Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street’in finans devleri Morgan Stanley ile JPMorgan Chase isimlerinin önemli bir kısmı birbirine benziyor. Bu benzeşme bir tesadüften ibaret değil. Morgan Stanley’deki ‘Morgan’, J.P. Morgan’ın torunu. Şirket Henry S. Morgan, Harold Stanley ve diğer ortaklar tarafından 1935’te kuruldu.
Morgan Stanley bir yatırım bankası olarak inşa edildi. Ancak şimdiyse ciddi bir biçimde daha fazlasını ifade ediyor. Örnek vermek gerekirse Morgan Stanley’nin ticari bankacılık faaliyetleri Wells Fargo, US Bancorp (USB) ve benzeri perakende bankalarla yarışıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2021 mali yılı itibariyle Morgan Stanley 59,8 milyar dolarla ikinci kez rekor bilanço bildirdi. Banka bir önceki yılda ise 48,8 milyar dolarlık bilanço bildirmişti. Söz konusu rakam yıllık bazda %23’lük bir artışı ifade ediyor.
14 Ekim 2022 ‘de şirket üçüncü çeyrek için 13 milyar dolarlık net gelir bildirdi. Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde bildirilen rakamsa 14,8 milyar dolardı.
Morgan Stanley’de çarkları döndüren üç dişli
Investopedia’nın haberine göre, dünya çapında 80 binden fazla çalışanı istihdam eden finans devi küresel bir yatırım bankası ve varlık yönetimi firması konumunda. Şirket öncelikle üç ana birimden para kazanıyor: kurumsal menkul kıymetler, varlık yönetimi ve yatırım yönetimi.
Kurumsal Menkul Kıymetler, Morgan Stanley'nin 2021 mali yılında 29,8 milyar dolarlık net geliriyle en büyük para kazandıran birimi olarak öne çıkıyor. Birimin müşterileri şirketlerden, hükümetlere, finansal kurumlardan ve ultra zenginlere kadar yüksek miktarda serveti olan müşterilerden oluşuyor. Bu iş segmenti, yatırım bankacılığı, satış ve ticaret gibi hizmetler ve kurumsal borç verme faaliyetleri gibi diğer bankacılık ürünleri sağlıyor.
2021 mali yılında bankanın kurumsal varlık yönetimi gelirleri bir önceki yıla göre %26,7 ve yatırım bankacılığı gelirleri %68 arttı.
Morgan Stanley'nin yatırım bankacılığı kolu, yeniden yapılandırmalar, birleşmeler ve satın almalar gibi danışmanlık hizmetlerinden ücret talep ederek para kazanıyor. Wall Street devi küresel çapta birleşme ve satın alımlarda (M&A) ve ilk halka arzlarda diğer bankalarla karşılaştırıldığında sürekli olarak üst sıralarda yer alıyor. Aracı kurum hizmetlerinin bir kısmı menkul kıymetler tekliflerinin ayarlanmasını ve kredilerin sendikasyonunu içeriyor. Kurumsal satış ve ticaret alanında ise Morgan Stanley, müşterilerin finansal enstrümanların alım satımı için piyasa yapıcı (market maker) olarak hareket ederek kâr elde ediyor.
Zenginleri daha da zenginleştirerek
Morgan Stanley’nin bireysel yatırımcılara, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve kurumlara sağladığı bir dizi mali hizmet ve çözüm önerisi Varlık Yönetimi biriminin operasyonları kapsamında yer alıyor. Bu birimde dünya çapında 16 binden fazla Finans profesyoneli çalışıyor. Morgan Stanley, yaklaşık 3,5 milyon kişiye danışmanlık yapıyor ve danışmanlığını yaptığı müşterilerin toplam varlıkları 3,9 trilyon doların üzerinde.
Banka müşterilerine diğer işlerinin yanı sıra aracılık, yatırım danışmanlığı, emeklilik planları, servet ve finansal planlama hizmetleri gibi ürünler sağlıyor. Morgan Stanley’nin Varlık Yönetimi Birimi’nin 2021 yılındaki net gelirleri, varlık yönetimi gelirlerindeki ve net faiz gelirlerindeki büyümenin bir sonucu olarak 2020'den daha yüksek geldi.
Piyasaların değerlemesi ve net pozitif yatırım akışları varlık yönetimi gelirlerini artırdı, ancak bu gelirlerin bir kısmı ortalama ücret oranlarındaki düşüşlerle dengelendi. Morgan Stanley, genellikle varlık sınıfları tarafından yönlendirilmeyen hesaplarla ilgili varlıkların sözleşmeye dayalı bir yüzdesini tahsil ederek ücrete dayalı müşterilerden para kazanır.
Bankanın varlık yönetimi birimi 2021 yılında %26'lık bir vergi öncesi kâr marjıyla 24,2 milyar dolarlık net gelir elde etti.
Orta sınıfı zenginleştirerek
Morgan Stanley'nin en küçük departmanı olan yatırım yönetimi birimi, çalışmalarının çoğunu kurumsal yatırımcılarla gerçekleştirir. Buna bağışlar, devlet kurumları, devletlerin varlık fonları ve sigorta şirketleri de dahildir.
2021 yılında Morgan Stanley Yatırım Yönetimi bölümünün net gelirleri 6,2 milyar dolardı. Bu rakam 2020’ye göre %66’lık bir artışı temsil ediyor. Daha yüksek gelirler büyük ölçüde birimin yönetimi altındaki 1,6 trilyon dolarlık varlıklar sayesinde mümkün oldu.
Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Birimi’ndeki net gelirler Yatırımlar Yönetimi ve Varlık Yönetimi olmak üzere iki farklı alandan sağlandı. Bu iki alan da 2021’de yükselişteydi. Morgan Stanley, Yatırım Yönetimi Birimi genellikle uzun vadeli değerleme için tutulan ve satış kısıtlamalarına tabi olan belirli kapalı uçlu fonlar aracılığıyla para kazanır.
Öte yandan, birime bağlı olan varlık yönetimi alanı çeşitli sözleşmeli anlaşmalarla getiri elde eder. Bunun bir örneği, para yöneticileri tarafından yapılan yatırımlarla kazanılan yatırım değerlemelerinin bir yüzdesine dayanan performansa dayalı getirilerdir.
Küresel ekonomi yatırımcılara çok az sayıda kesinlik sunar. Bunların bir kısmı ise şöyle: Önde başlayan şirketler ve köklü şirketler ellerinde para görmeye devam edecekler. Yatırım firmaları, en azından öngörülebilir gelecekte, fon toplama konusunda en iyi kitle fonlaması organizasyonlarından bile çok daha usta olacaklar. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Morgan Stanley’nin ve benzeri finans devlerinin milyarlarca dolar kazanmaya devam edeceğini öngörmek muhafazakar bir bahis olarak öne çıkıyor.
Wall Street devinden uyarı: Nakitte kalın
Morgan Stanley'den küresel büyüme tahmini
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.