BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMoody's bunu hep yapıyor----

Moody's bunu hep yapıyor

Moody's bunu hep yapıyor
09 Ağustos 2014 - 07:43 www.finansgundem.com

Hafta boyunca piyasaları baskı altına alan Moody’s’in beklenen açıklamasının dün sabah gelmemesi spekülasyona neden oldu

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s geçmişte olduğu gibi dün yine piyasalarda çok tartışılacak bir uygulamaya imza attı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki gün kala açıklama yapacak olması nedeniyle büyük tepki toplayan sıfırcı hoca Moody’s’den dün sabah saatlerinde beklenen açıklama gelmedi. Hafta başından bu yana negatif bir açıklama geleceği yönünde piyasaları baskıya alan Moody’s açıklamasının sabah saatlerinde gelmemesi piyasalarda ‘not indirimine gidecek’ söylentilerinin artmasına neden oldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’ta hava saldırılarına izin vermesinin etkisine uluslararası piyasalarda riskten kaçış da eklenince dolar gün içerisinde 2.19 seviyesine kadar yükseldi.

Sicili bozuk
Bu arada faiz yükseldi, borsa düştü. Ancak, piyasalarda rüzgar öğleden sonra tersine döndü. Piyasa uzmanlarıTürk varlıklarına ilginin birden arttığını belirtti. Piyasada daha önce manipülatif işlemlerin arkasında parmağı olduğu düşünülen Moody’s’in bu sefer de devreye girdiği konuşuluyor. Konuşulanlara göre, Moody’s’le birlikte hareket eden yabancı dev fonlar, sabah saatlerinde yüksek seviyeden dolar satarak, yüksek faizli tahvil ve düşük seviyeden hisse aldı. Öğleden sonra da hem dolar hem de faiz düşerken, borsa günü yükselişle kapattı. Sicili bozuk Moody’s’in daha önce de Türkiye ile ilgili açıklamaları sırasında piyasalardaki oynaklık Sermaye Piyasası Kurulu’nun incelemesine kadar gitmişti.

Bunu sürekli yapıyor
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Ficth’in 3 Aralık 2012 not artırımı öncesinde İMKB üç günde yüzde 10.9, Moody’s’in 8 Ocak 2013’teki not artırımı öncesi dört günde ise yüzde 6.3 yükselmişti. Moody’s o dönemde Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükseltmişti. Moody’s, ayrıca geçen yıl daha önce hiç yapmadığı birşey yaparak Türkiye’deki finans kuruluşlarıyla telekonferans yapacağını açıklamış, bu süreçte de ‘not artımı olacak’ söylentileriyle piyasalar yükselmişti. Ancak, telekonferans sırasında not artışı gelmemişti. 16 Mayıs 2013’te Moody’s Türkiye’nin notunu Baa3’le ‘yatırım yapılabilir’ düzeye çıkarmıştı. Moody’s en son 11 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunu teyit etmişti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)