat yaptırmak için “Pazar Seni Bekliyor” adında bir proje geliştiren Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), çalışmalarına hız verdi.
“2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”
Türkiye mobilya sektörünün 3 milyar 134 milyon dolar ihracatı, 179 ülkeyi içeren pazar yelpazesi ve dünya pazarından aldığı pay ile gücünü her geçen gün artırdığını söyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, sektörün 2023 hedefinin 10 milyar dolar ihracat olduğunu kaydetti. Dünyanın ilk 10 mobilya ihracatçısı arasında yer almak ve dünya pazarlarından yüzde 2,5 pay elde etmek için çalıştıklarını belirten Güleç, “MOSFED olarak projemizin ana amacı; 1 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan firmalarımızın sayısını 2023 yılına kadar 6 bine yükseltmek; bir diğer deyişle ihracatı tabana yaymak. Sadece 1 ülkeye veya tek kalem mal satan 8 bin firma var. 6 bin mobilya üreticisi ve imalatçımız ise 0-250 bin dolar aralığında ihracat yapıyor. Bu firmaları 1’er milyon dolar ihracat yapar hale getirirsek 6 milyar dolar ihracat yapacak ve 2023 hedefimizi tabandan gelen kuvvetle gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.
Proje için sektörün tüm paydaşları birlikte…
Firmalarımızın doğru enstrümanlarla donatıldığında rahatlıkla bir ya da birden çok pazarda 1 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştirebileceğine inandıklarının altını çizen Güleç, “Proje kapsamında ihracat hacmi, pazar yelpazesi ve ihracat sıklığı gibi kriterler ışığında bölgeler çapında kümeler oluşturulmasını planlıyoruz. Her firma ilgili kriterler doğrultusunda mevcut durum analizine tabi tutulacak ve buna göre hangi ihtiyaçlarının daha hızlı karşılanması gerektiği belirlenecek. Bu noktada da en hızlı şekilde ve en doğru verilere ulaşmak için sektör dernekleri, İhracatçı Birlikleri, sanayi ve ticaret odalarının katıldığı çalıştaylar, anket çalışmaları ve istişare toplantıları planlıyoruz. Dijital pazarlamadan e-ihracata, tasarım ve AR-GE ortak projelerinden pazar araştırmalarına, yönetici mentörlüğünden Türk Ticaret Merkezlerine geniş bir yelpazede birçok enstrümanın kullanıldığı bu proje mobilya sektörünün 2023 hedeflerine daha hızlı ulaşmasına ve daha çok firmanın daha istikrarlı bir şekilde ihracata katkı sağlamasına yarayacak” diye açıkladı.
Proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında akıllı mobilya kümelerinin kurulmasının hedeflendiğini aktaran MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, çeşitli mecralardan projenin ulaştığı aşamanın takip edilebileceğini söylerken, bu sayede 2023 yolunda Türkiye mobilya sektörü ihracatının nabzının herkes tarafından tutabileceğini ilave etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.