Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Büyük gelişmekte olan piyasalarda arasında ciddi farklılaşmalar yaşandığına vurgu yapan Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bugün yayınladığı gelişmekte olan piyasalar raporunda, 'Çin ve Rusya'nın büyük mali ve dış manevra alanları var, Arjantin ve Türkiye ise diğer tarafta yer alıyorlar' ifadelerini kullandı.
Moody's raporunda Türk bankacılık sistemiyle ilgili de 'Türkiye'de bankaların kısa vadeli döviz fonlamasına bağımlılıkları, onları piyasaya erişimin sınırlanmasına karşı kırılgan hale getiriyor.' yorumunu yaptı.
Kuruluş, büyük gelişmekte olan piyasaların çoğunda sermaye akışlarının, hisse senedi piyasalarının ve tahvil getiri farklarının yatışmaya başladığını vurguladı. "Piyasa şartlarının oturması ile büyük gelişmekte olan piyasa ülkelerinin çoğunun ciddi ödemeler dengesi krizlerinden kaçınabilecekler" değerlendirmesini yapan Moody's, bu durumun gelişmekte olan piyasa ülkelerinin ABD Doları likiditesine erişimlerini ve piyasalara dönüşlerini kolaylaştırdığını vurguladı.
Net portföy sermaye girişlerinde toparlanmanın ve döviz rezervlerinin istikrar kazanmasının döviz likiditesinin gelişmekte olan piyasalara dönmekte olduğuna işaret ettiğini belirten Moody's, "Ancak bazı potansiyel istisnalar var. Yükselen stresin hali hazırda pandemi öncesinin üzerinde olmaya devam ettiği, Arjantin ve Türkiye'de dış fonlama riskleri akut olmaya devam ediyor. Ancak gevşeyen finansal şartlar büyük gelişmekte olan piyasa ülkelerinin çoğunda ağır likidite sıkışıklıkları yaşanmasını engelleyecek" değerlendirmesini yaptı.
Gelişmekte olan piyasa bankalarının çoğu için sistemsel risklerin devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Moody's, "Gelişmekte olan piyasalarda geçmişte yaşanan bankacılık krizleri sermaye çıkışları ve para birimlerinde değer kayıpları tarafından tetiklenmişti. Bu sefer ise, Türkiye hariç, gelişmekte olan piyasa bankacılık sistemlerinin çoğu kısa vadeli toptan döviz finansmanına bağımlı değiller" dedi.
Moody's Türkiye'de bankaların kısa vadeli toptan döviz fonlamasına, Mart itibariyle gelecek 12 ayda vadesi dolacak 48,5 milyar dolar, bağımlı olmalarının piyasalara erişimin daralmasına karşı bu bankaları kırılgan yaptığını vurguladı.
Gelişmekte olan piyasa bankalarında varlık kalitesi ve karlılığın kaçınılmaz olarak düşeceğini, ancak sermaye tamponlarının güçlü bir ilk savunma hattı sağladığını ifade eden Moody, "Biz ayrıca sistemsel açıdan açıdan önemli bankalara gerektiğinde hükümet desteğinin sağlanacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulunduk."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.