Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerika’da korona virüs aşısına acil kullanım onayı verilen firmalardan Moderna geliştirdiği aşının virüsün İngiltere ve Güney Afrika’da görülen yeni türlerine karşı koruma sağladığını düşündüklerini ancak Güney Afrika’da görülen yeni türe yönelik yeni bir aşıyı test edeceğini açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamada, aşının virüsün İngiltere’de mutasyon sonucu görülen türünde antikor yanıtını değiştirmediği belirtildi; Güney Afrika’dan çıkan türünün ise antikor yanıtını azalttığı kaydedildi.
Moderna, mevcut protokole göre planlanan iki doz aşının her iki türe karşı da yeterli korumayı sağlamasının beklendiğini; ancak yine de yeni bir destek aşısıyla bu yeni türlerde sonucun olumlu yönde değişip değişmeyeceğini görmek için deneylere başlanacağını kaydetti.
Moderna’nın hisseleri açıklamanın ardından sabah saatlerinde yüzde 10-12 arasında yükseldi.
Virüsün Brezilya, Güney Afrika ve İngiltere’den çıkan yeni türlerinin aşıların etkisini azaltmasından endişe ediliyor.
Finans şirketi Jefferies’in uzmanlarından Michael Yee, Moderna’nın elçi RNA yöntemiyle oluşturulan aşısının virüsün Güney Afrika’dan çıkan türüne karşı bile sınırların üzerinde koruma sağlamasının umut verici olduğunu kaydetti.
Yee, Moderna’nın hızla mevcut aşıya destek için yeni bir aşı adayı geliştirebilmesinin de yeni elçi RNA teknolojisinin esnekliğini ortaya koyduğu yorumunu yaptı.
Pennsylvania Üniversitesi salgın hastalık uzmanı ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi aşı tavsiye kurulu üyesi Dr. Paul Offit, aşının virüsün mutasyonlu türlerine karşı koruyucu olmayabileceği olasılığı karşısında kaygısının az olduğunu söyledi.
Offit, ‘‘Antikor yanıtının daha az görülmesi biraz kaygı verici, ancak bu yine de aşının hiç koruma sağlamadığı anlamına gelmiyor. Bu aşının amacı sizi hastaneden ve morgdan uzak tutmak. Hastalığı hafif geçirmeniz sağlık sistemi üzerinde bir baskı oluşturmaz’’ diye konuştu.
Moderna virüsün yeni türlerinin aşının koruyuculuğunu azalttığının kanıtlanması durumunda yeni aşının gelecekte piyasaya sürülebileceğini kaydetti.
ABD’de aşı için acil kullanım onayı alan Pfizer-BioNTech ortaklığı da deneylerin aşının virüsün İngiltere’den çıkan mutasyonlu türüne karşı koruma sağladığını gösterdiğini bildirdi, ancak Güney Amerika’dan çıkan türe karşı yapılan deneyin sonuçları henüz açıklanmadı.
Korona virüsün İngiltere’den çıkan yeni türü, vakaların yüksek oranda artmasına neden olmuştu. Bu türe ABD’de de 10’dan fazla eyalette rastlandı. ABD kamu sağlığı yetkilileri bu türün altı hafta sonra ABD’de baskın olan korona virüs türü haline gelmesini bekliyor. (amerikaninsesi.com)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.