Moody’s’in merakla beklenen Türkiye raporu gizemini korurken, Ankara kulislerine göre, rapor Hazine’ye ulaştı ancak değerlendirme konusunda uzlaşmazlık var
Hafta boyunca üzerine siyasilerin speküle edilebilecek açıklamalarda bulunduğu ve piyasaların diken üstünde beklediği Moody’s’in kredi notu değerlenmesi cuma günü gelmedi. Daha önce 8 Ağustos’ta açıklanacağı belirtilen raporun akıbetine ilişkin Moody’s’in internet sitesinde yapılan kısa ve muğlak açıklama kafalardaki soru işaretlerini gidermeye yetmezken, Ankara ve ekonomi kulislerinde konuşulan iddialara göre, Moody’s’in Türkiye kredi notu değerlendirmesi Ankara’dan döndü. Kredi derecelendirme kuruluşları nota yönelik değerlendirmelerini Hazine’ye genelde 24 saat, nadiren olsa da 48 saat önceden bildiriyor.
‘HAZİNE MUTLAKA GÖRMÜŞTÜR’
Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberinde yer alan iddialara göre, Türkiye’ye ilişkin yapılan değerlendirmede Hazine ile Moody’s arasında fikir ayrılığı yaşandı ve beklenenden sert olan değerlendirmenin Cumhurbaşkanlığı seçimine iki gün kala açıklanması istenmedi.
Habertürk’e konuşan ve ismini vermek istemeyen eski bir kredi derecelendirme kuruluşu yöneticisi, “Rapor kesinlikle 24 saat önceden Hazine ile paylaşılmıştır. Rapor üzerinde fikir ayrılığı olmuş olabilir. Seçim öncesi açıklanması istenilmeyebilir. Ama mutlaka Hazine o raporu görmüştür” dedi.
Raporun açıklanmamasının piyasaya vereceği hasarın da büyük olacağı belirtiliyor. Çünkü piyasalarda “Rapor açıklanmadı. Demek ki not kırıldı” yorumları da zirveye çıktı. Öte yandan Moody’s’in, Ermenistan ile gerginlik yaşayan Azerbaycan ve Rusya’ya uygulanacak olan yaptırımlardan en çok etkileneceği ileri sürülen İsveç için de kredi notunu geciktirdiği bildirildi.
MOODY’S’DEN BİR GARİP AÇIKLAMA
Moody’s, resmi sitesinden kısa ve muğlak bir bildiri yayınladı. Açıklamada, “Açıklama piyasalar için bilgi sağlamak amacındadır ve resmi bir not açıklaması değildir. Moody’s tarafından bildirilen açıklama takvimi, notların açıklanabileceği üç tarih belirler ve potansiyel hareketlere ilişkin bir göstergedir” denildi.
BABACAN YATIŞTIRMAYA ÇALIŞMIŞTI
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AKP’li yöneticilerden gelen açıklamalar ve piyasada oluşan spekülasyonları önlemek için çarşamba günü bir açıklama yaptı. Babacan, “Moody’s’ten bugüne kadar Hazine’ye olumlu veya olumsuz sinyal ya da görüş gelmiş değil” demişti.
AKP yöneticisi Salih Kapusuz, “Seçim öncesi Türkiye’nin kredi notunu düşürmeye yönelik birtakım girişimlerin olduğuna dair söylentiler var” demişti.
‘FAİZ MİSYONERLERİ BİZE EKONOMİ DERSİ VEREMEZ’
5 Ağustos’ta “Moody’s’den eksi yönde bir beklentim var” diyen Ekonomi Bakanı Zeybekci dün attığı twit’lerde de “Seçimden önce son işgününde kredi derecelendirmesi yapacak olanlar bizce anlamlıydı” diye yazdı. Zeybekci, “Geçmişin enflasyonu ile geleceğin faizini aynı kefeye koyup tartan
faiz misyonerleri bize ekonomi dersi veremezler. Ne zaman nerde ne dediğimizi çok iyi biliriz” dedi.
BORSANIN DEĞERİ 20 MİLYAR LİRA ERİDİ
Piyasaları olumsuz etkileyecek içeride ve dışarıda bir dizi olumsuz gelişme yaşandı. Ancak piyasa uzmanları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz’un salı günü yaptıkları ve Moody’s’in not düşüreceğine yönelik açıklamalarının tedirginliği ve hasarı zirveye çıkaran unsur olduğunu belirtiyor. Piyasada haftanın hasarı ise ağır oldu. Borsa İstanbul, 2 bin 984 puan değer kaybederken, piyasa değeri ise 20 milyar lira eriyerek 573 milyar liraya indi. Önceki haftayı yüzde 8.74’den kapayan gösterge
faiz 0.68 puan artışla bu haftayı yüzde 9.42’den tamamladı. Dolar ise 2.12’den 2.19 liraya kadar tırmandı.