Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerikan merkez bankası Fed'in faiz artırımına başlayacağı mart ayına sayılı günler kala uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten gelişmekte olan ülke bankalarına uyarı geldi.
Moody's, en çok gelişmekte olan ekonomiler arasında Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa'daki bankaların en yüksek dolarizasyona maruz kaldığını ve bunun bankaları daha zayıf yerel para birimlerine karşı savunmasız hale getirdiğini bildirdi..
Moody's, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatması, ülkelerin para birimlerini ve ekonomik büyümeyi zayıflatması ve yüksek oranda dolarize edilmiş bankalarda potansiyel olarak kredi riskini tetiklemesi muhtemel olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin döviz mevduatının yükselmesi bekleniyor
Moody's analistleri, "Bilançolarında büyük miktarda döviz kredisi ve mevduatı olan bankalar, yerel para biriminin değerinde keskin bir düşüş olduğunda kredi kayıplarındaki artışa ve kârlılıkları ve likiditeleri üzerindeki baskıya karşı savunmasızdır. Korunmasız borçluların yabancı para kredilerini geri ödemeleri zorlaşıyor ve mudiler fon çekmeye eğilimli. Merkez bankalarının dolar açığı olan bankaları kurtarmak için yetersiz döviz rezervlerine sahip olması durumunda, yüksek dolarizasyon kriz zamanlarında finansal istikrarı da tehdit ediyor" dedi.
Raporda yer alan tahminlere göre yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye’de de döviz mevduatın toplam mevduata oranının 2022 sonuna kadar %65’e yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de döviz mevduatı 2020’nin sonunda %47, geçen yıl %63 seviyesindeydi.
Üç ülkeden biri: Türkiye
Avrupa’da, Türkiye, Azerbaycan ve Belarus en fazla dolarizasyonun olduğu üç ülke konumunda.
Moody’s, “Kur riskine karşı koruma altında olmayan yabancı para kredilerinin ödenmesi gittikçe zorlaşıyor ve mevduat sahipleri fonlarını çekmeye eğimli hale geliyor. Merkez bankalarının, bankaların dolar zararlarını kapatmak için yeterli rezervlerinin olmaması durumunda kriz döneminde yüksek dolarizasyon aynı zamanda finansal istikrara karşı tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Moody's, Asya Pasifik'te nispeten düşük ve Afrika'da ılımlı olsa da, dolar mevduatının Latin Amerika, gelişmekte olan Avrupa ve eski Sovyet ülkelerindeki bankalar arasında en yüksek olduğunu belirtti. Körfez ülkelerindeki yüksek risk, güçlü döviz rezervleriyle dengeleniyor.
Tahvil piyasası FED’in önünü açtı
Fitch'ten, Fed için bilanço tahmini
ABD'nin eski Hazine Bakanı'ndan Fed'e 'şahin' öneri
İşbankasının 2021 karı 13,5 milyar TL resmen soyuyorlar müşterilerini fitch rüyada galiba
VAKBN SKBNK uçar gider
Abd enflasyonu %7 ve %10'a gidicek. Peki Fed ne kadar faiz arttıracak? Şuan 0,25 olan faizi hadi taş çatlasa %2,5-3 yaptı. Ne kadar eksi faiz %-7. EEe eksi faiz olan yere para neden gitsin. Sınırlı kalacak bu durum. Fede güvenerek dolar 20 tl olacak sananlar var. Çok beklersiniz. Yaz yaklaşıyor çok sağlam döviz gelecek bu yaz.
bırakın bu ayakları türk bankalar milyarlarca karlar açıklıyor
Bunca kar açıklayıpda gitmiyorlarsa birde bu herifin dediği çıkarsa seyir eyle cümbüşü bu açıdan da bak olaya eğer banka yatırımcısı isen.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.