Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerinden derlenen bilgiye göre, sektör ihracatı 2021'de rekora koşuyor. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yılın 10 ayında yüzde 17 artarak 5,5 milyar dolara ulaşırken, mobilyada ihracat yüzde 25 artışla 3,45 milyar dolara ulaştı.
Mobilyada geçen yıl boyunca yapılan ihracat 3 milyar 422 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Böylece geçen yıl boyunca yapılan ihracat 10 ayda aşıldı. Bu dönemde en çok; çocuklar için karyola ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar, yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar, metal mobilyalar, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilya ihracatı gerçekleşti.
Ekim ayı baz alındığında ise mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 615 milyon dolar, mobilyada ise 385,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. En yüksek ihracat ise ABD, Almanya, İngiltere, Irak ve İsrail'e yapıldı.
"Tüm zamanların rekoru kırıldı"
Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, 10 ayda geçen yıl rakamının geçilmesinin sektörde sevinçle karşılandığını belirterek, "Şimdiden tüm zamanların ihracat rekoru kırılmış oldu. Yıl sonunda ihracatta hedefimiz; 4,2-4,3 milyar dolar bandına ulaşmak." dedi.
Sektörün, zaman zaman bulmakta güçlük çektikleri ham madde fiyatlarındaki yükselişin, dolar kurundaki dalgalanmanın, navlun fiyatlarındaki artışın ve finansmana erişimde yaşadıkları güçlüklerin kendilerini zorlayabildiğini dile getiren Gürcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sıkıntıların olmamış olsaydı daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşabilirdik. Maalesef ham madde fiyatlarında istemediğimiz artışlar yaşanmaya devam ediyor. Çok kaliteli mobilyalarımızı İtalya gibi rekabet ettiğimiz ülkelere göre çok daha uygun fiyatlarla satıyoruz. Bu nedenle hiç çalışmadığımız ülkelerden bile talepler alıyoruz. Ama ham maddeye ulaşamadığımız için cevap veremeyebiliyoruz. Kalifiye ya da kalifiye olmayan eleman da bulamıyoruz. Meslek lisesi eğitimine daha fazla önem vermeliyiz. Milli Eğitim Bakanlığımızın bu konudaki adımlarını destekliyoruz."
"ABD, Türk mobilyacıların radarında"
Nuri Gürcan, 190 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini, son dönemde özellikle ABD'nin Türk mobilyacıların radarında olduğunu belirtti. Bu ülkeyle ilgili araştırmalar ve ciddi yatırımlar yapıldığını anlatan Gürcan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugüne bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 ihracat artışı var. Rakamlar küçük ama aşağı yukarı 52 milyar dolar Çin'in mobilya satışı. Bizim ihracatımızın 4 milyar dolar olduğunu düşünürsek küçük düzeydeyiz. Ama pazar payımızı artırırsak 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşabiliriz. Ocak ayında mobilya sektörü kendi fuarını düzenleyecek. Bunun da ihracata katkı sunacağını düşünüyoruz."
"Fırsatçılığın önüne geçmek için denetimler artmalı"
Mobilya üreticileri kooperatifi Modoko'nun Başkanı Koray Çalışkan da 2021'i 4,5 milyar dolarlık ihracatla kapatabileceklerini, bunun için çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiklerini söyledi.
Son dönemde Almanya, Fransa, İngiltere, ABD gibi kilogram başına ihracatın daha yüksek olduğu ülkelere ağırlık verdiklerini belirten Çalışkan, bu ülkelere yönelik girişimlerini artırdıklarını anlattı.
Çalışkan, yıl başından bu yana ham maddeye gelen zamların ve bazı ürünlerin bulunamamasının mobilyacıları zorladığını kaydederek, "Ham madde fiyatlarında dövizdeki artışla paralel olmayan bir yükseliş var. Fırsatçılığın önüne geçmek için denetimler artmalı." ifadelerini kullandı.
Makarna ihracatında hedef 1 milyar dolar
Afyonkarahisar'dan 30 ülkeye dondurulmuş meyve ihracatı
Türkiye'den ABD'ye balık ihracatı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.