Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türkiye için 2018 ve 2019 GSYH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.
Daha önce, 2017'de yüzde 7,4 büyüyen Türk ekonomisinin 2018 ve 2019'da yüzde 4,0 ve yüzde 3,5 büyüyeceğini tahmin eden Moody's, bu beklentilerini yüzde 2,5 ve 2,0'a indirdi.
Moodys'in bugün yayınladığı "Global Makro Görünüm: 2018-2019" raporu Mayıs 2018 güncellemesinde Türkiye için yer alan değerlendirme şöyle:
"Önceden ekonominin konjonktürel faktörlerin ve mali, parasal teşviklerin zayıflamasının bir sonucu olarak ekonominin yavaşlamasını bekliyorduk. Ticari bankalar için döviz zorunlu karşılıkların
azaltılmasının da dahil olduğu yeni teşvik tedbirleri açıklanmasına rağmen,finansal şartlar kayda değer şekilde sıkılaştı. Türk Lirası son birkaç haftada diğer gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre çok daha büyük baskı altına girdi. TCMB'in politika yanıtında gecikmesi TL'de düşüşün abartılmasına yol açtı.
Geç Likidite Penceresi faizinde 3 puanlık artış sonrasında bile, piyasaların Türk ekonomi ve para politikası konusunda endişeleri devam ediyor.
24 Mayıs itibariyle Türk Lirası, ABD Doları karşısında yüzde 24 değer kaydetti, gösterge 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi yıl başına göre 300 baz puan arttı. Enflasyon Nisan'da yeniden yükselmeye başladı, yüzde 10,9'a ulaştı ve TL'deki değer kaybı ve yüksek petrol fiyatlarının sonucu olarak daha da yükselecek. Bütün bu faktörler yılın ikinci yarısında özel tüketim, işletme yatırımları ve en sonunda genel büyüme üzerinde baskı yaratacak" denildi.
2016 Temmuz ayındaki darbe girişimi sonrasında yavaşlayan ekonominin canlandırılması için uygulanan düşük faiz, kredi teşvikleri politikası ile geçen yıl Türk ekonomisinin potansiyelinin oldukça
üzerinde bir büyüme yakaladığını belirten Moody's, ancak geçen yılın ikinci yarısından itibaren üretim açığının pozitife döndüğüne ve bu yılın ilk çeyreğinde cari işlemler açığının ciddi şekilde genişlediğine işaret etti. Moody's "Ekonomik büyümeyi genişlemeci politika tedbirleri ile ateşleme yönünde daha fazla çabanın, ekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri artırma maliyeti ile geleceğine inanıyoruz. Türkiye'ye yönelik yatırımcı güveni devlet tahvili getirilerinde yükseliş, cari işlemler açığının finansmanında eksiklik ve Türk bankalarının vadeleri dolan borçlarının düşük çevrilme oranlarında yansıma bulduğu üzere, hali hazırda bozuldu" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 24 Haziran'da yapılacak başkanlık ve parlamento seçimleri sonrasında para politikası üzerinde kontrolü kazanma konusunda yaptığı son açıklamaların, Türk merkez bankasının enflasyon hedefle çerçevesinin kredibilitesine daha da zarar verdiğini savunan Moody's, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ayrıca, TCMB'nin bağımsızlığını zayıflattı, hukukun üstünlüğüne bir darbe daha indirdi" dedi.
Türk ekonomisinin dış fonlamaya bağımlılığına ek olarak, para birimi uyuşmazlığının bir başka endişe olduğunu belirten Moody's, "Özellikle şirketler seviyesinde para birimi uyuşmazlığı için endişeliyiz.
Özellikle inşaat gibi aktiviteler yurt içi bankalardan döviz cinsinden kredilerle fonlanmış durumda" ifadelerini kullandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.