Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Küresel piyasalar kimya sektöründe büyük çaplı bir satın almaya daha hazırlanıyor. Perşembe günü ABD basınında yer alan haberde Alman kimyasal ve ilaç üreticisi Bayer’in, ABD merkezli tohum üreticisi Monsanto’yu satın almayı değerlendirdiği duyuruldu. Ayrıca diğer bir Alman kimya devi BASF’in de Monsanto için tetikte beklediği ve sürpriz bir teklifle ortaya çıkabileceği vurgulandı. Konuyla ilgili olarak adı geçen şirketlerden herhangi bir açıklama gelmemesine rağmen borsalarda hisseler hareketli saatler yaşadı. ABD’li Monsanto hisseleri olası satın almanın desteğiyle yüzde 10’u aşan sıçrayışlar yaşarken Alman Bayer’de kayıplar yüzde 5’e ulaştı. Bu arada birleşmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik söylentiler ise her geçen gün biraz daha artıyor.
FATURA 50 MİLYAR DOLARI AŞACAK
Yapılan değerlendirmelere göre Monsanto’yu alacak şirketin en az 50 milyar doları gözden çıkarması gerekecek. Ancak bunun ötesinde olası bir birleşme sonrası tarafların birbiriyle tam anlamıyla örtüşmesi gerekiyor. Zira geçen aralık ayında kimya sektörünün en büyüklerinden iki ABD’li şirket Dow Chemical ve Dupont birleşme kararı aldı. Sektörde taşları yerlerinden oynatan bu birleşmenin hemen ardından Çinli ChemChina 43 milyar dolara İsviçreli Syngenta’yı aldığını duyurdu. Bu birleşmelerle birlikte sektörün zirvesiyle arası açılmaya başlayan Alman Bayer ve BASF üzerindeki satın alma baskıları arttı. Ancak olası 50 milyar dolarlık etiket her iki şirket için de çok yüksek görünüyor. Ancak piyasalar Bayer’in satın almaya daha yakın olduğunu düşürüyor.
AB'DE GDO'YA KARŞI ENÇOK ALMANLAR TEPKİLİ
Monsanto genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunda dünyanın bir numaralı şirketi olarak biliniyor. Monsanto bu alanlardaki faaliyetlerini küresel beslenme konusuna çözüm üretmek olarak gerekçelendiriyor. Ancak şirkete yönelik özellikle Avrupa’dan büyük tepkiler geliyor. Almanya’nın başını çektiği bu gurup genetiği değiştirilmiş herhangi bir ürünün Avrupa topraklarında yetiştirilmemesi için yıllardır kulis yapıyor. Bu konu aynı zamanda ABD ve AB arasında yapılması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’nın da önündeki en büyük engel durumunda. Almanya’daki bazı sivil toplum örgütleri Monsanto’nun BASF ve Bayer’e satılmasının GDO’lu ürünlerin bizzat Alman şirketleri üzerinden Avrupa’ya taşınması anlamına geleceğine işaret ederek olası birleşmeye tepki gösteriyor. MAHMUT SANCAK / HABERTÜRK
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.